fbpx

За рік повномасштабної війни 1 млн українців за кордоном скористалися послугами українських лікарів

3 Min Read
A symbol of health and the globe on the virtual screen.

За час повномасштабного вторгнення росії в Україну, з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2023 року, більше 1 мільйона біженців з України звернулися за медпослугами до українських лікарів. Про це свідчать дані Helsi, найбільшого медичного провайдера в Україні. 

Найчастіше до українських лікарів зверталися пацієнти з Польщі, Німеччини, США, Великої Британії та Чехії. Насамперед, це пов’язано із загальною кількістю біженців, які знайшли тимчасовий притулок у цих країнах. Наприклад, у Польщі станом на кінець лютого 2023 року вже зафіксовано понад 1,5 млн таких осіб.

З 1 мільйона пацієнтів за кордоном 17 % вперше скористалися сервісом Helsi: вочевидь, попит зумовлено повільнішою швидкістю отримання медпослуг в різних країнах. Там, аби проконсультуватися у лікаря навіть із тривіальними симптомами, подекуди треба довго очікувати на прийом. Тому легше звернутися онлайн до свого сімейного лікаря, який перебуває в Україні. Саме тому, за рік воєнного стану, з-за кордону зроблено понад 100  тис. записів на онлайн консультації з українськими лікарями. 

CEO Helsi Євген Донець пов’язує стабільний попит на українську медицину саме з її кращою доступністю та гнучкістю лікарів. «Сьогодні, щоб встановити діагноз з поширеними симптомами, не потрібно чекати дні, а тим паче – місяці. Перебуваючи в Україні, сімейні лікарі консультують пацієнтів онлайн, дають рекомендації, а педіатри продовжують вести своїх маленьких пацієнтів навіть тоді, коли ті знаходяться за тисячі кілометрів. Якщо випадок дійсно важкий, і через відео неможливо встановити повний діагноз – лікар порекомендує, до якого спеціаліста йти. Звичайно, залишається проблема того, що рецепт на ліки від українського лікаря не діє у багатьох країнах. Хоча Міністерство охорони здоров‘я над цим працює», –  каже Донець. 

На території України, за час повномасштабної війни, через сервіс Helsi лікарі надали 52 млн послуг, включно із прийомами, процедурами та діагностикою. Найбільше зверталися пацієнти з Києва, трохи менше – з Одеської, Дніпропетровської та Харківської областей. Пацієнти з інших регіонів значно рідше зверталися до медпрацівників. 

Наталія Богомолова, директор Медичного Центру Універсум Клінік, поділилася інформацією щодо виїзду лікарів із країни: «Відтік лікарів був серед тієї частини, що виїхали за кордон із дітьми. Проте спеціалісти продовжували працювати онлайн. Водночас переважна більшість фахівців залишалися у Києві, щодня адаптовуючись до нових реалій. Також з’явилися нові лікарі, що стали вимушеними переселенцями з інших, особливо постраждалих регіонів». 

Helsi.me — це сервіс запису на медичні послуги та безпечного зберігання медичних даних. Сервіс дозволяє пацієнтам швидко і зручно записуватись на прийом до лікаря, діагностику, аналізи, вакцинацію і замовляти медикаменти. Лікарням – брати участь у реформі Міністерства охорони здоров’я і впорядкувати роботу клінік.

Користувачами мобільного додатку Helsi являються вже понад 4,6 млн людей, кількість бронювань консультацій на місяць – 10 млн, кількість онлайн консультацій – 3 млн на місяць. Системою користуються понад 1300 установ охорони здоров’я і 42 000 лікарів по всій Україні.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь