fbpx

Польське Radio ZET знову стало першоджерелом дезінформації, яка прямо вплинула на польсько-українські стосунки

4 Min Read

2 жовтня в медійному просторі вибухнула чергова “бомба” – з’явилася новина про те, що буцімто Україна не запросила польських виробників зброї на Форум оборонних індустрій, що проходив у Києві минулого тижня. Таку заяву зробив міністр держактивів Польщі Яцек Сасін в ефірі Radio ZET.

На тлі всіх проблем у польсько-українських стосунках останнього часу, які розігріваються як через наближення виборів у наших сусідів, так і через, вочевидь, “допомогу” росії – подібні заяви вкрай небезпечні. Тим більше що вони були вкрай категоричні:

PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) як компанію не запросили

сказав Яцек Сасін в прямому ефірі радіостанції

Також в новині йдеться про його слова, що “останнім часом ми маємо справу з низкою недружніх жестів з боку України”.

Боюся, що мова йде про нинішній політичний інтерес з боку української влади, яка вважає, що коли йде кампанія в Польщі, краще стати на бік Німеччини і грати роль того, хто показує, що він не грає за цей уряд – який є захисником України, так багато зробив для українців – а краще грати на зміну влади в Польщі

зробив дуже серйозну заяву міністр.

Проте цю інформацію послідовно спростували як в Україні, так і самій Польщі.

Це запитання до польської сторони, тому що Польща була однією з перших, хто отримав запрошення на подію. Це суверенне рішення кожної країни. Ми надсилаємо запрошення, а країна вирішує, чи приймати його, чи ні, виходячи зі своїх інтересів. Тож ми поважаємо такі рішення, але це не причина звинувачувати Україну у тому, що Польща не була присутня

повідомив посол України у Польщі Василь Зварич в інтерв’ю TVN24.

Далі заяву польського міністра спростувала і речниця Польської групи озброєнь (PGZ) Беата Перковська, яка зазначила що, попри відсутність представників концерну на форумі у Києві, співпраця між сторонами розвивається дуже активно.

Так, звичайно. Ми отримали такий лист (із запрошенням на форум ОПК до Києва)

заявила Перковська.

Ввечері 2 жовтня публічно вибачився і сам міністр Яцек Сасін, зазначивши, що PGZ усе ж був запрошений на форум до Києва, але на момент ефіру в радіо він про це не знав.

До чого ж тут Radio ZET, якщо заяви робив міністр? Річ у тому, що саме це радіо було першоджерелом версії про те, що 15 листопада 2022 року на територію Польщі впала саме російська ракета, випущена росією. Цю екстраординарну версію трагічної події, на жаль, швидко поширили і це призвело до ще однієї проблеми в польсько-українських стосунках.

Ми не можемо стверджувати, що в обох випадках був злий умисел журналістів цього ЗМІ, проте вважаємо, що інформацію від них варто перевіряти більш ретельно.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь