fbpx

Російський план підриву Запорізької АЕС “розроблений і затверджений” – Кирило Буданов

3 Min Read
A serviceman with a Russian flag on his uniform stands guard near the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in the course of Ukraine-Russia conflict outside the Russian-controlled city of Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine August 4, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Кирило Буданов, керівник воєнної розвідки України, попереджає про небезпечну ескалацію. Переклад статті з New Statesman.

23 червня, в інтерв’ю виданню New Statesman, Кирило Буданов попередив, що росія завершила підготовку до нападу на Запорізьку атомну електростанцію на південному сході країни. За словами Буданова, який очолює Головне управління воєнної розвідки, водойму-охолоджувач станції заміновано російськими військами. Без охолодження ядерні реактори можуть розплавитися за період від десяти годин до 14 днів. Він вважає, що росія зможе підвищити напругу в лініях електропередач на станції, що призведе до ядерної аварії в нижній частині цього часового проміжку. Як сказав Буданов під час інтерв’ю, “технічні засоби можуть бути використані для прискорення катастрофи“.

Українська військова розвідка також змогла встановити, що російські війська перемістили транспортні засоби, начинені вибухівкою, до чотирьох з шести енергоблоків. Невідомо, чи було надано доступ до цих блоків Міжнародному агентству з атомної енергії під час його візиту 15 червня.

22 червня Президент України Володимир Зеленський зробив тривожну публічну заяву про те, що напад на Запоріжжя може статися будь-якої миті. Розвіддані надійшли від Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Перспектива спровокованого інциденту піднімалася і раніше, але Буданов вважає, що цього разу все інакше. “Ситуація ніколи не була настільки серйозною, як зараз”, – сказав він. Зеленський додав, що Міністерству внутрішніх справ України було доручено підготувати населення до того, як реагувати на ядерну катастрофу.

Журналісти запитали у керівника української розвідки, чи прийнято рішення про підрив електростанції. Він упевнений, що план повністю “розроблений і затверджений”. Єдиний елемент, якого не вистачає, – це наказ діяти.

Тоді це може статися за лічені хвилини

Чи надійде наказ, залежить від того, як Росія бачить потенційні вигоди від ядерної катастрофи на півдні України. Буданов сказав мені, що є дві можливості. Перша – підірвати електростанцію, якщо її сили будуть витіснені з лівого берега Дніпра. Тоді Росія створить зону руйнування і відчуження, щоб не допустити просування України вперед. Ця стратегія може також слугувати погрозою не атакувати російські позиції.

Друга можливість полягає в тому, що Росія може використати ядерну катастрофу як “превентивний захід”, за словами Буданова. Метою в цьому випадку буде зупинити наступ України ще до його початку і заморозити лінію зіткнення в тому вигляді, в якому вона існує. Якщо Росія переконається, що не зможе зупинити український наступ в інший спосіб, вона активує те, що Зеленський у своєму зверненні назвав “терористичною атакою з витоком радіації”.

В українських розвідувальних і урядових колах існує розчарування тим, що реакція світової спільноти на руйнування греблі Каховської ГЕС 6 червня була настільки приглушеною, і що це може спровокувати подальше застосування “тактики випаленої землі”.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь