fbpx

Доповідь комітетів Палати представників та Уряду США щодо російського впливу на СБУ у 2022 році, що призвело до цензури щодо американців (ДОКУМЕНТ, ПЕРЕКЛАД)

40 Min Read

10 липня 2023 року Юридичний комітет Палати представників та Підкомітет з озброєння федерального уряду оприлюднили доповідь під назвою «Співпраця ФБР зі скомпрометованою українською спецслужбою для цензури американських висловлювань», в якій йшлося про те, що через вплив російської агентури на Службу безпеки України, Федеральне бюро розслідувань (ФБР) на запит СБУ здійснювало тиск на американські кампанії соцмереж, змушуючи їх видаляти акаунти справжніх американців.

Ґрунтуючись на документах, у звіті детально описано, як Федеральне бюро розслідувань (ФБР) вступило у змову зі Службою безпеки України (СБУ) – в яку, на думку авторів документу, проникли проросійські сили – регулярно надсилаючи посилання на соціальні мережі, електронні таблиці та інші документи, що містять тисячі облікових записів, з запитом на видалення. При цьому ФБР і СБУ позначили й справжні американські облікові записи як такі що підлягають видаленню, включаючи верифіковані облікові записи Державного департаменту США та ті, що належать американським журналістам. У доповіді також показується, як ФБР пропонувало Facebook та Instagram юридичне прикриття для видалення облікових записів, позначених СБУ як проросійські.

Ця інформація, на думку авторів, підкреслює неконституційну роль ФБР у забезпеченні режиму цензури з боку СБУ та викликає серйозну стурбованість щодо авторитету, надійності та компетентності ФБР як провідної правоохоронної організації США. Координація між ФБР, СБУ та американськими компаніями соціальних мереж є суттєвою, а повний ступінь причетності ФБР до СБУ залишається предметом подальшого розслідування.

Повідомлення про це опубліковано на офіційній сторінці Юридичного комітету Палати представників.

Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA публікує переклад доповіді.


15 лютого 2023 року в рамках розслідування ролі федерального уряду в цензурі законних висловлювань у соціальних мережах Комітет з питань юстиції направив повістку в суд компанії Meta, материнській компанії Facebook та Instagram, а також Alphabet, материнській компанії Google і YouTube. Документи, отримані у відповідь на ці повістки, показали, що Федеральне бюро розслідувань (ФБР) від імені скомпрометованої української спецслужби вимагало – а в деяких випадках давало вказівки – найбільшим світовим соціальним мережам цензурувати американців, які беруть участь у захищених Конституцією висловлюваннях в Інтернеті.

Розслідування Комітету виявило, що ФБР, федеральний правоохоронний орган, відповідальний за протидію іноземному зловмисному впливу, сприяв цензурним запитам до американських соціальних мереж від імені української спецслужби, інфільтрованої пов’язаними з Росією суб’єктами. Цим самим ФБР порушило права американців, передбачені Першою поправкою до Конституції, і потенційно підірвало нашу національну безпеку. У світлі добре задокументованих випадків порушення ФБР громадянських свобод ця нова інформація викликає серйозне занепокоєння щодо довіри до ФБР як до головної правоохоронної організації країни.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Служба безпеки України (СБУ) прагнула виявити та завадити ймовірним операціям російського впливу в соціальних мережах. СБУ залучила ФБР для підтримки цих зусиль, передавши йому списки акаунтів у соціальних мережах, які нібито “поширювали російську дезінформацію”. ФБР, своєю чергою, регулярно передавало ці списки відповідним соціальним мережам, які поширювали цю інформацію всередині компанії серед своїх співробітників, відповідальних за модерацію контенту та дотримання правил. Наведений вище графік ілюструє посередницьку роль ФБР у цензурній операції СБУ; графік нижче демонструє вражаючу частоту, з якою ФБР і СБУ надсилали запити американським соціальним мережам.

Аналіз цих “дезінформаційних” реєстрів, проведений Комітетом, показав, що ФБР на прохання СБУ позначило для соціальних мереж автентичні акаунти американців, у тому числі верифікований акаунт Державного департаменту США та акаунти американських журналістів. ФБР і СБУ неодноразово вимагали видалити або призупинити роботу справжніх акаунтів, які висловлюють однозначно проукраїнські погляди, а також тих, хто висловлює опозицію до президента Росії Володимира Путіна. Іноді ФБР навіть зверталося до відповідної платформи, щоб переконатися, що “ці акаунти були видалені”. Незалежно від того, з якою метою ФБР підтримувало запити СБУ, воно не мало жодних правових підстав сприяти цензурі захищеної свободи слова американців у соціальних мережах.

У липні 2022 року президент України Володимир Зеленський звільнив голову СБУ через російське проникнення в СБУ. З огляду на те, що під час взаємодії з ФБР СБУ була
скомпрометована мережею російських колабораціоністів, симпатиків і подвійних агентів, некритичне співробітництво ФБР із запитами СБУ викликає глибоке занепокоєння. Включення американських акаунтів до списків СБУ свідчить про те, що ФБР або не належним чином перевіряло запити СБУ, або знало про їхній внутрішній характер і все ж виконувало їх. Ці висновки підкреслюють необхідність додаткового нагляду та реформи законодавства для захисту права американців на свободу слова.

Комітет, через свій спеціальний підкомітет з питань озброєння федерального уряду,
відповідає за розслідування «порушень громадянських свобод громадян Сполучених Штатів». Згідно з цими повноваженнями та обов’язком Комітету здійснювати нагляд за ФБР, цей проміжний звіт співробітників демонструє постійне зобов’язання щодо виявлення та звітування про використання зброї федеральним урядом проти американського народу. Комітет і спеціальний підкомітет продовжуватимуть розслідувати відповідну взаємодію ФБР із СБУ та платформами соціальних мереж, щоб краще інформувати законодавчі зусилля Комітету щодо захисту
громадянських свобод американців.

I. Підрозділи ФБР, задіяні в цензурній схемі ФБР-СБУ A. Цільова група з боротьби з іноземним впливом (FITF)

Директор Крістофер Рей організував Цільову групу ФБР з іноземного впливу (FITF) восени 2017 року для “виявлення та протидії зловмисним операціям іноземного впливу, спрямованим проти Сполучених Штатів”. За словами директора Рея, FITF “спеціально уповноважена виявляти та протидіяти операціям іноземного впливу, спрямованим проти демократичних інститутів і цінностей у Сполучених Штатах”. FITF має завдання виявляти та протидіяти операціям іноземного впливу, спрямованим проти демократичних інститутів і цінностей у Сполучених Штатах. “FITF очолюється Відділом контррозвідки та складається з агентів, аналітиків і професійних співробітників відділів контррозвідки, кібербезпеки, боротьби з тероризмом і кримінальних розслідувань”.

FITF активно координує свою роботу з платформами соціальних мереж, проводячи часті зустрічі з компаніями. Представники FITF також беруть участь у ширших спільних зустрічах членів Розвідувального співтовариства Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) і компаній, що займаються соціальними мережами.

Начальник відділу ФБР Лора Демлоу є головою FITF. 1 березня 2022 року начальник відділу Демлоу провела брифінг для підкомітету з питань дезінформації, який консультує CISA – частину Міністерства внутрішньої безпеки – “щодо ролі та обов’язків ФБР у боротьбі з іноземним впливом”. За словами начальника відділу Демлоу, FITF відповідає за реагування на “іноземну зловмисну інформацію”. Як повідомила підкомітету начальник відділу Демлоу, FITF відповідає за реагування на “іноземну шкідливу інформацію”, яку вона визначила як “підривні дані, що використовуються для того, щоб вбити клин між населенням і урядом”. Під час зустрічі начальник відділу Демлоу також заявила, що уряд “повинен якнайшвидше проінформувати населення” про неправдиву, дезінформацію та дезінформацію, оскільки “критичне мислення, схоже, є нині проблемою”.

B. Відділення у Сан-Франциско

Основним зв’язком між ФБР і Кремнієвою долиною є Елвіс Чан, помічник спеціального агента, відповідальний за кібервідділ у відділенні ФБР у Сан-Франциско. Під час виборчих циклів 2020 і 2022 років агент Чан відповідав за організацію та проведення двосторонніх зустрічей між компаніями, що працюють у сфері соціальних мереж, і ЗВТ. В одному з електронних листів, надісланих співробітнику Facebook незадовго до виборів 2020 року, агент Чан попросив його “забезпечити, щоб усі звернення до Facebook щодо іноземного впливу … проходили через Сан-Франциско/мене”. Агент Чан додав, що FITF “спеціально звернулася, щоб усе, що стосується [звернень до Facebook щодо іноземного впливу, виборів та кіберзагроз національній безпеці], проходило через Сан-Франциско, оскільки ми знаємо всіх гравців і хочемо бути впевненими, що всі вони в курсі справи”.

C. Юридичні аташе (Legats)

ФБР має “офіси юридичних аташе – зазвичай відомих як Legats- та понад два десятки субофісів у ключових містах світу”. За даними ФБР, Legats “виконують функції особистого представника директора ФБР у країні, де вони несуть регіональну відповідальність”. Спеціальний агент ФБР Олександр Кобзанець працював помічником аташе з правових питань в Києві у 2020-2022 роках і “дуже тісно співпрацював зі своїми українськими колегами з кібербезпеки з усіх питань”. Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року агент Кобзанець діяв як основний канал, що передавав запити про цензуру в соціальних мережах від СБУ до американських платформ соціальних мереж.

Агент Марк Келлетт, який поряд з агентом Чаном був скопійований у багатьох повідомленнях агента Кобзанця з Meta, «керував оперативним і стратегічним керівництвом і готовністю для 13 офісів юридичного аташе у Східній Європі та Євразії» з січня 2021 року по травень 2022 року. Зараз агент Келлетт є помічником спеціального агента, який “керує зусиллями Об’єднаної контртерористичної групи з виявлення і зриву терористичних змов окремих осіб і організованих мереж, відповідаючи за шість оперативних підрозділів”.

II. Російське проникнення в СБУ

Залежність ФБР від інформації та суджень СБУ викликає особливе занепокоєння через добре задокументований, глибоко вкорінений російський вплив в СБУ. У липні 2022 року президент Зеленський звільнив голову СБУ – через кілька місяців після того, як ФБР виконало запити СБУ щодо цензури – через російське проникнення в СБУ.

A. Історичні зв’язки СБУ з Росією, КДБ та ФСБ

Після розпаду Радянського Союзу новий незалежний український уряд створив СБУ як “організацію-правонаступницю КДБ радянських часів, від якого вона успадкувала свій персонал, структуру та методи роботи”. З моменту свого заснування СБУ бореться з широкомасштабним проникненням російських подвійних агентів, симпатиків та колабораціоністів. Протягом усієї своєї історії “зв’язки СБУ з російськими спецслужбами”, серед інших чинників, надавали СБУ “послуги, з якими західні колеги не поспішають співпрацювати”.

Згідно з інтерв’ю генерал-майора Віктора Ягуна, який обіймав посаду заступника голови СБУ у 2014-2015 роках, опублікованому в газеті Guardian, СБУ “вже давно має надто тісні стосунки зі своїм російським колегою – ФСБ”. Щобільше, “хоча покоління, яке працювало в радянських спецслужбах, вийшло на пенсію, додав Ягун, практика набору кадрів в СБУ означала, що їхні сини та доньки тепер працюють у відомстві. . . . Звичайно, в СБУ завжди були [українські] патріоти, але вони були в меншості”, – сказав він. Цю оцінку поділяє Олександр Данилюк, який працював радником пана Зеленського з питань національної безпеки у 2019 році й на той час курував питання розвідки. Незадовго до вторгнення Данилюк розповів Wall Street Journal, що станом на лютий 2022 року “росія все ще зберігає велику мережу, в тому числі в СБУ”.

Одразу після російського вторгнення Україна зіткнулася з наслідками “тривалої операції Кремля з проникнення в українську державу таємних агентів”, багато з яких займали найвищі посади в СБУ. Наприклад, 24 лютого 2022 року російські війська прибули на Чорнобильську атомну електростанцію в Україні, де практично не зустріли опору, успішно захопивши станцію “менш ніж за дві години та без бою”. Розслідування Reuters згодом показало, що “успіх Росії в Чорнобилі не був випадковістю”, а результатом російської інфільтрації в СБУ та українські органи безпеки. Кілька місяців по тому український уряд запросив екстрадицію Андрія Наумова, колишнього керівника департаменту внутрішньої безпеки СБУ. Наумов втік з України незадовго до початку російського вторгнення, і зараз він перебуває під слідством “за підозрою в державній зраді через передачу іноземній державі таємниці безпеки Чорнобиля”.

B. Президент Зеленський очистив СБУ від російських колабораціоністів після співпраці СБУ з ФБР у сфері цензури

16 липня українська влада заарештувала Олега Кулініча, колишнього начальника Головного управління СБУ в Криму. Згідно з висновками Державного бюро розслідувань (ДБР) України, Кулініч, який “контролював частину роботи Департаменту контррозвідки СБУ”, “знав про плани Росії щодо вторгнення в Україну з території Криму, але приховував цю інформацію від центрального апарату СБУ”. Наступного дня, 16 липня, було заарештовано Олега Кулініча, колишнього начальника Головного управління СБУ в Криму. Наступного дня, 17 липня, президент Зеленський відсторонив Івана Баканова, голову СБУ, посилаючись на “велику кількість співробітників СБУ, підозрюваних у державній зраді”. Зеленський також повідомив, що “справу про ймовірну державну зраду та колаборацію відкрито проти осіб у правоохоронних органах та прокуратурі”.

Масштаби російського впливу, що зберігається в СБУ сьогодні, незрозумілі. Згідно з інтерв’ю речниці ДБР у квітні 2023 року, “розвідники ФСБ Росії проникли як в українську службу безпеки СБУ, так і в місцеві органи влади, підриваючи Україну зсередини за допомогою промосковських українських чиновників-утікачів“. Далі речниця “припустила, що викриття, зроблені на сьогодні, можуть виявитися лише верхівкою айсберга”.

Вся взаємодія ФБР з СБУ, про яку йдеться в цьому звіті, відбувалася до того, як Зеленський усунув Баканова з посади голови СБУ та заарештував Кулініча, “особистого радника Баканова”. Простіше кажучи, ФБР працювало з іноземною розвідувальною службою, яка, як відомо, на той час була скомпрометована Москвою, і від її імені, і безпосередньо сприяло спробам цензурування американців, які беруть участь у захищених висловлюваннях. У результаті дії агентів ФБР могли надати суттєву допомогу військовим зусиллям Кремля.

ЦЕНЗУРНІ ЗУСИЛЛЯ ФБР ВІД ІМЕНІ ТА В КООРДИНАЦІЇ З СБУ

I. ФБР і СБУ надіслали “Меті” величезні таблиці з тисячами акаунтів, які потрібно було видалити, включно з автентичними американськими акаунтами

1 березня 2022 року спеціальний агент ФБР Кобзанець надіслав електронного листа співробітнику Мета з темою “додаткові дезінформаційні акаунти”.

Копіюючи агентів Келлетта і Чана, агент Кобзанець написав: “У мене є ще кілька акаунтів в Instagram і [Facebook], які, за даними СБУ, поширюють російську дезінформацію. Для вашого ознайомлення та вжиття відповідних заходів”. Згідно з підписом у його електронному листі, агент Кобзанець тоді обіймав посаду “помічника аташе з правових питань в Україні та Білорусі”.

Агент Кобзанець прикріпив до свого електронного листа до “Мети” дві таблиці. Одна таблиця містила каталог із позначкою часу, текстом і URL-адресою для 15 865 окремих елементів контенту в Instagram, включно з постами, історіями та роликами. Інша таблиця містила детальний реєстр 5 165 акаунтів Facebook, нібито підозрюваних у “поширенні російської дезінформації”. Ця таблиця містила дату, текст образливого допису або коментаря, різні показники взаємодії, URL-адресу, класифікацію “тону” контенту як “позитивного”, “нейтрального” або “негативного”, а також позначку про “агресію” або її відсутність, серед інших категорій. У ній також було вказано ім’я, стать і фізичне місцезнаходження власника акаунта.

У таблиці з 5 165 акаунтів Facebook, яку агент Кобзанець надіслав до “Мети” 1 березня, три крайні праві колонки були позначені як “країна”, “регіон” і “місто”. Більша частина таблиці СБУ складається з дописів і коментарів акаунтів, розташованих у Росії та Білорусі. Однак серед цих акаунтів є список акаунтів, що належать резидентам Сполучених Штатів Америки. Ці акаунти позначені “США” або “USA” кирилицею.

Шляхом перехресних посилань на імена та біографічні дані, пов’язані з позначеними акаунтами, з іншими платформами соціальних мереж та публічними документами, Комітет перевірив, що багато акаунтів, позначених як “США”, є справжніми і належать реальним особам. Насправді, хоча окремі пости та коментарі з цього списку більше не доступні, низка акаунтів, позначених як “США”, залишаються активними на платформі Facebook. Ось деякі приклади таких акаунтів:

  • Фотограф, що працює зі студією в Нью-Йорку;
  • Менеджер мувінгової компанії в Південній Кароліні;
  • Музикант і вокаліст з Міннесоти;
  • Професор університету в Каліфорнії;
  • Авторка дитячих книг, яка живе у штаті Вашингтон.

Усі пости та коментарі з акаунтів, позначених у таблиці акаунтів Facebook як “США”, на момент створення таблиці мали менш як 100 вподобань і 130 загальних взаємодій, включно з поширенням та коментарями. Такий обмежений рівень взаємодії свідчить про розгалужений апарат онлайн-спостереження та демонструє прагнення СБУ боротися з контентом на ранніх стадіях його поширення, до того, як він наблизиться до “порогу вірусності”.

II. ФБР запропонувало “Меті” юридичне прикриття для видалення акаунтів СБУ

Схоже, що “Мета” не одразу вжила помітних заходів щодо цих акаунтів. Через три дні після електронного листа агента Кобзанця агент Чан переслав повідомлення агенту Крістоферу Старку та агенту Патріку Міллеру, які працюють у місцевому відділенні ФБР у Сан-Франциско. Згодом агент Міллер написав співробітнику “Мета” електронного листа: “Я працюю з Елвісом Чаном у ФБР [Сан-Франциско]. Чи не могли б ви повідомити мені, чи були ці акаунти видалені, або ж вам потрібні якісь юридичні дії з нашого боку?”.

У цьому електронному листі агент Міллер, співробітник ФБР, пропонував вигадати юридичне обґрунтування для видалення позначених акаунтів, якщо Meta не виявить, що пости та коментарі порушують умови надання послуг. Цей електронний лист також демонструє, що ФБР мало переймалося як цензурою, так і заохоченням соціальних мереж задовольняти цензурні запити іноземних спецслужб.

III. ФБР від імені СБУ вимагало видалення верифікованого акаунта Державного департаменту США та американського журналіста

Найбільш зухвалий запит СБУ надійшов лише через день після того, як 1 березня агент Кобзанець надіслав до “Мети” дві великі таблиці. 2 березня агент Кобзанець надіслав до “Мети” електронного листа з темою “додаткові акаунти, отримані від СБУ, які, як вважають, причетні до дезінформації”. У додатку до цього листа СБУ звинуватила наданий список акаунтів в Instagram у “поширенні контенту, який пропагує війну, недостовірно відображає події в Україні, виправдовує російські воєнні злочини в Україні всупереч міжнародному праву”, серед інших речей. Неймовірно, але до цього списку потрапив акаунт @usaporusski, який є офіційним, перевіреним, російськомовним акаунтом Державного департаменту США. Ані ФБР, ані СБУ не надали пояснень щодо того, яким чином акаунт Державного департаменту США був “залучений до дезінформації”.

Незрозуміло, чому український уряд намагається видалити один із підтверджених Державним департаментом США акаунтів в Instagram. Однак, як зазначалося вище, за словами президента Зеленського, в цей період в СБУ широко проникали пов’язані з Росією сили. Ще більше вражає те, що ФБР чи то з недбалості, чи то навмисно передало запит СБУ на видалення офіційного урядового акаунта США до Meta.

До списку акаунтів в Instagram, які СБУ попросила ФБР видалити, також входив акаунт американського журналіста, який працює в самоназваній “соціалістичній” новинній організації, що базується в США. Журналіст багато писав на захист прав трансгендерів, і неодноразово критикував республіканців.

Агент Кобзанець продовжував передавати запити СБУ на видалення та призупинення роботи протягом березня 2022 року. Лише за один місяць агент Кобзанець надіслав тому самому співробітнику “Мета” щонайменше десять окремих запитів, пов’язаних із модерацією контенту від імені СБУ. Наприклад, 5 березня агент Кобзанець надіслав електронного листа до Мета з темою “Акаунти [Instagram], підозрювані в дезінформації”. В електронному листі агент Кобзанець написав: “Надсилаю вам список акаунтів, які підозрюються в поширенні дезінформації. Для ознайомлення та вжиття необхідних заходів. СБУ просить, у разі необхідності, оголосити акаунти підозрілими”.

IV. ФБР і СБУ також домагалися видалення постів у Facebook і Instagram, які підтримували Україну і критикували Росію, вторгнення і Владіміра Путіна

На противагу заявам адміністрації Байдена про підтримку України, ФБР за дорученням СБУ позначало акаунти й пости американців, які містили критику Владіміра Путіна і російського вторгнення в Україну. Наприклад, у відповідь на допис урядовця, який обслуговує російський регіон Тува, один з позначених американських акаунтів написав: “Мені здається дивним, що в цей трагічний час міжнародної кризи, ініційованої вторгненням Росії в суверенну державу, найвища виборна посадова особа Туви має час, щоб сперечатися з іноземцем, намагаючись переконати мене, що український уряд і їхній президент-єврей є нацистами”. “Пост, позначений прапорцем, більше не доступний, але оригінальний пост російського урядовця, на який відповідав американець, не був видалений.

В іншому дописі російською мовою йдеться: “Мені пощастило прокинутися в сонячній Каліфорнії. Але моя сім’я там, в Україні. Мої батьки, вітчим, тітка, сестра, племінник, няня моєї дитини, свекруха, яка вже пережила війну в дитинстві, мої друзі, мої колеги, моє місто і моя країна”. Той самий американський плакат також відреагував на твердження про переслідування російської меншини в Україні, написавши: “Я наполовину росіянин. Я російський українець… Мене ніколи не просили перейти на українську мову, ніхто і ніде. Ні мені, ні будь-кому іншому не забороняли розмовляти російською в Україні”. Допис завершується низкою хештегів англійською мовою, серед яких “#stopputin”, “#freeukraine” та “#nowarinukraine”.

ФБР і СБУ позначили ще один допис, який починався англійською мовою: “Друзі, будь ласка, розгляньте можливість підписати цю петицію!” Далі допис продовжувався російською мовою:

На превеликий жаль, в Росії є багато людей, які підтримують злочинця та агресора. Не так багато, як стверджують офіційні джерела, але для них брехня – звичайна справа. Є також багато тих, хто розуміє і співчуває. Всі розумні люди, здатні відчувати та думати, в ці дні шоковані й глибоко засмучені тим, що робить від нашого імені людина, яка назвала себе президентом Росії. Мені не соромно бути росіянином – мені соромно, що у нас такий президент. Який не був обраний нами!

Цей допис містить посилання на інший допис іншого власника акаунта, якого оригінальний допис ідентифікує як одного з її “перших друзів в Америці”. Однак цей допис більше не доступний.

Ці приклади свідчать або про те, що ФБР не проводило повноцінної перевірки списків СБУ, або про те, що ФБР задовольняло запити СБУ на цензуру, добре знаючи, що вони містять американські рахунки. Через обмежений характер продукції “Мети”, наданої Комітету на сьогоднішній день – яка не містить значного обсягу внутрішньої комунікації всередині “Мети” – незрозуміло, як співробітники “Мети” реагували на запити ФБР щодо цензури американців всередині компанії. З аналогічних причин також не відразу зрозуміло, якою мірою “Мета” погодилася з вимогами ФБР і СБУ або яку перевірку “Мета” могла провести всередині себе.

Самопроголошений підхід СБУ до виявлення “російської дезінформації” насправді був цензурою на основі поглядів. Наприкінці квітня 2023 року журналіст Лі Фанг взяв інтерв’ю в Іллі Вітюка, який очолює Департамент кібернетичної та інформаційної безпеки СБУ з листопада 2021 року. Як сказав Вітюк Фангу, “коли люди запитують мене: “Як ви розрізняєте, фейк це чи правда?”… Я кажу: “Все, що проти нашої країни, вважайте фейком, навіть якщо це не так”. Зараз, для нашої перемоги, важливо мати таке розуміння”. Аналіз СБУ щодо позначених акаунтів не містить жодних технічних показників, окрім базових метрик активності, які могли б свідчити про те, що її підхід зосереджений на виявленні неавтентичних суб’єктів, а не на несприятливому контенті. Скоріше за все, методологія СБУ повністю ґрунтується на ідеях, висловлених у дописах і коментарях – іншими словами, на цензурі, заснованій на точці зору.

V. Мета запропонувала створити “канал 24/7” для реагування на запити СБУ

Хоча списки СБУ містили американські акаунти, ані ФБР, ані “Мета”, схоже, не висловлювали занепокоєння щодо походження реєстрів “дезінформації” СБУ. Натомість ФБР продемонструвало готовність підтримати та виконати заклики СБУ заблокувати певні акаунти, навіть якщо ці запити стосувалися акаунтів, розташованих у США. Наприклад, 14 березня агент Кобзанець надіслав електронного листа співробітнику “Мети”, написавши: “До листа додається запит від СБУ, що містить акаунти Facebook та Instagram, які, як вважається, поширюють дезінформацію. СБУ просить вас перевірити і, за необхідності, видалити/призупинити ці акаунти”.

Цензурні запити, як видається, були зумовлені, принаймні частково, прагненням СБУ до самозбереження. У додатках до електронного листа від 14 березня СБУ також позначила акаунти, які “дискредитують керівництво СБУ” та “сприяють зміні законної влади”. Електронний лист містив два додатки: один зі списком акаунтів у Facebook, а інший – в Instagram. Лише через чотири місяці Зеленський одночасно відсторонив голову СБУ Івана Баканова та звинуватив у державній зраді представників вищого керівництва СБУ.

У відповідь агенту Кобзанцю співробітник “Мета” написав: “Я передав це потрібній команді. Також потрібно якнайшвидше поспілкуватися про [термінові запити] від СБУ. Ми не можемо прийняти жодного листа з їхнього домену… Просто хочу з’ясувати, як налаштувати цілодобовий канал для їхніх [екстрених запитів]”. Потім співробітник “Мета” запитав про “можливість прискорити отримання Володимиром облікового запису leo.gov [правоохоронні органи онлайн] або іншої захищеної адреси електронної пошти для [екстрених запитів] за допомогою ФБР”. Невідомо, чи ФБР коли-небудь створювало такий обліковий запис для СБУ.

VI. ФБР сприяло направленню цензурних запитів СБУ до Google та YouTube

Окрім Facebook, ФБР також передавало запити СБУ на цензуру контенту в Google і YouTube. За словами старшого співробітника команди кібербезпеки Google, з яким Комітет провів інтерв’ю, Google був “завалений різними запитами” про видалення контенту після російського вторгнення в Україну. Цей співробітник засвідчив, що основними джерелами цих запитів про цензуру були український уряд, уряди інших східноєвропейських країн, Європейський Союз та Європейська комісія. Співробітник також засвідчив, що “Міністерство юстиції США перенаправляло [цензурні] запити від іноземних урядів”.

5 березня 2022 року агент ФБР Кобзанець надіслав електронного листа співробітнику Google, копіюючи агента Чана та агента Келлетта. Посилаючись на попереднє непорозуміння щодо користувацьких міток на Картах Google, агент Кобзанець подякував співробітнику та його команді “за те, що вони дуже швидко реагують на українські запити”. Потім агент Кобзанець написав, що він “постійно контактує з усіма відповідними установами, відповідальними за кібербезпеку в Україні, і вони знають, що все має проходити через мене. Якщо я отримую якісь запити, будь ласка, дайте мені знати, і я зможу перевірити ім’я/відомство та/або запросити додаткову інформацію, якщо це необхідно.

Невідомо, чи агент Кобзанець або будь-хто інший у ФБР робив якісь кроки для “перевірки” списків акаунтів, які СБУ намагалася видалити, щоб визначити, чи були ці запити законними та доречними.

11 березня 2022 року співробітник Google надіслав ФБР електронного листа про запити, які Google отримав безпосередньо від СБУ: “Сьогодні ми отримали близько 30 [термінових запитів на розкриття інформації]… Усі вони, схоже, пов’язані з YouTube. Усі, що включають запити на видалення, ми пересилаємо команді з видалення.

Співробітник додав форму під назвою “Запит на термінове розкриття інформації Google LLC”, подану “співробітником відділу міжнародного співробітництва” СБУ. Співробітник СБУ перерахував низку каналів YouTube і попросив Google “заблокувати вказані канали, а також надати нам дані про підписників, надані під час реєстрації”.

Агент Чан подякував Google: “Ми вдячні за всю вашу допомогу в цьому питанні”.

Як і у випадку із запитами до “Мети”, ФБР також надіслало списки акаунтів YouTube від СБУ. Ці акаунти, багато з яких були видалені, нібито “використовувалися в інтересах країни-агресора для розпалювання ворожнечі, поширення контенту, що пропагує війну, недостовірно відображає події в Україні”, серед інших звинувачень. Наприклад, 14 березня агент Кобзанець надіслав електронного листа співробітнику Google, прикріпивши до нього “запит від СБУ, в якому міститься перелік деяких каналів Youtube, які, як вважають, поширюють дезінформацію. СБУ просить переглянути й, за необхідності, видалити/призупинити доступ до цих каналів/відео.

VII. ФБР і СБУ також намагалися цензурувати американських журналістів у Твіттері

Нещодавні повідомлення показали, що ФБР також розширило можливості СБУ щодо цензури користувачів у Твіттері. 27 березня 2022 року агент Кобзанець надіслав електронного листа в Twitter, написавши: “Додаю список акаунтів, які я отримав протягом кількох тижнів від Служби безпеки України. Ці акаунти підозрюються СБУ у поширенні страху та дезінформації”. Агент Кобзанець додав документ від СБУ, подібний до тих, які він надсилав іншим соціальним мережам, зі списком акаунтів у Твіттері, які нібито “використовуються для поширення дезінформації та фейкових новин”, серед іншого.

У відповідь на електронний лист агента Кобзанця Йоель Рот, керівник відділу довіри та безпеки Twitter, попередив, що список є “сумішшю індивідуальних акаунтів … і навіть кількох акаунтів американських і канадських журналістів”. Рот завершив свій електронний лист: “Будь-яка додаткова інформація або контекст … звичайно, вітається і цінується”. Попри повідомлення про те, що він намагався піддати цензурі “американських і канадських журналістів”, агент Кобзанець не визнав своїх неправомірних дій і не відкликав запит. Замість цього агент Кобзанець відповів Роту, що “малоймовірно, що буде якась додаткова інформація або контекст”.

VIII. ФБР продовжувало передавати запити СБУ навіть після того, як ФБР було повідомлено, що воно неконституційно позначило американські акаунти для видалення

Участь ФБР у цензурних заходах СБУ на американських платформах соціальних мереж тривала навіть після того, як представник Twitter Йоел Рот попередив ФБР про американські акаунти у списках СБУ, а запити продовжували надходити щонайменше до 11 травня 2022 року. 11 травня агент Кобзанець передав “кілька запитів з України з переліком акаунтів, які підозрюються у поширенні дезінформації” до Meta. Серед цих запитів був лист від СБУ з переліком різних груп у Facebook, які нібито використовуються, серед іншого, для просування “роз’єднання політичних сил та українського суспільства в цілому”. У листі йшлося: “Просимо вас заблокувати ці сторінки у Facebook, а також акаунти, з яких вони адмініструються”.

Повний обсяг співпраці ФБР із СБУ щодо цензурування американської мови невідомий. Наприклад, тема електронного листа агента Кобзанця від 1 березня до Мета – “додаткові дезінформаційні акаунти” – означає, що агент Кобзанець або інші агенти ФБР надсилали Мета запити на цензуру до цієї дати. Якщо такі додаткові запити від ФБР і СБУ існують, “Мета” не надала Комітету цих документів. Як детально описано в цьому звіті, координація між ФБР, СБУ та американськими компаніями, що займаються соціальними мережами, була дуже тісною.

Зрозуміло, що участь ФБР у цензурній діяльності СБУ була добровільним і свідомим вибором ФБР, до якого було залучено щонайменше сім агентів з усього Бюро. Як свідчить прагнення ФБР отримати від “Мети” запевнення в тому, що позначені СБУ “акаунти були видалені”, роль ФБР не була просто результатом технічної необхідності або юридичного зобов’язання. Ніщо в Договорі про взаємну правову допомогу (MLAT) між США та Україною, ратифікованому в 2001 році, не зобов’язує ФБР сприяти зусиллям СБУ щодо цензури американців на американських платформах соціальних мереж. Навіть якби це було так, будь-яка така вимога була б неконституційною, а отже, недійсною.

З інформації з відкритих джерел випливає, що співпраця ФБР з СБУ продовжується. 25 квітня 2023 року агент Кобзанець виступив на панельній дискусії в Сан-Франциско разом із співробітником СБУ Іллею Вітюком, в аудиторії якої був присутній агент Чан. Під час дискусії Вітюк назвав ФБР “головним партнером” СБУ. Станом на сьогодні ФБР не зробило жодних публічних заяв про свою роботу з СБУ щодо видалення американської “дезінформації” в соціальних мережах, а також не оприлюднило жодних заяв, які б визнавали його роль у виконанні іноземних запитів щодо цензури законних висловлювань на внутрішньому рівні. Повний обсяг участі ФБР у цій діяльності на сьогоднішній день залишається предметом розслідування Комітету та Спеціального підкомітету.

ВИСНОВОК

Кажуть, що зовнішня політика – це внутрішня політика в капелюсі. У певному сенсі це правда

колишній віце-президент Х’юберт Гамфрі, 29 червня 1966 року.

Задовольняючи запити скомпрометованої зовнішньої розвідки щодо цензури американців, ФБР жодного разу не зазначило в документах, які Комітет і Спеціальний підкомітет отримали до цього часу, що запити містили рахунки, які належать американцям або уряду США. Агент Кобзанець ніколи не говорив компаніям соціальних мереж ігнорувати конкретні запити через те, що ФБР перевірило акаунти і визначило, що в списку є американці. Ані агент Чан, ані агент Келлетт ніколи не зазначали, що ФБР не має права вимагати цензури внутрішньополітичних висловлювань.

Що ще гірше, ніхто в ФБР, схоже, не висловлював занепокоєння щодо потенційного російського впливу на цензурні запити СБУ. Замість цього ФБР, схоже, схвалювало цензурні запити СБУ, регулярно перенаправляючи їх до соціальних мереж, зокрема Facebook, Instagram, YouTube і Twitter. ФБР навіть зверталося до платформ, коли вважало, що відповідь платформи була неадекватною.

У цьому звіті детально описані неправомірні дії ФБР, які є неконституційними. Вона також суперечить проголошеним цілям адміністрації Байдена щодо підтримки України з боку США і ставить під загрозу нашу національну безпеку. Змішування ФБР внутрішньої політики з іноземним зловмисним впливом становить серйозну загрозу громадянським свободам американців. Як показали свідчення інформаторів ФБР перед Спеціальним підкомітетом, схильність ФБР до неправомірних дій не обмежується цим конкретним інцидентом або предметною областю.

Це не перший випадок, коли зусилля федерального уряду з протидії “іноземній дезінформації” зачіпають справжні американські акаунти. За словами журналіста Метта Тайббі, міжвідомча організація під назвою Центр глобальної взаємодії (GEC) надіслала Twitter список “китайських … акаунтів”, які нібито беруть участь у “підтримуваних державою скоординованих маніпуляціях”. За словами Тайббі, “до “китайського” списку GEC увійшли численні акаунти західних урядів і щонайменше три співробітники CNN, які перебувають за кордоном”. Подібним чином працює фінансована GEC Лабораторія цифрової інформації Атлантичної ради.”Лабораторія цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради, що фінансується GEC, аналогічним чином позначила у Твіттері “близько 40 тисяч акаунтів, які, як підозрюють наші дослідники, беруть участь у неавтентичній поведінці … та індуїстському націоналізмі в більш широкому сенсі. Не дивно, що “список був сповнений звичайних американців”. Комітет і Спеціальний підкомітет надіслали до GEC повістку з вимогою надати відповідні документи; ця повістка залишається невиконаною.

Щоразу, коли Конгрес наділяє орган виконавчої влади повноваженнями, які явно орієнтовані на зовнішню політику і стосуються питань, пов’язаних з несприятливими політичними висловлюваннями, неминуче, що цей орган врешті-решт зверне свої погляди на внутрішню політику держави. Як детально описав Спеціальний підкомітет у своєму нещодавньому звіті, незабаром після свого створення CISA розпочало моніторинг соціальних медіа-платформ під виглядом боротьби з “іноземною дезінформацією”.

Щоразу, коли Конгрес наділяє орган виконавчої влади повноваженнями, які явно орієнтовані на зовнішню політику і стосуються питань, пов’язаних з несприятливими політичними висловлюваннями, неминуче, що цей орган врешті-решт зверне свої погляди на внутрішню політику держави. Як детально описав Спеціальний підкомітет у своєму нещодавньому звіті, незабаром після свого створення CISA розпочало моніторинг соціальних медіаплатформ під виглядом боротьби з “іноземною дезінформацією”. Попри відсутність законних повноважень для цього, CISA швидко і легко розширила сферу своєї діяльності з “дезінформації, дезінформації та дезінформації”, включивши в неї спостереження і придушення внутрішньополітичних висловлювань у соціальних мережах. Майже півстоліття тому Церковний комітет викрив подібну приманку з боку Агентства національної безпеки (АНБ). Як і GEC, CISA й АНБ, ФБР взяло на себе частину своєї місії, яка мала бути орієнтована на зовнішню політику, і в неконституційний спосіб спрямувало владу федерального уряду всередину країни, проти американського народу.

Зусилля з протидії нібито іноземним кампаніям “дезінформації”, якими б благородними не були їхні наміри, не можуть виправдати цензуру американців. Цензура федерального уряду щодо внутрішнього мовлення не може і не повинна бути прийнята як застава у вічній війні проти реального чи уявного іноземного впливу. Для того, щоб краще обґрунтувати законодавчі заходи, спрямовані на запобігання подальшому розтоптуванню громадянських свобод американців, Комітет і Спеціальний підкомітет продовжуватимуть досліджувати, як і в якій мірі ФБР та інші агентства виконавчої гілки
влади брали участь у цензурі американців.

.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь