fbpx

Можливе запровадження в Німеччині спеціальних карток для біженців не спрямовано проти українців – пояснення InfoLight.UA

6 Min Read

“У Німеччині більшість федеральних земель – 14 з 16 – підтримала ідею запровадження та реалізації проєкту створення безготівкової платіжної картки для отримання коштів біженцями. Ця новація стосуватиметься і тих, хто виїхав в Німеччину з України. Наразі більшість отримувачів допомог можуть використати гроші готівкою. Тепер ці кошти можна буде витратити лише в Німеччині, повідомляє RND. Переслати гроші чи оплачувати онлайн-покупки в інших країнах ЄС чи світу, буде технічно неможливо. Є і інші суттєві обмеження”, – пише ZN.UA.

При цьому в оригінальній новині є пояснення причин впровадження новації – вона спрямована проти нелегальної міграції. Українці, як відомо, перебувають в Німеччині на легальних підставах.

Платіжна картка є важливим кроком для зменшення стимулів для нелегальної міграції до Німеччини– заступник голови парламентської групи ХДС/ХСС Єнс Шпан.

Відповідно, заголовок в ZN.UA, “Українські біженці у Німеччині отримуватимуть гроші на спецкартки із суворими обмеженнями”, є частково маніпулятивним, оскільки не вказує, що ймовірні обмеження стосуються всіх біженців з усіх країн, повідомляє Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA.

Що таке платіжна картка і як вона працює?

У майбутньому шукачі притулку зможуть здійснювати безготівкові покупки за допомогою платіжної картки – так само, як і за карткою EC. Біженці мають отримати принаймні частину своїх виплат у вигляді кредиту на картку. Передбачається, що карта працюватиме без облікового запису. Розмір допомоги, яка потім виплачується у вигляді готівки, визначається кожною федеральною землею самостійно. Можливі додаткові функції картки також є питанням кожної окремої країни.

Крім того, повинна існувати можливість обмеження використання картки на регіональному рівні в окремих країнах. З іншого боку, технічна обробка має регулюватися однаково на всій території Німеччини.

Коли саме буде впроваджена платіжна картка?

Поки що конкретної дати введення немає. Однак очікується, що він розпочнеться у 2025 році. Відповідний тендер на надавача послуг розпочнеться 31 січня 2024 року.

Хто бере участь у проекті?

Наразі 14 із 16 федеральних земель Німеччини взяли участь. Баварія та Мекленбург-Передня Померанія хочуть піти своїм шляхом.

Чи можна переказати гроші за кордон?

Ні. Це зроблено для того, щоб біженці не могли надсилати гроші з Німеччини родичам і друзям у країнах свого походження. Це також має на меті прибрати стимул тікати до Німеччини з фінансових причин та можливість оплати для контрабандистів. Крім того, у Німеччині має бути можливість розрахуватися карткою.

Чи можна знімати готівку з картки?

В принципі, це можливо – але тільки до максимальної суми. Наскільки саме має бути ця сума, ще обговорюється. Перекази з картки на картку та інші перекази в країні та за кордон не передбачені.

Чи є вже пілотні проекти для платіжних карток?

Деякі райони Німеччини вже запровадили тестові варіанти платіжних карток. Ганновер, наприклад, працює з так званою Social Card, де місто щомісяця перераховує свої соціальні виплати на картку. Вона заснована на традиційній дебетовій картці Visa і практично не має обмежень. У Баварії перші пілотні проєкти мають запустити навесні.

Тим часом Wartburgkreis у Тюрингії вже за кілька тижнів запровадить платіжну картку для біженців. Перші 100 карток мають бути видані з 1 березня. Тоді їх можна буде використовувати лише в межах району – скрізь, де приймаються кредитні картки.

Що кажуть прихильники нової системи?

Сенат Берліна розглядає запровадження платіжної картки для шукачів притулку як зменшення адміністративного тягаря. Німецька асоціація міст і муніципалітетів також підтримує ці плани. З муніципальної точки зору, платіжні картки є хорошим блоком для обмеження міграції та контролю інтеграції, сказав керуючий директор Андре Бергхеггер в ефірі телеканалу ARD.

Що кажуть противники?

Критика проєкту лунає, зокрема, з боку берлінських зелених. Картка, на їх думку, стигматизуватиме біженців і обмежить їхнє право на самовизначення, заявив речник “Зелених” з питань міграції в Палаті представників Цзянь Омар. Доріс Леммермаєр, комісар Бранденбурга з питань інтеграції, також назвала ці плани формою дискримінації. Тому комісар федерального уряду з питань інтеграції Рім Алабалі-Радован зажадав, щоб платіжні картки пропонувалися звичайними банками.

Pro Asyl критикує впровадження платіжної картки. “Обмеження соціальних виплат навряд чи відіграють роль у притулку, але їхній дискримінаційний ефект безсумнівний”, – йдеться у заяві організації на її сайті у грудні 2023 року. Тому Pro Asyl вимагає, серед іншого, щоб зняття готівки та участь у безготівкових платіжних операціях були можливими для біженців без обмежень, а картка не була обмежена на місцевому рівні.

Також лунає критика платіжної картки з боку наукової спільноти. Дослідник міграції Герберт Брюкер бачить ризики, якщо карта не розроблена з розумом. «Якщо, наприклад, ця картка обмежена певними постачальниками, такими як мережі супермаркетів, там може бути зростання цін». Це було б можливим, якби ритейлери знали, що шукачі притулку не можуть легко перейти до інших постачальників, зазначив Брюкер в інтерв’ю Німецькому агентству преси. Брюкер також вважає, що ефект від грошових переказі

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь