fbpx

Теракт в Крокус-Сіті: післямова

3 Min Read

Минуло два тижні від жахливого за кількістю жертв терористичного акту в Крокус-Сіті. Попри триваючу жорстоку війну росії проти України, і щоденні удари по цивільній інфраструктурі, подібні одномоментні вбивства цивільних людей навіть в найбільших диктатурах світу викликають емпатію серед громадян всього світу.

Так сталося і цього разу. Проте, якщо в інших випадках цивілізований світ категорично засуджує та вимагає покарання (та дає певну індульгенцію на жорстоку відповідь), у випадку росії “призначені вбивці” не викликали ані довіри, ані підтримки помсти.

Хоча, очевидно, що влада росії, маючи інформацію про підготовку терористичної атаки від різних джерел і, ймовірно, свідомо самоусунувшись від протидії загрозі, розраховувала на цілком інший результат. Ми детально розглядали цей теракт за “гарячими слідами” в матеріалі “За Крокус від виходу на самих себе, або чому фсб – замовник жахливого теракту на росії”. Сьогодні, вже фактично постфактум від події, мусимо відзначити наступне.

  1. Росія свідомо маніпулювала причетністю України до атаки. При цьому навіть найближчий союзник, самоназваний Президент Білорусі Лукашенко, двічі спростував версію з “українським слідом”, заявляючи, що виконавці рухалися в бік кордону з Білорусю.
  2. Жодних інших доказів, окрім місця затримки виконавців, надано не було. Спроби прив’язати Україну через канали оплати, знову ж так, виводили фактично на самих себе. Наприклад, на “гаманця Януковича” Курченка.

Найважливішим ж підсумком стало те, що загроза ескалації, якою лякали українців та світ як “відповідь на теракт”, виявилася очікуваним блефом. І виправданням посилення ударів по критичній інфраструктурі України, які почалися ДО теракту на росії. Що означає, що це виправдання було не більше ніж спробою використати ситуацію.

Джерела InfoLight.UA підтверджують, що теракт справді був запланований та здійснений ісламістськими радикальними терористами. Що спецслужби росії знали про його підготовку та свідомо дозволили відбутися.

Зі своєї сторони ми хочемо наголосити, що ескалація подій на фронті відбувається незалежно від цього теракту. Та інших подібних подій. Україна та українці мають спокійно сприймати погрози з боку росії та долучатися до Сил оборони України з метою відсічі агресії та перемоги над окупантами. Іншого способу запобігти ескалації не існує.

Матеріал створено в межах нашого щомісячного детального аналізу дезінформаційних зусиль російської пропаганди «Основні дезінформації місяця. Розбір та спростування».

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь