fbpx

Проросійська румунська партія AUR готує антиукраїнські інформаційні провокації та як це пов’язано з подіями на Буковині

4 Min Read
Згенеровано нейромережею

Проросійська румунська партія “Альянс союзу румунів” (AUR) найближчим часом може здійснити низку антиукраїнських інформаційних провокацій, пише Kyiv Post з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони. Очікувана мета подібної дезінформаційної кампанії – створити враження “утисків прав” румунів в Україні.

За наявною інформацією джерел в розвідці, функціонери з румунської партії AUR проводять опитування серед священнослужителів у регіонах Чернівецької, Закарпатської та Одеської областей, де проживає значна кількість румунів. Вони також звертаються до сімей українських військовослужбовців. За словами джерела зі спецслужб, це є частиною внутрішньої політичної боротьби в Румунії, але може негативно вплинути на імідж України.

Окрім того, згідно з інформацією, подібні інформаційні акції проводяться і в Одеській області болгарською партією “Відродження”, що діє серед етнічних болгарів. Це може стимулювати протестні настрої і впливати на ситуацію з блокуванням транзиту.

Джерела в українській розвідці підозрюють, що Росія може стояти за цими діями, намагаючись погіршити геополітичне положення України через координацію цих спецоперацій.

Згідно з репортажем Financial Times, партія AUR здобула велику популярність у Румунії, змінивши свою риторику з антиугорської на антиукраїнську, і закликала уряд припинити підтримку Києва, стверджуючи, що війна в Україні є чужою для Румунії.

І куди ж без ТЦК

14 квітня наша команда дослідників звернула увагу на допис в мережі Телеграм, в якому була присутня фраза “Румунія, звільни нас”. Ми дослідили цей кейс.

Як і у випадку з дезінформаційним вкидом щодо “ТЦК в Молдові”, першоджерелом став Антон Гура. І так само оперативно і синхронно цей вкид поширили:

  • адвокат Ростилсав Кравець, який часто публікує поради як уникнути мобілізації;
  • антимобілізаційний паблік “полиция и ТЦК Украины: война против народа
  • один з чатів Мар’яна Чави;
  • кілька десятків z-пабліків та інші.

Суть подій наступна: в селі Байраки Герцаївського району Чернівецької області, яке знаходиться на відстані 10 кілометрів від україно-румунського кордону, представники ТЦК нібито “зловили 3 хлопців,побили,на руки наручники і хотіли загрузити в машину,але вийшли люди і піднявся скандал” (орфографію збережено).

На підтвердження опубліковано два відео, на яких селяни дійсно чинять спротив людям у військовій формі. Доходить до фізичної атаки на військових та побиття їх автівок. Фінал подій незрозумілий та явно обрізаний в опублікованих відео, проте ми звернули увагу на наступне:

  • жінки на відео говорять переважно російською і вочевидь румунською мовою. Говорити українською в них виходить дуже погано, з сильним російським акцентом.
  • Антон Гура публікує це відео як запис екрану з прямої трансляції в ТікТок. Імені акаунта не видно і ми не змогли знайти оригінал. Тому встановити що було до подій на відео та після не можемо.
  • 19 квітня в Чернівецькій області стався ще один напад на представника ТЦК, поблизу села Чорногузи, коли військовослужбовець Вижницького районного ТЦК здійснював оповіщення і був змушений стріляти у землю, щоб відбитися від нападу групи цивільних осіб. Події вочевидь ідентичні подіям у селі Байраки.
  • Ці наративи коментуються наративом “народ починає підніматися”.

Враховуючи вищезазначене, можна припустити, що в Чернівецькій області, окрім звичних для противників мобілізації в Україні аргументів, використовується також і національне питання та регіональний сепаратизм. Що вкрай небезпечно.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь