Як працює російська пропаганда на прикладі публікації “внутрішніх рейтингів довіри” в авторитетних закордонних ЗМІ

2 Min Read

28 листопада 2023 року приблизно о 20:00 The Economist публікує статтю під назвою “Russia is poised to take advantage of political splits in Ukraine” (“Росія готова скористатися політичними розколами в Україні”).

перший раз сервіс http://web.archive.org/ побачив публікацію о 20:41.

В Україні, як вдалося встановити завдяки системі моніторингу на базі штучного інтелекту, з якою наша команда працює, статтю було опубліковано в перекладі журналістом Юрієм Ніколовим о 22:50, з власними коментарями та оцінками.

О 23:03 його публікацію поширив колишній урядовець Володимир Омелян, о 23:38 свою оцінку та версію статті опублікували на проросійському телеграм-каналі “Політика страни”.

Далі поширення йшло від цих двох джерел. Відбувалося поширення як у фейсбук, переважно з посиланням на Юрія Ніколова, так і в проросійських пабліках телеграм-каналів. Окремо українською мовою текст “Страни” поширив блогер-втікач Мирослав Олешко, якого СБУ оголосило в розшук.

До ранку 29 листопада цей наратив активно поширювали російські пабліки.

Далі, о 9:50 в телеграм-каналі “ЗеРада”, який є проросійським, опубліковано ще одну “соціологію”, вже з посиланням на USAID – “У нас опинилася закрита листопадова соціологія, яку на замовлення американців (USAID) проводили в Україні. Там дуже цікава анкета (формулювання запитань), що відкриває задум цілей дослідження”.

В подальшому ці два джерела поширювалися окремо і, в російському “сегменті”, разом.

До цього також додавалася “аналітика”, в якій отруєння дружини Кирила Буданова трактувалося як засіб “зміщення акцентів” та “виграш часу”, в зв’язку з провалом ЗСУ та падінням рейтингів.

Після цього також було запущено наратив, що публікація в The Economist – це “черговий крок Заходу щоб прибрати Зеленського та поставити на його місце Залужного або Буданова” (про першу спробу вкиду щодо “військового перевороту за завданням США” ми писали тут).

На момент публікації активне поширення наративу триває.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X