fbpx

CERN, творець адронного колайдера, припиняє всі контакти з російськими вченими

3 Min Read

Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) – розробник Великого адронного колайдера – припинить співпрацю з ученими, пов’язаними з російськими організаціями.

російський фізик – учасник наукових експериментів у ЦЕРН – на правах анонімності розповів The Insider, що припинення співпраці серйозно вдарить по російській науці. За його словами, йдеться про знищення цілої галузі експериментальної фізики високих енергій.

“Справа пов’язана із договором про співпрацю між росією та ЦЕРНом. Після початку війни керівництво ЦЕРНу – це представники країн-учасниць – ухвалило рішення, що цей договір не буде продовжено. Він закінчується у листопаді. Це серйозний удар, я сказав би, що це знищення цілої області експериментальної фізики високих енергій. Все-таки це вчені, які перебували на лезі сучасної науки, працюючи в ЦЕРН, а тепер нас звідти викидають, відбирають доступ до експериментальних установок та міжнародної наукової спільноти. ЦЕРН – єдине місце у світі, де така наука можлива. Колайдер – єдиний у своєму роді. Немає доступу – немає науки”, – прокоментував російський вчений.

російські ЗМІ з посиланням на офіційного представника CERN Арно Марсольє : “Наразі у нас менше ніж 500 користувачів, які все ще пов’язані з будь-якою російською організацією, більшість із них не проживає в цьому регіоні [у Швейцарії]. Призупинення дії угоди про співпрацю набуде чинності з 30 листопада цього року”, – розповів Марсольє.

Чиновник уточнив, що роботу, якою займалися ці вчені на Великому адронному колайдері, візьмуть на себе інші люди.

Крім цього він нагадав, що CERN більше не отримує фінансування від росії.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Асоціація університетів Європи усунула від участі в організації 14 російських вишів. Причиною для ухвалення такого рішення стало те, що керівники цих навчальних закладів підписали звернення російського союзу ректорів на підтримку введення російських військ в Україну.

Європейське космічне агентство (ESA) припинило співпрацю з російською держкорпорацією “Роскосмос” за марсіанською програмою ExoMars-2022. Всеєвропейська федерація академій наук All European Academies (ALLEA) призупинила членство росії та білорусі. Також Росію та Білорусь виключили з Європейського простору вищої освіти (Болонського процесу).

Європейська асоціація наукових редакторів (EASE) припинила індивідуальне членство фахівців із росії. Європейська асоціація з вивчення печінки опублікувала звернення до всіх наукових товариств, інститутів та консорціумів Європи із закликом припинити співпрацю з російськими інститутами. Європейське товариство кардіологів (ESC) заморозило всі контакти та виключило можливість участі росіян у будь-яких формах своєї діяльності. Міжнародна мережа онкологів OncoAlert припинила будь-яку співпрацю з асоціаціями та конгресами у росії.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь