fbpx

Буданов не говорив The Wall Street Journal, що “Україна зможе почати контрнаступ у 2025 році” – розбір мізінформації

3 Min Read

Всі знають, або принаймні чули про дезінформацію – навмисне спотворення інформації з переважно зловмисною метою. Дослідницько-аналітична група Infolight.UA неодноразово розбирала це як на навчальних тренінгах, так і на конкретних прикладах (записи тренінгів – на нашому YouTube-каналі).

Менш відоме явище мізінформації, коли спотворена інформація виникає та поширюється ненавмисно (відповідні тренінги також є серед наших відео). І сьогодні ми хочемо звернути вашу увагу якраз на подібний випадок.

21 лютого The Wall Street Journal публікує матеріал “Ukraine’s Military Spy Chief Says Russia Will Struggle to Keep Up the Fight”, в якому, серед іншого, є фрагмент:

Western officials and analysts see Budanov’s reading as the optimal scenario for Ukraine this year. If Ukraine can fight a smart defensive battle, wearing down Russian strength while rebuilding its own forces, the thinking goes, it could launch another counteroffensive against a weakened opponent in 2025.

A recent study by London-based think tank the Royal United Services Institute suggested Russian forces are likely to peak toward the end of the year, then struggle increasingly with a lack of ammunition and armored vehicles in 2025.

Переклад українською – наступний:

Західні чиновники та аналітики вважають, що прогноз Буданова є оптимальним сценарієм для України на цей рік. Якщо Україна зможе вести розумну оборонну боротьбу, виснажуючи російські сили, одночасно відновлюючи свої власні, то, на їхню думку, вона зможе розпочати новий контрнаступ проти ослабленого супротивника у 2025 році.

Нещодавнє дослідження, проведене лондонським аналітичним центром Королівський інститут об’єднаних збройних сил (Royal United Services Institute), показало, що російські війська, швидше за все, досягнуть свого піку наприкінці цього року, а в 2025 році все більше відчуватимуть нестачу боєприпасів і бронетехніки.

Зверніть увагу, що слова про 2025 рік належать “західним аналітикам”, а не керівнику Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Більше жодної згадки 2025 року в тексті немає, а отже – Кирило Буданов не говорив нічого про 2025 рік.

Проте низка українських ЗМІ вийшла з заголовками:
Україна зможе почати новий контрнаступ 2025 року – WSJ: що каже Буданов
“Україна зможе почати новий контрнаступ у 2025 році, – WSJ”.
“Росія “здувається”: Буданов спрогнозував контрнаступ, але не в 2024 році”.

Це – помилкове трактування статті, яке, швидше за все, виникло через те, що доступ до оригінального матеріалу платний і редактори стрічок новин не захотіли платити гроші за доступ.

Проте тут є ще одна важлива деталь – першими таку трактовку матеріалу, в період з 02:00 до 06:00 21 лютого дали російські ЗМІ. В українських новина почала з’являтися з 7 ранку. І і снує ймовірність, що видання, які ставили матеріал, використовували російські агрегатори новин.

Зрозуміло, що жодне з українських ЗМІ не хотіло поширити цю інформацію свідомо, тому це і є приклад мізінформації.

Закликаємо колег уважніше ставитися до подібних ситуацій, оскільки фейкові заяви подібного рівня нібито від керівника розвідки можуть мати негативні наслідки.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь