fbpx

Відбувся масштабний обмін військовополоненими: 230 захисників України повернулися додому (ФОТО, ВІДЕО)

2 Min Read

У рамках діяльності Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими за доручення Президента України Володимира Зеленського, Україна успішно провела найбільший обмін військовополоненими. Загалом 230 українських захисників повернулися додому, серед них 130 представників Збройних Сил, 55 – Національної гвардії, 38 співробітників Державної прикордонної служби, один працівник Національної поліції та шестеро цивільних.

Серед тих, хто повернувся, 182 особи мали офіційний статус військовополонених, підтверджений Міжнародним комітетом Червоного Хреста, а 48 вважалися зниклими безвісти. Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро – жінки. В основному це були рядові та сержанти (213 осіб), а також одинадцятеро офіцерів.

Серед звільнених була бойова медикиня з 36 ОБрМП, яка, перебуваючи в полоні, завжди розмовляла українською мовою, незважаючи на спроби росіян ввести її в оману щодо обміну. Також до України повернулися семеро захисників острова Зміїний, військовий музикант, військовослужбовиця ЗСУ, яка була позбавлена волі під час декретної відпустки, нацгвардійці з ЧАЕС, цивільний викладач та оборонці Маріуполя.

Зустрічати звільнених прийшли керівник Координаційного штабу Кирило Буданов, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець та Секретар Координаційного штабу Дмитро Усов.

Я знаю, що безпосередньо Ви (Кирило Буданов – прим. ред.) і команда ГУР зробила найбільше задля того щоб цей обмін відбувся. Дякуємо – і працюємо далі.

прокоментував обмін Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Проведено черговий обмін сьогодні. Нарешті, через значний проміжок часу, нам вдалося провести дуже складний обмін (полоненими – прим. ред). Сьогодні повернулися в Україну 230 її захисників.

Цей обмін готувався досить довго. Участь в організації цього процесу безпосередньо також надавала сторона Об’єднаних Арабських Еміратів. І з її допомогою, разом, ми змогли це зробити.

відзначив Керівник Головного управління розвідки МОУ та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь