fbpx

Інформація про намір самопроголошеної влади Придністров’я просити путіна про приєднання до рф виявилась фейком

3 Min Read

Влада Придністров’я спробує шантажувати Молдову, погрожуючи «втручанням росії», але це – блеф.

Звернення депутатів Придністров’я до путіна під час з’їзду 28 лютого – відбулось. Але не щодо приєднання республіки до рф, а щодо гарантій захисту від так званого «економічного тиску» з боку Молдови. Що це означає?

Уперше за 18 років депутати усіх рівнів зібрались на з’їзд, але не заради об’єднання з росією, а через загрозу втратити «пільгові умови» торгівлі з Європою. Тирасполь не хоче ставати частиною держави-терориста під санкціями. Тирасполь хоче торгувати з країнами Заходу, не сплачуючи митні збори.

Ось ключова мета цієї зустрічі – шантаж офіційної влади Молдови.

Спочатку про намір депутатів Придністров’я звернутися до путіна щодо приєднання заявила заступниця голови так званої Верховної ради Тирасполя Галина Антюфєєва. Це була перша спроба налякати політичне керівництво Молдови, яке з січня 2024 року скасувало митні пільги для придністровського бізнесу.

Зараз спостерігаємо другий етап – вимога до путіна захистити «російських громадян» Придністров’я від утисків. Стандартний сценарій, який у цьому конкретному випадку закінчиться на рівні «закликів» – путін прийди.

Вирішено звернутися на адресу Ради Федерації та Держдуми росії з проханням про реалізацію заходів для захисту Придністров’я в умовах посилення тиску Молдови з урахуванням факту постійного проживання в Придністров’ї понад 220 тисяч громадян росії та унікального позитивного досвіду російського миротворчості на Дністрі, а також статусу гаранта та посередника в переговорному процесі

Із Декларації з’їзду депутатів різних рівнів невизнаного Придністров’я від 28.02.2024:

Звісно, росія була б не проти відкрити ще один фронт на кордоні з Україною. Але, якби це було можливо, то сталося б ще у 2022 році.

Боєздатність російського контингенту на території Придністров’я вкрай перебільшена.

З самого початку було зрозуміло, що у Придністров’я немає жодних шансів увійти до складу росії або принаймні мати якесь сполучення з рф. Більше того – сьогодні Тирасполю це і не потрібно. Їх прагнення цілком прагматичні – вибити більш вигідні для себе умови. Однак Молдова на це не піде.

Влада Молдови бачить приклад України: що «російській агресії» можна чинити супротив. Тому наважується на більш жорсткі кроки стосовно Придністров’я. Період «умовлянь» завершено.

За відсутності кордонів з росією у Придністров’я наразі більше шансів повернутися в склад Молдови, ніж стати частиною рф.

Якщо проблема лише в російському контингенті на території Придністров’я – це можна вирішити, про що неодноразово заявляли представники українських спецслужб. Потрібне лише офіційне запрошення.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь