fbpx

Ахмед Закаєв: «Україна стала прикладом наслідування для всіх націй і народів як треба боротися за свою свободу і яку ціну за це треба платити»

3 Min Read

«Війна проти Чеченської республіки це було початком того, що сьогодні відбувається в Україні. Але тоді, на жаль, весь світ закрив очі на ті події, які відбувалися» – про це сказав Прем’єр-міністр Чеченської Республіки Ічкерія Ахмед Закаєв на Міжнародній Конференції, присвяченій 105-й річниці утворення Горської Республіки.

Серед учасників Конференції – лідери національних рухів, які борються за звільнення своїх народів від російської імперії. Також учасниками та гостями Конференції стали лідери кримськотатарського народу, народні депутати України, представники російської політичної опозиції, міжнародні політичні діячі та вчені.

Головними темами, які обговорювалися на заході, стали питання встановлення державності народів Північного Кавказу та українське протистояння російським загарбникам.

Також Ахмед Закаєв, Прем’єр-міністр Чеченської Республіки Ічкерія, висловив вдячність Україні за допомогу в проведенні подібних зібрань: «Це говорить про їхню відповідальність. Відповідальності цілого народу, цілої нації. Сьогодні це політична нація, яка відбулась. І вона готова сьогодні сприяти тому, щоб світ став безпечнішим». Ахмед Закаєв наголосив, що відновлення державності народів Північного Кавказу створить нову геополітичну реальність: «Вільний Кавказ буде буферною зоною між агресивною російською імперією, якщо вона збережеться, і вільною демократичною Україною. Тому, сприяти тому, щоб цей проєкт був реалізованим і це державне утворення було відновлено, це в інтересах і Америки, і України, і Туреччини, і всіх людей доброї волі».

Рефат Чубаров, Голова Меджлісу Кримськотатарського народу висловив упевненість, що Україна відновить свою територіальну цілісність: «На всіх окупованих територіях буде відновлено державний суверенітет України. В цьому ні в кого немає сумнівів. Але все це потребує подальшої мобілізації всіх вил. В першу чергу укріплення та підтримки Збройних сил України. Все це досягатиметься дуже чутливими жертвами. Але все це буде».

Шаміль Аблаков, представник інгушського народу наголосив на тісній співпраці та історичній спорідненості різних народів Північного Кавказу: «Успіх та міжнародне визнання Чеченської Республіки Ічкерія, її визволення, дадуть шанс і можливість іншим народам на незалежність».

За підсумками Конференції учасниками було ухвалено Резолюцію в якій, зокрема, рішуче засуджено неспровоковану агресію росії проти України. Учасники звернулися до Верховної Ради України та парламентів Європейського Союзу щодо відновлення історичної справедливості та невідкладного визнання масового знищення російською імперією черкесів (адигейців) у ході реалізації колоніальної політики на Кавказі. Народи та діаспори Північного Кавказу закликали посилити співпрацю задля збереження історичної пам’яті, традицій та звичаїв, мовної та релігійної самобутності, а також створення передумов для ведення спільної боротьби за права та свобод. Запропоновано сформувати Організаційний Комітет для підготовки та вироблення програми та підготовки проведення третього з’їзду народів Північного Кавказу.

Також на Конференції ухвалено Звернення до парламентів та лідерів держав-членів ООН про визнання чеченського народу нацією, яка бореться за свою незалежність.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь