fbpx

Доказів причетності України до підриву “Північних потоків” немає, – дослідження InfoLight

4 Min Read

Матеріали про причетність України до підриву “Північних потоків”, які одночасно з’явилися у провідних західних ЗМІ, мають російський слід і свідчать про намагання замовників посварити Україну з Німеччиною та іншими західними партнерами.

Такий висновок зробила дослідницько-аналітична група InfoLight.UA на підставі власного розслідування.

У публікації “Україну знову атакують в інформаційному полі: що не так з матеріалами про саботаж на Північних потоках” дослідники звертають увагу, що матеріали про нібито причетність України до диверсій на російських газогонах з’явилися в один день в американській The New York Times та в європейському конгломераті з телерадіокомпанії ARD, журналу ARD Kontraste та видань SWR і ZEIT. При цьому в жодному з цих матеріалів немає аніяких доказів і навіть посилань на джерела інформації.

У статті New York Times повідомляється, що “нові розвідувальні дані свідчать про те, що атаку на газопроводі Nord Stream здійснила “проукраїнська група”. При цьому ані доказів, ані прямих цитат з зазначенням прізвищ і посад в матеріалі немає. Не менш суперечливим є матеріал європейського конгломерату. В ньому трохи більше конкретних даних, проте вони виглядають ще більш притягнутими “за вуха” до України“,
– роблять висновок дослідники InfoLight.UA.

Також вони звертають увагу, що в обох матеріалах використовується термін pro-Ukrainian group – “проукраїнська група”.

Відзначимо, що цей термін, pro-Ukrainian group (“проукраїнська група”) використовується в обох матеріалах, які з’явилися в один день по обидва боки Атлантики. В незалежних одна від одної груп журналістів

Наголошує InfoLight.UA.

Відсутність фактажу та прямих доказів замовники зазначених матеріалів намагалися компенсувати залученням відомих журналістів, констатують дослідники.

“Матеріали з’явилися за авторством дуже авторитетних журналістів. Відповідно, очевидну відсутність бодай якихось доказів в матеріалах компенсували гучними іменами. Що має відвернути увагу від змісту статей та “дивної” синхронності появи цих матеріалів”, – йдеться у публікації InfoLight.UA.

Замовний характер публікацій видає і реакція російських пропагандистів на їх появу, наголошують розслідувачі.

“Вони мали взяти на прапор ці версії та почати максимально розкручувати цю історію, посилюючи звинувачення проти України. Проте більшість з них продовжують наполягати на попередній версії – що “Північні потоки” підірвали США. Це означає, що Росія веде гру одночасно на двох дошках. На одній – намагання посварити як мінімум Україну та Німеччину, і матеріали, які ми дослідили, свідчать саме про це. На іншій – продовження ескалації ненависті російського суспільства до американців, бо згідно з “генеральною лінією Путіна”, саме США зараз головний ворог Росії, з яким вона веде війну. Зрештою, визнати для свого населення, що українці здатні вивести з ладу найбільш топові геополітичні проєкти Росії – це удар по репутації всіх спецслужб Росії разом узятих”, – пише InfoLight.UA.

Навіть в публікації європейського конгломерату ЗМІ констатується, що “у міжнародних колах безпеки не виключають, що це також може бути операція під фальшивим прапором”.

Офіційна позиція України відома – ми жодним чином не причетні до цих подій. Так само все вказує на Росію як ймовірно замовника цього підриву. А поява подібних матеріалів та реакція на них російських речників – зайве тому підтвердження”,

резюмують автори публікації в InfoLight.UA.

Як повідомлялося, 26 вересня 2022 року на російських газопроводах “Північний потік-1” і “Північний потік-2” сталися вибухи, що призвело до витоку газу. Внаслідок цього постачання газу через ці газогони було припинено. Тоді багато офіційних осіб заявляли про причетність Росії до підривів.

Довідка. Онлайн-медіа Дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA створено 4 жовтня 2022 року. Проєкт реалізується Фондом сприяння демократії (Україна) за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні (Німеччина).

Опубліковано: 24 канал

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь