fbpx

Що в Україні краще, аніж закордоном?

5 Min Read

Тривалий час чимало українців вважали свою країну такою, яка за всіма параметрами «пасе задніх» і поступається європейським державам. Однак поживши в Європі, багато українців зрозуміли, що чимало аспектів та послуг в Україні не гірші, а навіть кращі послуги в європейських країнах.

Згідно з опитуванням Gradus Research, українців, які жили за кордоном, уклад життя і менталітет в Україні кращі, як і люди та взаємини. Кращими в Україні також вважають також розмір комунальних тарифів, комфортний графік роботи магазинів, співвідношенням ціна-якість у сфері краси, диджиталізацію комерційних, державних і фінансових послуг та можливості для власного розвитку.

Безумовно в ЄС українцям більше до вподоби облаштування міст, якість питної води з-під крана, дотримання закону та порядку, розмір заробітної плати, сортування сміття і тд. Але чимало послуг в Україні залишають позаду європейських конкурентів.

В Україні доступніший і якісніший мобільний зв’язок. До прикладу, у Франції якісний мобільний інтернет доступний, якщо купувати сім-картку на паспорт – аналог нашого контракту з мобільним оператором. Однак такий контракт дорожчий і незручний для туристів, для заробітчан і для тих, хто не планує бути цілий рік у Франції. Якщо ж купувати сім-карту зі звичайною передплатою за місяць, то інтернет буде поганої якості і надається малий об’єм мегабайтів.

В Україні значно легший доступ до медицини. На відміну від європейських, українські аптеки працюють 24/7 і в них купити можна купити які завгодно ліки. Натомість у багатьох країнах ЄС такого немає. Чимало ліків, які українці вільно купують вдома, закордоном можна придбати лише за рецептом лікаря, на прийом до якого можна чекати днями і навіть тижнями. А якщо додати до цього проблеми зі знанням мови – багато українців не можуть скористатися європейською медициною. Тож чимало українців, які виїхали до Європи, їздять на діагностику і лікування саме в Україну! А щодо стоматології – то більшість українців віддають перевагу саме вітчизняній, перед європейською.

У Європі неділя – це день, коли все зачинено. Усі торгові центри зачинені й важко придбати одяг чи навіть продукти. В Польщі у неділю можуть працювати лише деякі дрібні магазини, але й ті – лише до обіду, а більшість продуктів швидко розбирають. В Україні ж у неділю українці можуть придбати більшість необхідних товарів.

Чимало українських біженців у Німеччині скаржаться на бюрократію та погано розвинений цифровий сервіс. Якщо потрібно виписку по рахунку – слід йти в банк і роздруковувати. В Україні ж створено чимало сучасних сервісів, які дозволяють українцям миттєво отримувати ділову інформацію, документи та дізнаватися дані державних реєстрів онлайн без черг чи відвідування держустанов. В багатьох державах громадянам потрібно стояти в чергах до бюрократичних установ за послугами, які в Україні кожен може за кілька хвилин отримати в своєму смартфоні. Чимало європейців вражені тим, що Україна є першою у світі країною, яка прирівняла електронний паспорт в додатку до фізичного за юридичною силою.

Багато українців відзначають, що до прикладу у  Португалії – досить складна і застаріла банківська система. В цій країні дуже складно відкрити банківську картку. В багатьох магазинах не можна розрахуватися картками Visa чи MasterCard, адже приймаються лише місцеві картки.

Навіть оренда житла в багатьох країнах Європи менш конкурентоздатна, аніж в Україні. Багато квартир можуть здаватися без меблів, що дуже рідко трапляється в Україні. В Португалії при середній зарплаті в 700 євро, мінімальна ціна, аби орендувати квартиру – 700-800 євро. Багато українців відзначають, що навіть служби доставки в ЄС часто поступаються швидкістю українським компаніям. Салони краси, ремонт авто та чимало інших послуг українці відзначають кращими на Батьківщині, аніж в багатьох країнах ЄС.

Для багатьох українців закордон видавався раєм, де все прекрасно та ідеально, а виявилося, що за багатьма аспектами, послуги вдома, в Україні – більш якісні, доступніші та дешевші. Не дивно, що вже в перші воєнні місяці 2022 року кількість тих, хто повертався в Україну, перевищила кількість тих, хто виїжджав за кордон.

Автор: Валерій Майданюк

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь