Як стати бійцем інформаційного фронту та допомогти державі у війні? (Частина перша)

5 Min Read

24 лютого чимало українців стояли в чергах до воєнкомату, щоб пошвидше отримати зброю для захисту держави. Багатьом чоловікам та жінкам військові через різні причини відмовили у бажанні потрапити на фронт. Через це частина з вас почала займатись забезпеченням ЗСУ, частина опікою вимушено переміщених осіб тощо. Проте хтось досі думає над тим, де можна було б бути корисним. Ця стаття може зацікавити людей, які хочуть допомогти державі в інформаційній боротьбі.

Сучасна епоха глобального інформаційного простору призвела до того, що війни відбуваються не лише безпосередньо на полі бою, але й поза ним. Усвідомлення цього факту є надзвичайно важливим, адже до процесів протиборства може долучитись кожен, хто: 1. готовий виділити свій час; 2. вміє критично мислити; 3. хоче отримувати нові знання та навички.

Вперше про термін «інформаційна війна» почули в 70-х роках ХХ століття. Почалось все з того, що у світ вийшла книга А. Далласа «Таємна капітуляція». Автор визначав цей термін як особливий вид спецоперацій розвідки. Згодом Т. Рона також вжив ці два слова у звіті «Системи зброї та інформаційна війна», який готувався для компанії Boeing. Автор написав, що інформаційна інфраструктура є ключовим елементом в побудові економіки. Також він зазначив, що вона може зазнавати значних загроз з боку конкурентів та ворогів, а тому треба вміти цьому протидіяти.

Саме ці два автори стали тими дійовими особами, які запустили тему в масове обговорення по світу. Військові не залишились осторонь та зрозуміли, що для них це також важлива сфера. Щоб вдаватись менше до історії та інших аспектів, можна зразу перейти до головного: як стати бійцем інформаційного фронту?

Спершу вам слід об’єктивно оцінити свої знання, навички та вміння у сфері роботи з інформацією. Якщо ви були дотичні до цих процесів раніше, то найпростіше напряму комунікувти з військовими, які можливо візьмуть вас у штат до себе, або ви допомагатимете їм ситуативно в певних завданнях. Наприклад це можна зробити тут: https://sprotyv.mod.gov.ua/rekrutyng/

Якщо ж ви до цього раніше не працювали з інформацією, але хочете опанувати для себе щось нове, то варто знайти курси лекцій з цієї тематики. До речі, на наших ресурсах є чимало корисних матеріалів з конкретними порадами. Водночас знайдіть експертів у цій галузі, читайте їхні статті та дивіться відео, адже саме вони зможуть вивести вас на необхідний шлях. Завдяки цьому вам простіше буде знайти нові матеріали, які посилять ваші знання. Згодом ви поступово розумітимете проблемні питання та знайомитиметесь з однодумцями, щоб їх вирішити.

Слід розуміти, що не кожен з вас може безпосередньо попасти саме до державних структур, які забезпечують системну роботу в інформаційній війні. Проте ви можете стати активним підсиленням для загальної діяльності України у цьому напрямку. Також важливо й те, що мають існувати окремі автономні одиниці, яких ворог не зможе ідентифікувати тощо. Розгалуження цієї сфери на державну та цивільну гілки сприяють спроможності ефективно протидіяти, якщо у якійсь з гілок виникають труднощі.

Якщо ж говорити про місце та технічні засоби суб’єкта інформаційних воєн, то досить часто в різних голлівудських фільмах ми бачимо картину, коли якийсь чоловік сидить за величезною кількістю екранів та щось швиденько клацає на клавіатурі, переключаюсь з одного пристрою на інший. Насправді в живу все виглядає по-іншому. Засобом ведення інформаційної війни часто виступає лише один технічний засіб, який дозволяє цілеспрямовано змінювати, знищувати, копіювати чи блокувати інформацію, нейтралізовувати системи захисту, обмежувати доступ, вносити дезінформацію чи мізінформацію тощо.

Завдяки вище переліченими напрямками діяльності можна досягти значних успіхів на інформаційному полі бою, які в кінцевому результаті стануть корисними для безпосередньо наших військових на лінії зіткнення. Штучно організований процес хаотизація суспільних настроїв, а також введення в оману військово-політичного командування ворога, стає цілком можливим навіть для тих, хто працює з мобільного телефону.

Більше детальної інформації про те, як здійснювати інформаційну війну, незабаром зможете прочитати у нашій наступній статті.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X