fbpx

Кремлівська дискредитація українських біженців у ЄС – основна дезінформаційна кампанія росії в жовтні 2024 року

4 Min Read

Матеріал створено в межах проєкту «Основні дезінформації місяця. Розбір та спростування»

Проросійські сили в Європі цілеспрямовано поширюють фейки, направленні на формування негативного ставлення місцевого населення до українців.

Серед європейських країн Німеччина сьогодні прийняла найбільшу кількість українських біженців. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну понад 1 млн 150 тис. українських біженців отримали тимчасовий притулок у Німеччині. Тут українські біженці мають право на соціальну допомогу, а також на оренду житла, мовні курси та навіть на оплачену перекваліфікацію. Водночас путінський режим вважає Німеччину особливо важливою для поширення кремлівської пропаганди і її головний напрям зараз – дискредитація українців.

Прокремлівські політичні сили в країні регулярно поширюють хвилі ненависті проти українських біженців. Зокрема, нещодавно у Німеччині розгорівся скандал в соцмережах через фото послуги безкоштовного техогляду українського авто. Одна з німецьких компаній Tüv Süd вирішила, таким чином, підтримати українців, хоча інші компанії надають цю послугу за гроші. Тобто це приватна ініціатива приватної компанії, котрій властиве співчуття. І цю приватну ініціативу компанія Tüv Süd оплачує з власного рахунку, а не з кишень платників податків.

Але допомога людям, котрі втратили домівку через війну, дуже обурила членів проросійської партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD), які почали розповсюджувати маніпулятивну тезу, що німці повинні платити за техогляд авто, а українські біженці – ні. Масове поширення таких хибних висновків викликало хвилю обурення проти шукачів притулку з України в соцмережах. Першим поширив світлину скріншоту техогляду українського авто Томас Хартунг – прессекретар парламентської фракції AfD у землі Баден-Вюртемберг.  «Жодної оплати за технічне обслуговування авто. Тому зареєструю свій автомобіль в Україні» – цинічно написав Хартунг у соцмережі.

А потім розгін теми, що начебто українським біженцям у Німеччині живеться краще, ніж німцям (!), продовжили, за всім ознаками, фейкові акаунти, наповнені російським пропагандистським контентом. Світлина стала вірусною та зібрала майже три тисячі поширень і сотні агресивних коментарів.

Прихильники проросійської партії AfD, яка регулярно транслює проросійську пропаганду, розгорнули цілу хвилю хейту і маніпуляцій поширюючи ненависницькі коментарі в стилі: «Українці, мають все більше і більше особливих прав. Вони можуть їздити в Німеччині зі своїми українськими водійськими правами, а тепер ще й техогляд TÜV є безкоштовним. Чи скоро українцям дозволять безкоштовно заправляти баки?».

Скандал виглядає очевидною провокацією на рівному місці, адже за такою логікою, прихильники AfD можуть прийти у притулок, в якому безкоштовно годують біженців і розтрубити, що «іноземцям їжа безкоштовна, а німці в Німеччині мають за їжу платити».

Це не перша хвиля хейту проти українських автомобілістів. Минулого року німецькому сегменті Facebook поширювали фейковий скріншот оголошення у компанії Ebay Kleinanzeigen, в якому нібито виставили на продаж український номерний знак з підписом: «Ви можете і маєте право безкоштовно паркуватися де завгодно. Ви можете їхати з будь-якою швидкістю, з якою захочете. Ви не будете оштрафовані».

Знак з кримською реєстрацією «продавали» за 150 євро, хоча насправді ніхто не може просто почепити знак на автівку і їздити по країні. Але для пропагандистів головною була не правдоподібність, а поширення ненависті щодо українців. І навіть коли у компанії Ebay Kleinanzeigen заявили, що скріншот несправжній, а таке повідомлення ніколи не публікувалося на їхньому сайті, це не зупинило нагнітання антиукраїнських настрої серед радикалів.

Антиукраїнські випади та планомірні дискредитаційні кампанії проросійських політичних сил у Європі виглядають латентною частиною стратегії кремлівської пропаганди, яка поставила завдання імітувати «народне невдоволення» українцями, яке начебто є місцевою ініціативою. Хоча абсурдність таких ініціатив прямо в вказує на російське походження таких інформаційно-психологічних операцій Москви на території країн ЄС.

Українським мігрантам за кордоном варто пам’ятати, що в Європі існує лише одна країна, де не існує українофобії і ніхто безкарно не може принижувати українців. Це – Україна.

Автор: Валерій Майданюк

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь