fbpx

Президент Ізраїлю додав останню літеру до ініційованої Володимиром Зеленським Тори воєнного часу для українських євреїв

3 Min Read

КИЇВ, Україна (JTA) — Понад два роки після того, як президент України Володимир Зеленський написав свою першу літеру, його ізраїльський колега Іцхак Герцог підписав останні літери сувою Тори, присвяченої миру в обох їхніх країнах.

Цю Тору було започатковано в Україні незабаром після вторгнення Росії в 2022 році та завершено цього тижня в Ізраїлі, який зараз залучений до власної війни в Газі. На шляху до завершення літери написали євреї, які служать у Збройних Силах України, члени єврейської громади в Києві, сім’ї загиблих ізраїльських солдатів та родичі ізраїльтян, викрадених у Газі, серед інших.

Написання Тори, яку незабаром повернуть в Україну та розмістять у одній із синагог столиці країни, було ініційовано головним рабином Києва Йонатаном Марковіцем.

“Обидва єврейські президенти написали літери у Сефер Тори, присвяченому заради миру та єдності (ахдут) в Ам Ісраель, який буде розміщено у Великій синагозі Києва, Єврейському культурному центрі, Бейт Менахем,” — сказав рабин Хабаду у своїй заяві, згадуючи Зеленського та Герцога, які є єдиними єврейськими главами держав у світі.

Першу літеру Сефер Тори написав Зеленський “у своєму кабінеті в президентському бункері в Києві”, а Герцог написав останню літеру під час церемонії, що відбулася в його офіційній резиденції в Єрусалимі, за словами Марковіца.

“Інтеграція зусиль між євреями Ізраїлю та єврейською громадою в Україні становить потужний множник сили для виживання та продовження існування єврейського народу”, — сказав Герцог під час заходу. “Немає нічого більш зворушливого, ніж бути частиною написання Сефер Тори, що символізує цю особливу єдність, особливо зараз”.

На церемонії були присутні родичі Зіни Бейлін, 60-річної ізраїльтянки українського походження, яка була вбита 7 жовтня в Сдероті разом з дюжиною інших літніх людей під час автобусної екскурсії до Мертвого моря, організованої нею. Зображення їхніх тіл були деякими з перших, що показали криваві події того дня.

Також на резиденції ізраїльського президента Марковіц говорив про “історію єврейського героїзму та стійкості”, якою діляться “євреї Ізраїлю та України”, та подякував євреям з Ізраїлю та з усього світу за їхню допомогу єврейській громаді України.

“Коли ми почали писати Сефер Тору, ми не думали, що досягнемо ситуації, коли наші брати, народ Ізраїлю на Святій землі, також будуть під загрозою жорстокої війни”, — сказав Марковіц.

Тора, яку згадують у новині, є Священним Письмом юдаїзму, що складається з п’яти книг Мойсея. Цей текст є фундаментальним для єврейської релігії та культури, а її рукописне копіювання та використання у релігійних обрядах мають глибокий символічний зміст, особливо коли вона присвячена такій значущій меті, як мир і єдність.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь