fbpx

Мережа Телеграм, ймовірно, була використана або причетна для прикриття організаторів та виконавців теракту в Крокус-Сіті

2 Min Read

Наша Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA уважно відслідковує все, що відбувається в інформаційному просторі навколо терористичної атаки в Крокус-сіті.

І цій історії ще багато невідомих фактів, які мали б додати розуміння та докази щодо організаторів та навіть виконавців нападу. В цій статті ми хочемо звернути увагу на наступне.

Зверніть увагу на скріншот нижче:

На ньому нібито зображено допис з телеграм-каналу ВЧК-ОГПУ, в якому ще о 23:27 за московським часом (а може і іншим), було опубліковано інформацію, що у розшук оголошено мешканців Інгушетії.

Що майже одразу було спростовано, оскільки саме ці інгуші вже були вбиті під час якоїсь операції фсб.

І це стало причиною звинуватити Україну в маніпуляціях та причетності до теракту. За великим рахунком, саме з цього Україну і почали публічно називати винною.

Стверджувалося, що канал ВЧК-ОГПУ цей допис видалив.

Проте існує сервіс, який дозволяє бачити і видалені дописи, TGStat.

І там на цьому каналі немає таких дописів, навіть серед видалених.

Наводим також скріншот, що ми дивилися той канал, адреса якого вказана в скандальному скріншоті.

Отже, є всього чотири варіанти:

  1. Скріншот повністю намальовано, такого допису не існувало. Зараз дуже часто через інструменти розробника браузерів робляться подібні вкиди.
  2. Був створений клон канала, на якому розмістили цей допис.
  3. Месенджер Телеграм брав участь в цій спецоперації та підчистив фейк.
  4. Сервіс TGStat пов’язаний з організаторами теракту.

Якщо брати адреси дописів за цей період, то після https://tgstat.ru/channel/@vchkogpu/46836 йде одразу https://tgstat.ru/channel/@vchkogpu/46842

При тому що ми поставили запит показувати видалені дописи.

Ми направляємо відповідний запит до прес-служби Телеграм. Сподіваємося, вони розкриють дані про публікації на каналі ВЧК-ОГПУ.

Також хочемо зазначити, що сам канал ніяк не коментує цю історію. Не пояснює де дівся допис і чи був він. Хоча це може бути одним з ключів до розуміння, хто точно знає реальних організаторів теракту.

Всі оновлення по цій ситуації опублікуємо.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь