fbpx

“ТЦК в Молдові”: детальний розбір російського фейку

4 Min Read
Згенеровано нейромережею

В українському інформаційному просторі кілька днів “гуляє” фейк про “ТЦК, яке виловлює ухилянтів в Молдові”. Колеги з ОБОЗ зробили коротке спростування, яке можна прочитати за цим посиланням. Проте ситуація трохи глибша і більш багатогранна, тому ми публікуємо детальний розбір ситуації. Все, що опубліковано далі – відсутнє в матеріалі колег.

Отже, 10 квітня на акаунті в мережі “Tudor Șoilița” з’являється відео, на якому автор каналу, яким вочевидь є політик з забороненої проросійської партії ШОР Tudor Șoilița нібито зустрічає в Молдові українських поліцейських та військових, які йдуть містом Унгени, що розташоване на кордоні Молдови та Румунії.

На питання що вони роблять у Молдові, українці коротко відповідають – “ми на тренінгу”. У подальшій частині відео, попри чіткі відповіді українців, вони поширює конспірологічні заклики до громадян Молдови “задуматися що відбувається” і т.д.

За інформацією видання Noi, “Їхня присутність швидко стала предметом обговорення в молдавському парламенті. На сьогоднішньому засіданні, 11 квітня, депутати від ПСРМ зажадали від парламентської більшості докладних пояснень і зустрічі з міністром внутрішніх справ Адріаном Ефросом”.

11 квітня було оприлюднено інформацію, що “З 6 по 13 квітня 2024 року на базі Центру передового досвіду з питань прикордонної безпеки, мун. Унгени проходить спеціалізований навчальний курс “Боротьба з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин”. Курс організовано Агенцією FRONTEX та тренерами Прикордонної поліції за участі представників прикордонних, поліцейських та митних органів України.”

В той же день 11 квітня цю інформацію вже в український інформаційний простір приносить Антон Гура, який до повномасштабного вторгнення був відомий тим, що заперечував існування коронавірусу, а після – поширенням відео та дописів, які закликають уникати мобілізації.

За допомогою наших технічних партнерів, які надають можливість залучати штучний інтелект для відстеження зловмисних наративів, ми ретельно відстежили поширення цього вкиду.

Зверніть увагу, як синхронно, з різницею в 2-5 хвилин публікують цю інформацію нібито український “правозахисник” та z-пропагандисти.

11 квітня ця інформація поширювалася з наступними коментарями:

  • “українці, тікайте з Молдови, до вас добралося ТЦК”
  • “на Україну чекає міжнародний скандал”

О 20:59 11 квітня вже з іншим коментарем цю ж інформацію публікує український блогер-втікач Мирослав Олешко.

Це також масово шириться соцмережами і підхоплюється іншими “правозахисниками”.

13 квітня, попри наявність спростування в матеріалі від ОБОЗ та пояснень на молдавських сайтах, цю інформацію підхоплює і один з каналів мережі Труха.

Також 13 квітня цю інформацію, вже з іншим коментарем, поширює військовослужбоівець ЗСУ Ігор Криворучко, який, вочевидь, не мав часу і можливостей розібратися в подіях.

По Молдові “просто гуляють” українські поліцейські та працівники ТЦК. Буде реально круто і смішно водночас, якщо вони справді поїхали по уклоністів. Тоді триматиму за них кулаки, щоб побачити їх також і в Монако

йдеться в його дописі

І цей допис одномоментно поширюють в багатьох фейсбук-групах, надавши російській дезінформації іншого забарвлення та посиливши поширення.

Звертаємо увагу, що допис Ігоря Криворучка з’являється о 15:34, а поширення – за 14 хвилин, о 15:48. Таких синхронних хвиль йде кілька.

При цьому якщо на початку ця інформація поширювалася переважно в Телеграм, то в подальшому лідерство захопив Facebook /

Було дві “хвилі” поширення.

Наразі фейк поширюється мінімальними зусиллями.

На що, підсумовуючи, хочемо звернути увагу:

  1. Першоджерело – політик забороненої в Молдові проросійської партії ШОР, який вочевидь знав про час і місце проведення тренінгу за участі українських поліцейських та військових (прикордонників). І зустрічав їх, підготувавшись.
  2. Попри наявність швидкого спростування, дезінформацію синхронізовано поширили ті, хто в Україні називає себе правозахисником та поширює матеріали, в яких мобілізація називається незаконною – і відверті російські пропагандисти.
  3. Після публікації інформації військовослужбовцем ЗСУ, її було використано для масового поширення в мережі Facebook .
підтвердження того, що про захід в молдові було заздалегідь відомо і провокація готувалася.
Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь