fbpx

Після початку “Курської операції” ЗСУ росія суттєво збільшила використання закордонних джерел в своїй пропаганді

916 Views 2 Min Read
Згенероване нейромережею

Аналізуючи російський інформаційний простір, готуючи наступне дослідження “Топ-40 українських публічних осіб, яких цитує російська пропаганда”, наші спеціалісти з моніторингу помітили цікаву тенденцію: після початку операції ЗСУ в Курській області в російських ЗМІ суттєво зросло використання інформації від закордонних експертів, ЗМІ, політологів тощо в контексті війни проти України.

Ось декілька прикладів:

Ймовірно, це пов’язано з тим, що рівень довіри до інформації від власної пропаганди суттєво впав і кремль залучає свій вплив за кордоном для того, щоб втримати ситуацію під контролем.

Ми проаналізували цю тенденцію за допомогою наших партнерів з команди Osavul.

На графіку ми бачимо це зростання.

Також відзначаємо, що росія достатньо довго вибудовувала мережу інформаційного впливу. В її орбіті є окремі журналісти та цілі медіа.

Тому читаючи чергову “сенсацію” в українських ЗМІ, з посиланням на закордонні джерела, ми маємо розуміти, що насправді цю інформацію замовили в кремлі. Поява матеріалу щодо причетності України до підриву “Північних потоків” може бути з ціього ж ряду. Нагадуємо, що наша команда вже публікувала дослідження щодо попереднього сплеску цієї інформаційної кампанії: “Україну знову атакують в інформаційному полі: що не так з матеріалами про “саботаж на Північних потоках”

Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA продовжує системне відстеження інформаційного простору та інформування українського суспільства про тенденції російської пропаганди та зловмисні наративи, які вона поширює.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь