fbpx

Ворог використовує фейковий канал Резнікова для поширення дезінформації про Сили оборони України: дослідження.

2 Min Read

Сьогодні в інформаційний простір після “ребрендінгу” повернувся сумновідомий телеграм-канал “Черговий ООС”, який ще в 2021 році було визнано проросійським, проте який активно рекламувався в Україні.

Нагадаємо, що в 2021 році Національна гвардія України заявила у Твітері, що «Телеграм-канали «НачШтабу» та «Черговий ООС» – це російські проєкти, які не мають жодного стосунку до Збройних сил України. Для введення в оману користувачів ці канали представлені як україномовні, проте вони не є українськими».

Отже, 22 грудня 2023 року канал “Черговий ООС” було перейменовано на “Мемуары Резникова”.

І вже за пару днів розміщено дезінформацію про справу отруєння дружини Керівника ГУР МОУ Кирила Буданова Маріанну.

Проте особливість Телеграму полягає в тому, що існують сервіси, які дозволяють бачити всю історію каналу, і навіть видалені дописи.

Як бачите, цей канал цитують так звані “z-пабліки” та російські пропагандисти (серед 697 каналів, які цитують цей канал, взагалі відсутні проукраїнські канали, натомість там є канали “владлена татарського”, “гіркіна” та інші).

З іншої сторони, канал поширює дописи та інформацію з каналів, пов’язаних з полком Азов та окремими представниками Азовського руху. Що є типовою російською технологією, з однієї сторони – наповнення каналу патріотичним контентом, з іншої – провокування конфліктів, оскільки, якщо не розібратися детально, можна припустити, ніби саме азовці і є адміністраторами цього каналу.

Проте ми знайшли багато дописів, де канал, ще коли він був “Черговий ООС”, рекламувався в підбірках відверто ворожих каналів.

А також, наприклад, ви бачите хто цитував дописи з цього каналу в день повномасштабного вторгнення.

І який контент репостили.

Ми будемо відслідковувати розвиток “реінкарнації” цього російського пропагандивного майданчика, а читачів і журналістів закликаємо до інформаційної гігієни.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь