fbpx

Спецпризначенці ГУР затримали та допитують найманців-вагнерівців в Судані

4 Min Read

Джерела Kyiv Post у спецслужбах України надали ексклюзивне відео, на якому видно, як елементи українського спецназу допитують полонених найманців ПВК “Вагнер” у Республіці Судан.

В одній частині відео видно, як оператори спецназу з бойової групи “Тимур”, що входить до складу Управління воєнної розвідки України (ГУР), оглядають військові автомобілі, на одній вантажівці видно сліди інтенсивних ударів зброєю через лобове скло та тіло солдата з емблемою ПВК “Вагнер” на пасажирському сидінні.

На пізніших кадрах видно, як український оператор допитує російськомовного полоненого. На відео він зізнається, що був частиною групи найманців ПВК “Вагнер”, яких відправили до Судану для повалення місцевого уряду.

«Яке у вас звання?» — запитує український боєць.

— Солдат, — відповідає найманець.

— Ваш підрозділ?

“ПВК “Вагнер”.

«Як ви потрапили сюди, до Судану?» — запитують його.

“Ми їхали через Центральноафриканську Республіку (ЦАР) до Хартума”, – відповідає найманець.

— Яка була мета?

«Повалити місцеву владу», — лунає відповідь.

— Скільки вас тут?

«100 осіб».

Крім того, двох африканських ув’язнених, імовірно завербованих найманцями ПВК “Вагнер”, допитують разом із російськомовним солдатом.

Український спецназ, за даними відкритих джерел, діє в Республіці Судан щонайменше кілька місяців.

Раніше з’явилося відео, на якому видно, як українські безпілотники знищують “російських найманців” та їхніх “місцевих партнерів-терористів” у Судані.

На кадрах, знятих “останніми тижнями” в невідомій частині африканської країни, видно три окремі удари по трьох різних транспортних засобах.

Джерела Kyiv Post у спецслужбах України повідомили: “Робота зі знищення російських найманців та їхніх місцевих партнерів-терористів у Судані, ймовірно, здійснюється українськими спецпризначенцями… Робота, яку ми запланували [в Судані], виконується”.

У листопаді 2023 року Kyiv Post отримала два відео, на яких нібито видно, як українські спецпризначенці полюють на найманців у країні.

Речник HUR, як правило, не підтверджує і не спростовує розміщення українських військовослужбовців на закордонних територіях, включаючи Республіку Судан.

Чому українські сили діють у Судані?

У травні 2023 року очільник ГУР Кирило Буданов пообіцяв “знищувати російських воєнних злочинців у будь-якій точці світу, де б вони не були”. Поточна спонсорована державою кампанія українських закордонних спецпризначенців з полювання на співробітників ПВК “Вагнер”, розгорнутих у Судані, відповідатиме обіцянці Буданова.

Росія разом із групою “Вагнера” брала безпосередню участь у перевороті в Судані у 2019 році, підтримуючи Хемедті та його бійців у конфлікті та постачаючи зброю. “Вагнер” також поставив ракети класу “земля-повітря” Силам швидкого реагування Судану (RSF).

Високопоставлене джерело в Судані повідомило CNN у 2023 році, що близько 90 відсотків зброї RSF надійшло від ПВК “Вагнер”. Цей канал постачання все ще відкритий, незважаючи на загибель лідера “Вагнера” Євгена Пригожина та його заступника Дмитра Уткіна в авіакатастрофі в Росії, повідомило джерело.

У вересні президент Зеленський заявив, що провів імпровізовану зустріч із головою Суверенної ради Судану Абдель Фаттахом аль-Бурханом під час подорожі ірландським аеропортом Шеннон.

“Ми обговорили наші спільні безпекові виклики, а саме діяльність незаконних збройних формувань, що фінансуються Росією”, – йдеться у дописі Зеленського в соцмережах.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь