fbpx

Європейські програми повернення українців

5 Min Read

Низка європейських країн задекларували плани повернення українських біженців на батьківщину, а допомогу та пільги українцям планують скорочувати.

Програми повернення

Влада Швейцарії оприлюднила попередню стратегію з можливого повернення українських біженців на батьківщину. Документ розроблено Державним секретаріатом з міграції (SEM). Попри те, що ніхто не може передбачити, коли закінчиться війна в Україні, у намірах швейцарських посадовців зазначено, що тимчасовий захист українців може бути деактивований вже у 2024 чи 2025 році.

Очікується, що на виїзд даватимуть від 6 до 9 місяців після закінчення статусу захисту. За прогнозами влади Швейцарії, добровільно повернутися додому зможуть 80% українців , тобто – близько 70 тисяч людей). Більшість із них – жінки та діти. Оскільки після 5 років безперервного перебування в країні біженці мають право отримати швейцарський дозвіл на проживання, влада країни вважає, що варто робити акцент на ефективному заохоченні добровільного від’їзду українців на батьківщину.

В уряді Швейцарії зазначають, що примусове повернення літаком буде крайнім заходом. Не наполягатимуть на швидкому виїзді людей, які потребують особливої підтримки – це приблизно 1000 дітей без супроводу дорослих та 1600 біженців віком від 75 років та з проблемами зі здоров’ям.

Швейцарський уряд розглядає питання про початкову фінансову допомогу для заохочення мігрантів до виїзду з країни. Виплати коливатимуться від 1 000 до 4 000 швейцарських франків (1 037 та 4 150 євро на людину) залежно від періоду відправлення.

Окрім Швейцарії, Чехія також готує спеціальну програму з добровільного повернення українських біженців додому. Як повідомляє Czech Radio, згідно з проектом шостої поправки до закону, відомого як lex Ukrajina, щодо прав та обов’язків українських біженців у Чехії, програма передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у разі повернення біженців в Україну. Уряд Чехії ще має остаточно визначитися з видом підтримки для українців, які будуть зацікавленні в поверненні до України, однак очевидно, що рано чи пізно, від більшості українських біженців очікують повернення.

Підтримує повернення українців й українська влада. Ще в червні 2023 року в Офісі Президента запропонували європейським партнерам стимулювати повернення біженців в Україну шляхом виділення фінансової допомоги українським біженцям, щоб заохотити їх повертатися додому.

Згортання допомоги для біженців

Період максимального сприяння українським біженцям в ЄС, схоже, наблизився до завершення. В багатьох країнах ЄС планується скорочення соціальної допомоги українцям. Зокрема в Німеччині, де понад один мільйон українських громадян отримали притулок з початку повномасштабної війни,  через дефіцит бюджетних коштів у 20 млрд євро на наступний рік та погіршення фінансової ситуації в країні, уряд має намір зменшити фінансування для іноземців.

Обсяг фінансової допомоги для земель, яку спрямовують на розв’язання проблем біженців, скоротять удвічі. Якщо цього року на біженців в ФРН виділили 3,75 млрд євро, то на наступний рік сума буде на рівні 1,7 млрд євро.

У Міністерстві фінансів Німеччини зазначили, що зустріч між урядом та представниками земель щодо фінансової допомоги біженцям завершилася безрезультатно, а уряд розраховує, що федеральні землі знайдуть для цього власні ресурси. Це ставить під ризик надання належної допомоги біженцям та може негативно вплинути на інтеграцію українців.

Влітку 2023 року влада Чехії також скоротила надання пільг для українських біженців, які отримали тимчасовий захист у цій країні. Власникам житла, котрі прихистили у себе українців і проживають разом з ними, скоротили розмір допомоги – до 2400 крон замість колишніх 3000 крон. А тим, хто прихистив біженців, але не живе з ними, виплати скасовано зовсім. Крім цього, з 1 жовтня Прага скасувала пільги на проїзд для українців, котрі тепер оплачуватимуть проїзд у міському транспорті столиці та на приміських маршрутах за загальними цінами. Такі пільги запровадили для підтримки українців у перші місяці війни, але зараз Чехія переходить їх до поступового згортання.

Не всі пільги для українців будуть одразу скасовані. В чеському уряді наголошують, що залишаються пільги для вразливих категорій. Зокрема діти до 15 років у супроводі дорослих подорожуватимуть безплатно та матимуть 50% знижку на проїзд у регіоні. А діти віком від 15 до 18 років та студенти віком від 18 до 26 років можуть скористатися пільговим проїздом у Празі та 50% знижкою у регіоні. Пільговий проїзд в Празі мають також пенсіонери та люди з інвалідністю.

Очевидно, що скорочення соціальних пільг для наших співгромадян закордоном є неминучим та закономірним процесом. Економічні фактори, діяльність прихованої російської пропаганди, спрямованої на дискредитацію українців в країнах ЄС та соціально-психологічні тенденції «втоми від тривалої благодійності» даються взнаки. Дедалі більше українців повертатиметься на батьківщину, усвідомлюючи, що в гостях ніколи не буде краще, ніж вдома. І що нам всім варто будувати Європу в Україні.

Автор: Валерій Майданюк

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь