fbpx

За Крокус від виходу на самих себе, або чому фсб – замовник жахливого теракту на росії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

7 Min Read

Весь світ шокований без сумніву жахливим розстрілом людей в підмосковному торговому центрі Крокус. Незалежно від того, де такі події відбуваються, для них немає виправдання і країна, де ці події стаються, завжди отримує загальне співчуття та певну індульгенцію на жорсткі та жорстокі дії. Крайній випадок з нападом терористів ХАМАС на Ізраїль – пряме тому свідчення.

Можна припустити, що і в Україні, мирних мешканців якої росія вбиває щодня, також виникла певна емпатія до безневинних жертв. Тим більше що російські новини підкреслили присутність в залі під час події популярного коміка Сергія Свєтлакова, який не просто популярний в Україні, але й публічно виступав проти вторгнення росії в Україну.

Попри те, що ймовірні виконавці (якщо вірити повідомленням) вже затримані і ми маємо перші їх фото, довіри до того, що вони скажуть на допитах в фсб немає. Особливо тому, що вже з’явилися повідомлення про те, що злочинці проривалися до кордону з Україною бо «мали контакти на українській стороні». Цікаво, це перше, що сказали впіймані холоднокровні вбивці  і ми маємо в це вірити?

Тому на питання: а що ж це було і хто за цим стоїть – потребує негайної, об’єктивної та обґрунтованої відповіді. Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA уважно слідкувала за динамікою, змістом та тональністю повідомлень більшості російських джерел. Перші висновки наступні:

1. Інформація про те, що виконавці – особи неслов’янської зовнішності, з’явилися фактично одразу. Коли ще фактично тривав терористичний напад, і джерелом були безпосередні учасники, слова яких поширили численні телеграм-канали і зачистити інформаційний простір вже було просто неможливо.
Важливо: саме в цей момент стався дивний технічний збій в месенджері, коли повідомлення (текст) поширювалися, а відео і фото – не завантажувалися.


Проте незважаючи на це, в перші години більшість афільованих зі російськими спецслужбами каналів та просто звичайні пропагандисти максимально широко поширювали версію про причетність України та її спецслужб (називали СБУ та ГУР). Тобто, без жодних фактів, всупереч опису від свідків та кадрам з численних відео, «винні були встановлені» і вимагалося негайне та жорстке покарання.

Далі відбувся дивний вкид від пов’язаних з російськими спецслужбами телеграм-каналів, які опублікували нібито фотографії оголошених в розшук терористів з Інгушетії, які вже за півгодини були ідентифіковані як вбиті в іншій операції. Що одразу спричинило висновки про «Україна замітає сліди». Яким чином Україна могла розмістити інформацію на контрольованому російськими спецслужбами каналі, правда, не уточнювалося.

Нагнітання істерики тривало кілька годин, поки в певний момент хтось не наказав поставити це на паузу. Ймовірно, організатори прораховували наслідки, аналізуючи інформаційний простір та витік реальної інформації, який неминучий при операції такого масштабу. Бо з’явилися дуже незручні питання, як при надзвичайних заходах безпеки в Москві, перенасиченості камерами та силовиками, злочинцям не просто вдалося зайти і розстріляти десятки людей, але й спокійно втікти.

Наступний важливий момент – постійна апеляція до попередження від посольств США та Великобританії, які на початку березня закликали своїх громадян в росії уникати місць масового скупчення, в тому числі і концертів. Це наводилося як доказ причетності.
Проте пізніше стало зрозуміло, що США і Британія можуть легко довести, що відома їм інформація була передана російським спецслужбам, а отже – поширення подібних звинувачень прямо свідчить, що фсб проігнорувала попередження і опесередковано винна в трагедії.

Після затримання ймовірних виконавців за 100 кілометрів від російсько-українського, а також російсько-білоруського кордонів та публікації їх фотографій кількість питань ще збільшилася.

Наприклад, яким чином злочинці збиралися його переходити? Навіть за «наявності контактів на українській стороні», невже з російської сторони взагалі нікого з силовиків немає? І це в той момент, коли прямо на цій ділянці тривають активні бойові дії! Отже, якщо злочинці готувалися перейти кордон саме в цій області, то не факт що на територію України, і гарантовано – мало бути сприяння з російської сторони. Як мінімум – з боку прикордонників рф, які є в структурі фсб.

Також важливий чинник – поведінка злочинців. Вони тікали, хоча для подібних терактів характерні самогубства разом з жертвами та виголошення вимог, або хоча б – причин. Відповідно, злочинці хотіли вижити. Але як вони подолали відстань в понад 300 кілометрів абсолютно непоміченими? Чому, так потужно підготувавшись, вони не зробили елементарного – не купили кілька запасних автівок, які б міняли на шляху. Чи не тому, що їм гарантували безпеку саме російські спецслужби?

І ще кілька додаткових спостережень.

Спочатку досить дешевий вкид з висловлюваннями Секретаря РНБО Данилова, єдина мета якого – накрутити ненависть до українців.

Також тактика злочинців дуже нагадувала дії терористів з ХАМАС під час нападу на Ізраїль, з якими у росії – абсолютно дружні стосунки. І припустити  вербовку їх руками виконавців з Таджикистану – цілком можливо.

В будь-якому випадку треба дуже докладно дослідити роль фсб як мінімум в інформаційному супроводі цієї трагедії, припустивши, що ця спецслужба є якщо і не безпосереднім організатором (можливо стався саме ісламістський теракт), то тією силою, що намагається використати подію для запуску радикального сценарії російсько-української війни.

Ми в Дослідницько-аналітичній групі InfoLight.UA беремо цю ситуацію під особливе спостереження та будемо ділитися новими знахідками.


Оновлення

Посол Білорусі в Росії Дмитро Крутой заявив 23 березня, що білоруські спецслужби допомагали РФ у затриманні імовірних учасників теракту під Москвою, а основним завданням було «не дати піти через наш спільний кордон».

«Активна взаємодія відучора здійснюється по лінії спеціальних служб. Керівник Комітету державної безпеки перебуває на прямому звʼязку зі своїм колегою. І фактично основним завданням минулої ночі було не дати піти терористам піти через наш спільний кордон. Таке завдання виконане», – сказав посол.

В зв’язку з цим виникає питання – то через який кордон планували тікати злочинці?

російські пропагандисти підтверджують, що перейти кордон без сприяння з російської сторони неможливо
ще одне підозріле повідомлення, яке ставить питання – чи могли білоруські спецслужби на території росії діяти за 100 км від кордону?
Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь