fbpx

Кабмін вирішив закрити реєстр “Міжнародних спонсорів війни”: Усі дані передадуть урядовій групі із санкційної політики

2 Min Read

Наші союзники зверталися з приводу відсутності нормативної бази для такого списку. Тому в МЗС заявили, що реєстр мав негативний вплив на “ухвалення рішень для протидії російської агресії”.

Про це повідомляє Урядовий портал. Це питання було розглянуто на розширеному засіданні Кабміну в присутності секретаря РНБО, голови СБУ, генерального прокурора та голови Національного агентства з питань запобігання корупції. Також у засіданні взяли участь представники іноземних посольств та Євросоюзу.

В свою чергу в Мінюсті наголосили, що неприпустимо поширювати від імені держави таку інформацію без врегулювання на законодавчому рівні. А Рада національної безпеки й оборони зазначила, що вся вичерпна інформація щодо санкцій тепер міститься у Державному реєстрі санкцій, тому необхідності в додаткових інституціях більше немає.

Національне агентство з питань запобігання корупції теж погодилося, що існує питання подальшого функціонування списку.

Тому було ухвалено такі рішення:

▪️всю інформацію зі сторінки “Міжнародні спонсори війни” передадуть до міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики, яка розгляне наявність підстав для застосування санкцій РНБО;
▪️сторінка “Міжнародні спонсори війни” буде переадресовувати на вебсайт Державного реєстру санкцій.

В Міністерстві закордонних справ отримали чимало звернень представників дипломатичного корпусу країн-партнерів з приводу відсутності нормативної бази для існування цього списку. Та, відповідно, негативний вплив цього списку на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії.

Така історія траплялася, наприклад, з угорським банком OTP. Через включення банку до списку спонсорів війни країна блокувала транш допомоги Україні і ухвалення санкційного пакету.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь