fbpx

Україну знову атакують в інформаційному полі: що не так з матеріалами про “саботаж на Північних потоках”

10 Min Read

7 березня фактично одномоментно в Нью-Йорк таймс та у спільному матеріалі телерадіокомпанії ARD, журналу ARD Kontraste, видань SWR і ZEIT виходять розслідування про “диверсії на російських “Північних потоках”, які відбулися, як відомо, 26 вересня 2022 року і внаслідок чого постачання газу через них було припинено.

InfoLight.UA вивчила оригінали матеріалів, щоб можна було зрозуміти, на чому грунтуються такі гучні обвинувачення і чи дійсно це може загрожувати Україні.


В статті New York Times, посилаючись на перевірених офіційних осіб у США, повідомляється, що «нові розвідувальні дані свідчать про те, що атаку на газопроводі Nord Stream здійснила «проукраїнська група». При цьому ані доказів, ані прямих цитат з зазначенням прізвищ і посад в матеріалі немає.

Офіційні особи США відмовилися розголошувати характер розвідувальних даних, як вони були отримані або будь-які подробиці надійності доказів, які вони містять. Вони сказали, що немає чітких висновків щодо цього, залишаючи відкритою ймовірність того, що операція могла бути проведена непідконтрольною сторонньою силою, пов’язаною з українським урядом або його службами безпеки.

пряма цитата з матеріалу

Офіційні особи заявили, що все ще існують величезні прогалини в тому, що розвідувальні служби США та їхні європейські партнери знали про те, що сталося. Але офіційні особи заявили, що це може бути першим значним висновком кількох дуже секретних розслідувань, висновки яких можуть мати серйозні наслідки для коаліції, що підтримує Україну.

Будь-які припущення про участь України, прямо чи опосередковано, можуть зруйнувати делікатні відносини між Україною та Німеччиною, погіршивши підтримку серед німецької громадськості, яка проковтнула високі ціни на енергоносії в ім’я солідарності.

Власне, важливий висновок про наслідки, але не розслідування, а матеріалу.

Офіційні особи, які ознайомилися з розвідданими, заявили, що вважають, що диверсанти, швидше за все, були громадянами України чи Росії, або якоюсь комбінацією обох. Офіційні особи США заявили, що нікого з американців чи британців не було задіяно.

Ще одна цитата з матеріалу New York Times

В статті також йдеться про те, що проросійський розслідувач Сеймур Герш минулого місяця звинувачував саме адміністрацію Байдена в підриві цих трубопроводів, аргументуючи цю версію цитатою з висловлювань самого Президента США про те, що якщо Росія вторгнеться в Україну, то “Північного потоку-2 не існуватиме”.

Ми покладемо цьому край

заявив свого часу Джо Байден

На підсилення аргументації щодо причетності України, в матеріалі також наводять приклади диверсій, які відбулися в глибокому тилу росії та на стратегічних об’єктах: Кримський міст, атаки на аеродроми в різних місцях росії, удари по військовим базам і навіть вбивство Дар’ї Дугіної, хоча причетність до більшості цих випадків України ніяк не доведена, а поєднання реальних бойових дій диверсантів і вбивство доньки російського пропагандиста в одному абзаці взагалі викликає подив.


Не менш суперечливим є матеріал європейського конгломерату з телерадіокомпанії ARD, журналу ARD Kontraste, видань SWR і ZEIT. В ньому трохи більше конкретних даних, проте вони виглядають ще більш притягнутими “за вуха” до України.

Наприклад, повідомляється, що “слідчі ідентифікували човен, з якого були здійснені атаки на Nord Stream”.

Після спільного дослідження столичної студії ARD, політичного журналу ARD Kontraste, SWR і ZEIT в ході розслідування вдалося значною мірою реконструювати, як і коли готувався напад з вибухівкою. Відповідно, сліди ведуть у напрямку України. Проте доказів того, хто замовив знищення, слідчі поки що не знайшли. У ніч на 26 вересня 2022 року три з чотирьох ниток газопроводів Nord Stream 1 і 2 на дні Балтійського моря були зруйновані вибухами.

пряма цитата

Згідно з публікацією, “слідчим вдалося ідентифікувати човен, який нібито використовувався для секретної операції. Йдеться про яхту, орендовану у польської компанії, яка, ймовірно, належить двом українцям. За даними слідства, секретну операцію на морі проводила команда з шести осіб. Кажуть, що це були п’ятеро чоловіків і одна жінка. Відповідно, група складалася з капітана, двох водолазів, двох помічників водолазів та лікаря, які, як кажуть, транспортували вибухівку на місце злочину та розміщували її там. Національність злочинців, очевидно, невідома. Вбивці використовували професійно підроблені паспорти, які, як стверджується, використовувалися, серед іншого, для оренди човна”.

За даними слідства, команда відпливла з Ростока 6 вересня 2022 року. Зазначається, що обладнання для секретної операції попередньо доправили до порту на вантажівці. Згідно з матеріалами слідства, наступного дня слідчим вдалося відстежити човен у Віку (Дарс), а пізніше на датському острові Крістіансо, на північний схід від Борнгольма. Потім яхту повернули власнику в “неочищеному стані”. Згідно з даними слідства, на столі в салоні виявилено сліди вибухівки.

За даними журналістів, “восени, тобто незабаром після підриву, слідство надіслало до європейських партнерських служб інформацію, згідно з якою відповідальність за диверсію несе український десантник-диверсант. Після цього, за даними розвідки, з’явилися додаткові ознаки того, що відповідальність могла нести проукраїнська група“.


Відзначимо, що цей термін, “pro-Ukrainian group” (“проукраїнська група“) використовується в обох матеріалах, які з’явилися в один день по обидва боки Атлантики. В незалежних одна від одної груп журналістів.

Тут варто зупинитися, що матеріали з’явилися за авторством дуже авторитетних журналістів.

  • Adam Entous – журналіст, який спеціалізується на історіях про розвідку. У 2016 році отримав Пулітцерівську премію за серію статей, яка призвела до звільнення радника Трампа, у 2017 був знову кандидатом на Пулітцерівську премію.
  • Julian E. Barnes – теж спеціалізується в журналістиці в темі розвідки. Багато років досвіду, попрацював в топових газетах і журналах.
  • Adam Goldman – двічі лауреат Пулітцерівської премії, 2018 і 2021. У 2018 отримав за розслідування втручання Росії у вибори США. Теж спеціалізується на журналістиці про розвідки.
  • ARD, журнал ARD Kontraste, видання SWR і ZEIT – також солідні медіа.

Відповідно, очевидну відсутність бодай якихось доказів в матеріалах компенсували гучними іменами. Що має відвернути увагу від змісту статей та “дивній” синхронності появи цих матеріалів.


Не менш цікава і реакція російських пропагандистів на цей матеріал. Згідно з очікуваннями, вони мали взяти на прапор ці версії та почати максимально розкручувати цю історію, посилюючи звинувачення проти України.

Проте більшість з них продовжують наполягати на попередній версії – що “Північні потоки” підірвали США.

Наприклад, прессекретар президента росії дмитро пєсков заявив, що “публікації у закордонних ЗМІ про причетність України до підривів газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2» — скоординований вкид у ЗМІ, за його словами, рф, як і раніше, не допускають до міжнародного розслідування”.

Це означає, що росія веде гру одночасно на двох дошках. На одній – намагання посварити як мінімум Україну та Німеччину, і матеріали, які ми дослідили, свідчать саме про це. На іншій – продовження ескалації ненависті російського суспільства до американців, бо згідно з “генеральною лінією путіна”, саме США зараз головний ворог росії, з яким вона веде війну.

Зрештою, визнати для свого населення, що українці здатні вивести з ладу найбільш топові геополітичні проєкти рф, за допомогою команди з шести осіб на орендованій в Польщі яхті – це удар по репутації всіх спецслужб росії разом узятих.


Журналісти ARD, Kontraste, SWR і ZEIT звернулися до джерел у кількох країнах за коментарями щодо свого розслідування. Як відомо, до розслідування руйнування трубопроводів були залучені органи безпеки Німеччини, Данії, Швеції, Нідерландів і США. У Німеччині розслідуванням займається генеральний прокурор.

Навіть якщо сліди ведуть в Україну, слідство поки не може з’ясувати, хто найняв групу виконавців. У міжнародних колах безпеки не виключають, що це також може бути операція під фальшивим прапором. Це означає, що також могли бути навмисно створені сліди, які вказують на Україну як на винуватця. Однак слідчі, очевидно, не знайшли доказів, які б підтверджували такий сценарій.

Спочатку зв’язатися з українським урядом для коментарів не вдалося. Генпрокурор також відмовився від коментарів. Речник німецького уряду послався на розслідування, які проводяться генеральним прокурором і владою Швеції та Данії. Лише «кілька днів тому» Швеція, Данія та Німеччина «повідомили Раду Безпеки ООН, що розслідування тривають і що досі немає результатів», – сказав речник уряду.

дуже характерний підсумок європейського розслідування.

Офіційна позиція України відома – ми жодним чином не причетні до цих подій. Так само все вказує на росію як ймовірно замовника цього підриву. А поява подібних матеріалів та реакція на них російських речників – зайве тому підтвердження.

ОНОВЛЕННЯ.

Вже після того, як ми написали цей матеріал, в іншому солідному західному ЗМІ, The Times, з’явилося продовження. Тут ми процитуємо колег з Європейської правди”:

Співробітники неназваної скандинавської делегації у Брюсселі отримали розвідувальну інформацію про те, що за підривами стоять не американці, росіяни чи поляки, а приватна ініціатива з України. Дипломатам повідомили, що ця інформація не буде оприлюднена.

Як пише видання, ім’я приватного спонсора диверсії – українця, якого не називають, не пов’язане з урядом президента Зеленського.

Здається, будь-кому з критичним мисленням посилання на “співробітників неназваної скандинавської делегації у Брюселі” в таких чутливих питаннях має звучати достатньо дивно.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь