fbpx

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вимагає розслідувати діяльність російського Червоного Хреста (РЧХ) через порушення принципу нейтральності

2 Min Read

Нещодавно в мережі з’явилася інформація, що президент Російського Червоного Хреста (РЧХ) має відношення до пропутінської “патріотичної” організації, а працівники РЧХ розповідають про неможливість миру з “українськими нацистами”. Ба більше, РЧХ бере учать у військових зборах та навчаннях для дітей, де розповсюджується ідеологія продовження війни проти України, використовуються символи агресії “Z”, пише Дмитро Лубінець на своїй сторінці в Телеграм..

Ймовірно йдеться і про те, що РФ має за мету, щоб на ТОТ України працювали нові організації РЧХ, які фінансуватимуться з Росії. Це вчергове доводить, що окупанти готові у своїх політичних і військових цілях використовувати навіть світове ім’я гуманітарної організації!

Як Омбудсман України, я вже направив лист до Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з тим, щоб:

  1. Такі дії були публічно засуджені.
  2. Було проведене прозоре розслідування дій Російського Червоного Хреста.
  3. На час проведення розслідування було призупинене членство та участь РЧХ у співтоваристві.
  4. У разі, якщо розслідування підтвердить наявні дані, необхідно вимагати, щоб організацію виключили з федерації.

Нагадаю, що РЧХ є частиною Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, тому повинен відповідати місії та принципам руху. Зокрема принципу “нейтральності”.

Напередодні видання VSquare опублікувало розслідування про те, що РЧХ регулярно співпрацює з патріотичними військовими таборами росії, а в січні 2024 року голова організації Павло Савчук підписав угоду про співпрацю з дитячим табором «Артек» у Криму. На директора табору Костянтина Федоренка ЄС і США наклали санкції через депортацію українських дітей.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь