fbpx

Вся відповідальність за те, що відбувається з українськими полоненими – на росії. Важливі нюанси щодо падіння Іл-76

6 Min Read
Згенеровано нейромережею

Є багато версій щодо падіння Іл-76, але українцям варто тримати фокус. Уся кров українців на руках агресора. За все, що відбувається з українськими полоненими, відповідальна виключно росія.

Маємо чітко розмежовувати – інформацію офіційних представників воєнно-політичного керівництва України і низку неофіційних версій, які наразі «гуляють мережею» щодо падіння або збиття російського Іл-76 24 січня у Бєлгородській області.

Першими офіційно відреагували та надали найбільш чітку позицію щодо авіатрощі Іл-76 у Головному управлінні розвідки МО України:

  • В ГУР МО підтвердили намір проведення обмінів між Україною та росією 24 січня. Зі сторони України всі попередні домовленості щодо обміну військовополоненими були виконані. Зірвано процес російською стороною.
  • Наразі не надано жодних фактів, які б вказували на присутність українських полонених на борту підбитого Іл-76.
  • Однак, таку вірогідність не можна відкидати. Ситуація дуже схожа на Оленівку, коли росія демонстративно стратила українських полонених, намагаючись потім звинуватити в ударі українську сторону.
  • рф країна-терорист, яка задля досягнення власних цілей і залякування, здатна на страшні злочини. І навіть принести в жертву власний літак разом з російським екіпажем «в ім’я кремлівської пропаганди» для них не становить великої проблеми.
  • Йде перевірка. ГУР займається зʼясуванням долі всіх полонених.
  • Це той випадок, де поспіх може нашкодити, як нашим людям, так і репутації України в цілому. Не вся інформація, яка вже, можливо, є у розпорядженні української розвідки має право бути оприлюдненою – з міркувань безпеки.

Авіатранспорт використовувався рф під час низки попередніх обмінів, але не завжди. Минулого разу, коли до України повернулося 230 українських оборонців, так само використовувалося авіасполучення, але тоді росія повідомила Україну про те, що борт здійснюватиме посадку і на борту є полонені

Андрій Юсов, представник ГУР МОУ

Що вже відомо?

  • Літак зазнав аварії над аеропортом у Бєлгороді. При заході на посадку чи під час зльоту – це важлива деталь.
  • За версією росіян, борт рухався з підмосковного аеродрому «Чкаловський».
  • За версією незалежних аналітиків, які моніторять пересування російської авіації, борт рухався на посадку. Більшість джерел схиляються до версії зі збиттям під час заходу на посадку. Зокрема про це пише Deutsche Welle.
  • Про збиття свідчить характер пошкоджень: велика кількість уламків, вибух перед падінням.
  • Для доставки українських полонених на обміни росія дійсно часто використовує авіатранспорт. Але аеродром у Бєлгороді знаходиться на відстані 40 км від українського кордону. Найближчий і єдиний функціонуючий «коридор» для обмінів розташований на відстані 95 км від Бєлгорода – пункт Колотилівка-Покровка.
  • Приземлення літака, тим паче транспортника ІЛ-76, довжина якого досягає 46 м, в цій місцевості просто неможливе. Куди в принципі могли доставляти літаком полонених, які вже знаходились в 40-кілометровій зоні від українського кордону?
  • Наступна розбіжність. Іл-76 здатен перевозити від 160 до 245 осіб – це з урахуванням особистої зброї та іншого спорядження, яке може мати про собі особовий склад. Навіщо підіймати в повітря подібний борт для транспортування усього лише 65 осіб плюс члени екіпажу?
  • Російська сторона стверджує, що попередила українців про маршрут доставки полонених. Українська розвідка цю інформацію категорично спростувала.
  • Інша деталь, і про неї треба постійно говорити: будь-який військовий російський літак в зоні досяжності Сил оборони України для нас законна ціль.
  • Для цивільного авіасполучення аеропорт Бєлгорода закритий з 24 лютого 2022 року (інформація «Росавіації»). Тому українська сторона чітко знала, що на цьому конкретному литовищі можуть знаходитися лише військові літаки, які до того ж можуть становити потенційну загрозу для наших територій.
  • Не можна відкидати версію, що рф свідомо підставила власний борт під ураження для отримання міжнародного резонансу. Адже буквально відразу після падіння, коли деталі ще не були відомі, офіційний кремль виступив з вимогою скликати екстрене засідання Радбезу ООН.
  • Країна-агресор збиралася підняти питання передачі Україні західного озброєння, зокрема ракет, які здатні працювати на великій відстані. Усвідомлюючи маніпулятивну сутність такої вимоги, Франція, яка зараз головує в Радбезі, відмовила Лаврову.

Щодо списку полонених, які нібито загинули на борту Іл-76, що оприлюднила Симонян.

В мережі шириться інформація про те, що принаймні дві особи зі списку російської пропагандистки були обміняні раніше. Деякі джерела говорять про 18 осіб.

  • Утім – жодна з цих цифр не підтверджена офіційно.
  • Щодо 18 осіб – взагалі по суті відсутнє джерело інформації, телеграм-канал на 160 осіб. Тобто це може бути вкид.
  • Найпотужнішим аргументом, який зараз працює на користь версії про відсутність українських полонених на борту, залишається відсутність тіл. Вірніше, росіяни поки що нічого такого не показали.

На жаль, безкарність терористичних дій росії ще більше розв’язує руки агресору. Теракт в Оленівці не отримав релевантної реакції Заходу. Тепер маємо потенційно схожу ситуацію.

росія чудово усвідомлює, що для українського суспільства повернення полонених – питання чутливе і глибоко особисте. Тому використовує цю тему, щоб «грати» на емоціях українців, родин. Це елемент інформаційної війни.

Згідно Женевських конвенцій: повна відповідальність за життя і здоров’я військовополонених лежить на стороні тих, хто утримує їх. І також країна, яка транспортує військовополонених повинна повністю забезпечувати їхню безпеку та повідомляти й інформувати про переміщення військовополонених МКЧХ. У цьому випадку – ця відповідальність на росії

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі «Національного марафону» 25 січня

Про інші інформаційні складові цієї російської операції ми писали тут.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь