fbpx

Хроніка брянської брехні: розбираємо деталі інформаційної спецоперації росії

8 Min Read

Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA ретельно проаналізувала як в інформаційному просторі розгорталося висвітлення найгучнішої події дня – появи на території Брянської області рф бійців Російського добровольчого корпусу та те, як змінювалися повідомлення російських пропагандистів. На підставі цього аналізу ми можемо з ймовірністю 99% стверджувати, що:

  • жодних жертв серед цивільних не було;
  • поява бійців Російського добровольчого корпусу зірвала якусь масштабну провокацію росії;
  • попри фактичну мирність акції бійців РДК в майбутньому вона може вплинути на настрої найбілбш пасіонарної частини російського суспільства і призвести до реального повстання.

Але про все послідовно.

Отже, першим про “ДРГ” повідомив губернатор Брянської області Олександр Богомаз в себе на телеграм-каналі:

тут і далі скріншоти зроблено INFOLIGHT.UA

Зверніть увагу на час першого повідомлення 10:29 по Києву (всі скріншоти робилися нашою командою). І вже о 10:31 про подію з посиланням на слова губернатора повідомляють РІА Новості, РБК, Рідовка та низка інших сайтів.

О 10:32 “Раша тудей” вже повідомила такі подробиці як обстріл автомобіля, загибель однієї людини та поранення дитини. Хлопчика.

Новин – шквал:

О 10:36 перша інформація про “шкільний автобус”.

О 10:48 вже відома кількість нападників і інші деталі. “Йде бій”:

За 20 хвилин вже пішла інформація про утримання заручників.

Об 11:07 “гине дівчинка”:

За 10 хвилин вона воскресає:

Далі почався шквал суперечливих повідомлень щодо обстрілу шкільного автобуса, спростування цього (бо школи області на дистанційному навчанні), атаки власне на школи.

Новини одразу рясніли повідомленнями про потужну операцію щодо “знешкодження ДРГ”.

Звісно, російський диктатор “взяв все під особистий контроль”, “кордон під контролем” та “нацисти будуть знищені”. Паралельно нагнітається паніка щодо засідання радбезу та скасуванням візиту путіна в Ставропольський край, “зміну статусу сво”. Хлопчик ще продовжує бути 2012 року народження.

О 12:16 бійці РДК вже публікують своє перше відео, що з вірогідністю 99% означає, що вони перебували в безпеці, бо передача відео по мобільному зв’язку – це небезпека відстеження і загибелі.

Звертаємо увагу на ще одне неспівпадіння – бійці РДК в білому та камуфляжі, а “свідки” говорять про “всі в чорному”. Важко сплутати білий і чорний, плюс бойові дії точно не можуть асоціювати з чорним кольором, а от спецслужби чи поліція – цілком:

О 14:16 вже публікують заяву путіна, де він говорить про “терористів, які хочуть позбавити росію історії та мови”:

Проте росіяни продовжують полювання і за деякий час “знаходять велику кількість мін”.

Хлопчик вже герой.

Деякі депутати пропонують оголосити війну, зі знищенням засобів комунікації та доставки зброї” так, наче до цього не було ракетних обстрілів:

Губернатори звітують про “посилення безпеки”.

О 17:31 хлопчика вже прооперували та дістали “кулю натівського зразка”.

О 18:16 “вилазка ДРГ” була “прєсєчєна”, а бійці РДК нібито були витиснені на територію України, хоча ще за кілька годин до цього вони спокійно давали коментарі журналістам:

При цьому проросійський пропагандист шарій цю інформацію спростовує і з посиланням на маму хлопчика, пише, що куля “пройшла по-касатєльной”.

Надвечір частина російських пропагандистів почала публікувати історії нібито очевидців:

При цьому жодного фото чи відео спалених будинків, наслідків пострілів з гранатомета чи розстріляної авто – немає.

Публікуючи “свідчення очевидців”, пропагандисти навіть не здогадувалися, наскільки кумедно виглядають деякі моменти, особливо – про листівки:

Публікуємо і короткі відео:

Якщо вірити цим свідченням – село має бути напівспаленим, а жертв – десятки.

Російські пропагандисти публікують подробиці про бійців РДК, які знімали відео.

Одночасно з цим РДК, бійців якого не змогли знешкодити чи зловити бодай одного учасника, називають незначною організацією з “трьох калєк”.

І одночасно вимагають визнати терористичною організацією:

Хоча для їх ліквідації терміново перекинули “Гради”:

Самі бійці Російського добровольчого корпусу досить спокійно коментували події. В тому числі й ті, хто був на відео, а отже – вже пообіді вони були в безпеці. На території якої країни – невідомо, бо можна припустити, що оскільки росія перекрила кордон, то відійти вони могли у зворотньому напрямку, або і взагалі, вони там перебували достатньо давно і на росії діє потужна підпільна мережа:

І надвечір з’являється версія, яке підтверджується подіями дня:

Засновник російського гуманітарного проекту Gulagu.net, який зараз працює із Франції, правозахисник Володимир Осєчкін висунув свою версію подій. На його думку, Росія готувала провокацію у Брянській області – під чужим прапором. Але їй завадили справжні диверсанти-добровольці.

Правозахисник вважає, що операція з “українськими диверсантами” мала розпочатися на годину чи дві пізніше, тому коли зайшло “незаписане ДРГ”, спочатку вирішили, що операція почалася трохи раніше.

“Було заплановано “напад під хибним прапором”: жертви серед дітей, заручники, листівки, заклики до тероризму. Під “подію Х” розчистили галявину, тобто прибрали якомога далі підрозділи, які нічого не знали та могли ненароком полізти, куди не треба”, – написав Осєчкін.

Він додав, що справжня ДРГ “впала як цегла на голову”: коридор розчищали під “своїх” терористів, а на годину-півтори раніше туди прийшов РДК.

Низка співробітників вирішила, що “почалося” і просто забезпечували свої ділянки виконання завдань, в основному – з інформаційного супроводу, звідки й дані про заручників та жертви. Поки в ФСБ розібралися, що це зовсім не запланована операція, ДРГ уже пішли дбайливо створеним для “правильних терористів” коридором.

У морозильниках напоготові були “трупи вбитих українських диверсантів”. “Знаходити” їх уже не будуть, судячи з ситуації. Цивільним пощастило більше: там трупозаготівля цілком могла б проходити в онлайн-режимі, враховуючи пресрелізи про “безжально розстріляних дітей”, все мало бути дуже жорстко

повідомив Осєчкін.

За аналізом, який зробила Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA, ми бачимо, що є щонайменше кілька вкрай дивних деталей, яким немає логічних пояснень:

  1. Оперативність російських пропагандистів. Між першим повідомленням губернатора та новинами в усіх провідних ЗМІ росії минає ДВІ хвилини!
  2. Ще за хвилину – подробиці боя та поранень.
  3. Жодних фото чи відео з місця подій в російських ЗМІ. Тільки відео бійців РДК. Хоча бодай місцеві мешканці мали б щось зняти та опублікувати.
  4. Попри те, що станом на 18:00 офіційно повідомлено, що бійців РДК на території росії немає – жодних відео спалених будинків, слідів бойових дій тощо.
  5. При цьому перші дві години пропагандисти щодесять-двадцять хвилин публікують нові “деталі”. А далі – тиша, і лише надвечір дані з відкритих джерел про бійців РДК та погано зроблені свідчення (голосові) “очевидців.
  6. Вже зазначені вище неспівпадіння по часу та в кольорі одягу “диверсантів”.

Ми не можемо стверджувати, що бійці Російського добровольчого корпусу зірвали провокацію росіян і що це була за операція, проте те, з якою легкістю вони зайшли та вийшли, говорить або про відсутність прикордонників взагалі (що малоймовірно), або що українці дійсно скористалися коридором, який готувався під провокаторів.

Недарма ж надходила інформація, що розвідка помічала перевдягнутих в українську форму росіян.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь