fbpx

Основні дезінформації лютого. Розбір та спростування

9 Min Read

Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA представляє новий щомісячний продукт – дослідження “Основні дезінформації місяця”. В ньому ми будемо висвітлювати найбільш серйозні, на наш погляд, дезінформаційні кампанії рф в українському і світовому інформаційному полі, особливий акцент на тих, які мають довгостроковий руйнівний ефект.

Результат дослідження буде оформлюватися у вигляді інфографік з додатковим поясненням.

Інфографіка дослідження

1. НАСТУП 5 ЛЮТОГО

Ця кампанія була запущена одразу після того, як провалилася попередня – про “великий наступ з трьох напрямків у лютому 2023 року”, яку ми досліджували. Особливістю нової кампанії був спосіб її поширення – через “горизонтальні” зв’язки військових: особисті повідомлення, групові чати, чати бойових підрозділів тощо. Це дозволило їй достатньо суттєво поширитися і при цьому бути непоміченою для української контррозвідки на першому етапі.

Наразі не встановлено через кого цю інформацію було вкинуто в український інформаційний простір. Трохи пізніше цю інформацію почали публікувати телеграм-канали.

2. БУДАНОВ ВБИВ МОНАСТИРСЬКОГО

Колишній журналіст, який відомий тим, що першим “отримав офіційну акредитацію в т.зв. днр”, поширив інформацію від “достовірних власних джерел” про те, що гелікоптер з колишнім міністром МВС Денисом Монастирським та його колегами збив невідомий з системи “Stinger” за наказом керівника ГУР МОУ Кирила Буданова.

Жодних доказів не наведено, відео зі звинуваченням отримало мільйони переглядів. В червні 2014 року Реведжук отримав акредитацію як журналіст в терористичній організації ДНР як журналіст 112 каналу. В цій якості давав інтерв’ю російським ЗМІ, в яких критикував «оліграхів, які захопили владу після Майдану».

Співзасновник ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ “ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНИЙ ПРАВОЗАХИСНИЙ РУХ “25 ВІДСОТКІВ”. Інший співзасновник – Мирослав Олешко. Зареєстровано 02.05.2019.

Є співзасновником ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ “ВСЕУКРАЇНСЬКЕ БАТАЛЬЙОННЕ БРАТСТВО”. Серед інших співзасновників – Аміна Окуєва, В’ячеслав Фурса, Валерій Шашкін, Надія Курамшина. Останні троє – регулярні фігуранти скандалів та звинувачень в роботу на росію. Надія Курамшина відома професійна як «плакальниця”, прибічниця “ДНР” і “русского міра”, улюблениця Захарченка та шістка Медведчука». Сама організація постійно звинувачувалася в провокаційній діяльності та співпраці з російськими спецслужбами.

Запустив в мережу чутку, що колишня прессекретарка Володимира Зеленського Юлія Мендель «вагітна від Президента».

Зараз перебуває в Австрії, звідки поширює конспірологічні теорії про “п’ятий універсал”, яким він проголосив ліквідацію чинної влади в Україні та пропагує монархію після того, як українці оберуть президента – неєврея.

3. БІОЛОГІЧНА ДИВЕРСІЯ ХОЛЕРОЮ

Мешканці росії почали отримувати в месенджери повідомлення про те, що “в зв’язку з ситуацією на Україні можлива біологічна диверсія холери”. До повідомлення додавали фото посилання на документ від … квітня 2022 року.

Не одразу, але і на росії це почали спростовувати.

4. ЗУПИНИТИ ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Ми писали про те як спочатку в США, а потім у Європі готували проводили акції, головна мета яких – зупинити поставки зброї в Україну.

Марш на Вашингтон під назвою “Rage against the war machine” організовують люди на кшталт Jackson Hinkle, Scott Ritter, Jimmy Dore, Max Blumenthal та інші, які прямо просувають інформаційну повістку Росії в США. Багато з них працювало на Russia Today або Sputnik.

Серед організаторів та спікерів анонсованого заходу у Лондоні – відомий музикант Браян Іно, репер Lowkey, представники соціалістичних партій та лейбористів. Окремо варто відзначити візит представника німецької крайньо лівої партії Die Linke Андрія Гунька. Іронія полягає в тому, що цей громадянин Німеччини, що народився у Мюнхені, депутат Бундестагу та член ПАРЄ, має українське коріння. А його дід воював у складі т.зв. Української національної армії, відверто пронацистського утворення, на боці Німеччини під час Другої світової війни.

Далі заходи проводяться та анонсуються в різних містах Європи та США.

5. ПАНІКА ЩОДО ВИСТУПУ ПУТІНА

Перед виступом путіна до федеральних зборів рф як в росії, так і в Україні створювалося очікування надзвичайної події, від “надзвичайного наступу чи ракетного удару” до “оголошення війни” та повної мобілізації в росії.

В підсумку навіть на росії цей виступ визнано провальним і беззмістовним, а жодного загострення на фронті не відбулося.

Гарячою темою в цьому контексті був і приїзд Джозефа Байдена в Київ, який російська пропаганда ніяк не могла оминути.

Колишній президент росії та чинний заступник голови ради безпеки рф дмитро медведев відзначився заявою про те, що “Байден отримав гарантії “сохранності”.  Водночас Після цього його заяву дуже швидко спростував директор фсб олександр бортніков. 

Війни між центрами впливу в росії однозначно позитивні для України. Якщо ж говорити про реальність, то під час візиту 20 лютого до Києва Джо Байдена супроводжувала лише невелика команда – кілька найближчих помічників, медики, фотограф і охоронці.

Візит Джозефа Байдена до України планували декілька місяців із залученням кількох офісів у Білому домі, фахівців Пентагону, таємної служби та, звичайно, розвідки, яка відповідала за оцінку загроз під час візиту. Про це повідомили вже після візиту президента США до Києва представники Білого дому.

Для президента США було важливо особисто відвідати Київ, і він зробив це, не дивлячись на високий рівень небезпеки.

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден біля Стіни пам'яті із тисячами фотографій українських воїнів, загиблих на російсько-українській війні. Київ, 20 лютого 2023 року

Він хотів стояти пліч-о-пліч із президентом Зеленським і нагадати світу у час, коли ми наближаємося до річниці вторгнення, що Київ встояв і продовжує стояти… І він хотів продемонструвати силу своєї відданості стратегії об’єднання Заходу в єдиний фронт проти Путіна

сказала директорка із комунікацій Білого дому Кетрін Бедінгфілд.

Прямо перед візитом США також поінформували росію про візит, «з метою уникнення можливого конфлікту» двох ядерних держав.

До Польщі разом із Джо Байденом прилетів так званий «літак судного дня» (літак Boeing E-4B Nightwatch, оснащений як командний пункт США на випадок ядерної війни та інших надзвичайних ситуацій – ред.), стверджує дипломат Юрій Щербак.

Це усталена практика, коли одна ядерна держава повідомляє іншу ядерну державу про візит лідера і по переміщення разом з ним стратегічного ядерного командного пункту.

У фсб росії підтвердили, що США повідомили росії про візит Байдена до України та Польщі, однак фсб не давала гарантій безпеки президенту США Джо Байдену під час його візиту до Києва.


Також відзначаємо, що росія вигадала нову тактику затягування процесу обміну військовополоненими —  тепер ворог стверджує, що родичі деяких полонених просять не повертати їх назад в Україну. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в Telegram.

Нова вигадка російської сторони задля затягування процесу повернення військовослужбовців з полону.

У середу Уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова заявила, що до неї звертаються матері й дружини українських військовополонених, які потрапили у полон з проханням, не повертати їх додому

написав він.

Ініціатива Infolight.UA неодноразово звертала увагу на дію залегендованих під правозахисників, волонтерів, російських пропагандистів тощо. Так, їхніми зусиллями було інкорпоровано провокаторів 14 січня на захід в Києві, який в російських ЗМІ охрестили “майданом вдов”, і на який в тому числі посилається ця так звана уповноважена з прав людини. 

Завдяки зусиллям волонтерів команди Infolight.UA ми зібрали чимало інформації про провокаторів цього заходу. І, хоча частина з тих, хто розкручував цей захід, вже під слідством, ми продовжуємо слідкувати за діяльністю решти.

Водночас ми розуміємо, що багато людей справді щиро хочуть якось допомогти визволити своїх рідних та друзів з полону. І вони мають на це право. Просто просимо бути уважними до осіб, які знаходять поряд з вами на таких заходах, адже вони можуть переслідувати зовсім інші цілі, аніж ви.


Наступне дослідження буде оприлюднено на початку квітня

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь