fbpx

Ставленням поляків до українців маніпулюють – пояснення матеріалів про “зменшення підтримки біженців в Польщі”

5 Min Read

Сьогодні низка українських ЗМІ опублікувала матеріал під заголовками на кшталт “У Польщі зменшується готовність допомагати біженцям з України”. При цьому відбувся передрук переважно матеріалу польського видання Rzeczpospolita.

Ми проаналізували цю публікацію, а також інші публікації на цю тему в польських ЗМІ, в яких було посилання на “дослідження громадського сприйняття українських біженців та мігрантів, проведеного наприкінці травня – на початку червня Дослідницькою лабораторією Варшавського університету та Економічно-гуманітарною академією у Варшаві“. На цей момент ми ще не знайшли це дослідження у відкритому доступі, проте проаналізували публікації в різних ЗМІ, а також сам оригінальний матеріал і дійшли наступних висновків.

  1. Опитування “Сприйняття громадськістю біженців з України, мігрантів та заходів, вжитих урядом Матеуша Моравецького” проводилося з 23 травня по 6 червня 2023 року. Загальнопольська вибірка складалася з 584 осіб у віці 16-65 років. Опитування проводилося за змішаною методикою (з них: 27,4% інтерв’ю було проведено методом CAWI; 56,3% – методом CATI та 16,3% – методом CAPI). Максимальна похибка – 4%, довірча ймовірність – 95%.
    Вибірка – дуже мала як для загальнопольського дослідження. Наприклад, загальноукраїнські дослідження проводяться з вибіркою від 1000 респондентів в умовах війни, в довоєнний період репрезентативні дослідження використовували вибірку від 2000 респондентів.
  2. Результат 1. Більшість поляків, як і раніше, позитивно сприймають біженців з цієї країни (67%), але відсоток респондентів, які сприймають їх позитивно, зменшився на цілих 13 відсоткових пунктів. Водночас група респондентів, які сприймають українців у негативному вимірі, зросла з 8% до 13%“. – йдеться в опитуванні.У порівнянні з січнем 2023 року частка респондентів, які відповіли, що їхнє ставлення до біженців з України змінилося, зросла на 6 відсоткових пунктів – до 31%.”Переважна більшість респондентів, які відчули зміни, вважають, що їхнє ставлення до біженців з цієї країни погіршилося з 68% до 85%“, – йдеться в опитуванні.
    Ці цифри між собою цілком корелюються, 85% від 31% – це 26%.
    В матеріалі маніпулюють цифрою в 85% погіршення ставлення, хоча це стосується лише 26% опитуваних.
  3. Результат 2. 85% респондентів все ще вважають, що Польща повинна допомагати Україні під час війни з Росією. Однак відсоток тих, хто має сильну перевагу в цьому питанні, зменшився з 62% у січні 2023 року до 40% у червні 2023 року.
    Без коментарів, все очевидно.
  4. Результат 3. Порівняно з січнем 2023 року змінилися уподобання респондентів щодо додаткової підтримки України з боку польської держави поза межами вже вжитих заходів. “Вперше ми маємо справу з ситуацією, коли більшість поляків (55%) виступають проти додаткової допомоги“. – показує опитування. 68% опитаних поляків виступають за те, щоб приймати біженців з України до тих пір, поки вони не зможуть повернутися у свою країну.
    “Однак у порівнянні з січнем 2023 року відсоток тих, хто вважає, що ми повинні прийняти біженців з України і дозволити їм оселитися, зменшився на 16 відсоткових пунктів”, – йдеться в опитуванні. Натомість “5% респондентів виступають проти прийняття біженців з України до Польщі, і цей відсоток суттєво не змінився від початку опитування”.
    Враховуючи безпрецендентний розмір допомоги Україні з боку Польщі, розраховувати на підтримку ЗБІЛЬШЕННЯ допомоги дійсно не варто. Проте 68% тих, хто готовий приймати біженців СТІЛЬКИ СКІЛЬКИ ТРЕБА теж красномовна цифра.

Також звертаємо увагу на назву дослідження “Сприйняття громадськістю біженців з України, мігрантів та заходів, вжитих урядом Матеуша Моравецького” і очевидний політичний та передвиборчий підтекст. Вибори в Польщі – восени й вочевидь це артпідготовка.

Ми дуже сподіваємося що українське питання не стане розмінною монетою політичної боротьби в дружній нам країні та закликаємо українські ЗМІ дуже обережно публікувати матеріали, які можуть спровокувати конфліктні емоції.

Наш попередній матеріал “ЗМІ викривили результати дослідження про ставлення поляків до українців”, в якому ми розібрали попереднє дослідження цієїх групи.

Допомогти нам продовжувати роботу:

  1. Стати нашим патроном: https://www.patreon.com/fda_ua
  2. Донат: https://secure.wayforpay.com/donate/d235c5163b6b8
  3. PayPal: [email protected]

або зробити благодійний внесок на рахунок. Реквізити:

ГО “Фонд сприяння демократії”

ЄДРПОУ 43134930

IBAN UA443052990000026002035007905

Призначення платежу: Благодійна пожертва на статутну діяльність, в т.ч. на адміністративні потреби Організації

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь