fbpx

Швейцарія може ввести кардинальні зміни в статус біженців з України

2 Min Read

Владі Швейцарії доручено вивчити правові, організаційні та процедурні питання у зв’язку з можливим скасуванням у майбутньому статусу S для біженців з України. Про це пише портал  Swissinfo.

12 березня 2022 року Швейцарія вперше активувала охоронний статус S, маючи за мету оперативне та мінімально бюрократичне надання захисту особам, які були змушені покинути Україну. Слід підкреслити, що статус S не був призначений для довгострокового перебування на території Швейцарії.

В офіційному пресрелізі уряду Швейцарії зазначено, що важко прогнозувати термін завершення конфлікту в Україні та час, коли біженці зможуть безпечно повернутися на свою батьківщину. Тим часом Державний секретаріат з питань міграції (SEM) спільно із кантонами розробив тимчасовий план скасування статусу S. Цей документ лягає в основу формування майбутньої політики в цій сфері.

У рамках цього плану визначені оперативні заходи та дані рекомендації по ряду інших питань, зокрема, з термінів виїзду, відшкодувань та домовленостей, пов’язаних із поверненням. Після офіційного скасування статусу S, всі зазначені рекомендації будуть ревізовані та, у разі потреби, коригуватимуться.

У листопаді минулого року уряд Швейцарії вирішив утримати охоронний статус S до березня 2024 року, якщо лише ситуація в Україні не стабілізується на довготривалій основі. Це питання буде переглянуто урядом у найближчі тижні.

Згідно з найсвіжішою інформацією SEM, опублікованою у п’ятницю в мережі, сьогодні 65 650 громадян України мають статус S у Швейцарії. Тим часом для 16 869 осіб цей статус уже закінчився.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь