Зеленський наодинці планує зухвалі атаки на Росію, свідчать витоки – The Washington Post

10 Min Read

Публікуємо повний переклад статті, яка наробила багато галасу. Насправді, на нашу думку, ця публікація не завдає абсолютно жодної шкоди для України. Тому варто прочитати її повністю.

Президент України Володимир Зеленський завоював довіру західних урядів, відмовившись використовувати зброю, яку вони надають для атак на території Росії, і визначивши пріоритетним завданням завдавати удари по російських військах всередині українських кордонів.

Але за зачиненими дверима український лідер запропонував піти у більш зухвалому напрямку – окупувати російські села, щоб отримати важелі впливу на Москву, підірвати трубопровід, яким російська нафта постачається до Угорщини, члена НАТО, і в приватних розмовах мріє про ракети дальнього радіуса дії для ураження цілей всередині російських кордонів, як свідчать секретні документи американської розвідки, що детально описують його внутрішні комунікації з головними помічниками та військовими керівниками.

Документи, які раніше не оприлюднювалися, є частиною ширшого витоку американських секретів, поширених на платформі обміну повідомленнями Discord і отриманих The Washington Post. Вони розкривають лідера з агресивними інстинктами, які різко контрастують з його публічним іміджем спокійного і стоїчного державного діяча, що витримує жорстокий натиск Росії. Ці дані були отримані за допомогою перехоплених цифрових комунікацій, що дають неочікуваний погляд на плани Зеленського на тлі російських ракетних обстрілів, атак на інфраструктуру та воєнних злочинів.

Пентагон, де вищі військові керівники США були проінформовані про питання, викладені в документах, що просочилися, не заперечував автентичності матеріалів.


У деяких випадках Зеленський стримує амбіції своїх підлеглих, а в деяких – пропонує ризиковані військові дії.

На зустрічі наприкінці січня Зеленський запропонував Україні “завдати ударів по Росії”, одночасно перекинувши українські сухопутні війська на територію противника для “окупації невизначених російських прикордонних міст”, як зазначено в одному з документів під грифом “цілком таємно”. Метою було б “надати Києву важелі впливу на переговори з Москвою”, – йдеться в документі.

На окремій зустрічі наприкінці лютого з генералом Валерієм Залужним, Головнокомандувачем Збройних сил України, Зеленський “висловив стурбованість” тим, що “Україна не має ракет дальнього радіуса дії, здатних досягти місць дислокації російських військ у Росії, і не має нічого, за допомогою чого можна було б їх атакувати”. Потім Зеленський “запропонував, щоб Україна атакувала невизначені місця дислокації в Ростові”, регіоні на заході Росії, використовуючи замість цього безпілотники, йдеться в іншому засекреченому документі.

На зустрічі в середині лютого з віцепрем’єр-міністром Юлією Свириденко Зеленський запропонував Україні “підірвати” побудований в СРСР нафтопровід “Дружба”, який постачає нафту до Угорщини. “Зеленський підкреслив, що … Україна повинна просто підірвати трубопровід і знищити ймовірну промисловість угорського [прем’єр-міністра] Віктора Орбана, яка значною мірою базується на російській нафті”, – йдеться в документі.

Детально описуючи розмову, представники розвідки визнають, що Зеленський “висловлював гнів щодо Угорщини, а отже, міг висловлювати гіперболізовані, безглузді погрози”, але це застереження не супроводжує інші розповіді Зеленського, в яких він пропонував сміливі військові дії. Хоча Угорщина номінально є частиною західного альянсу, Орбан вважається найбільш дружнім до Кремля європейським лідером.

Відповідаючи на запитання, чи пропонував він окупувати частину Росії, Зеленський в інтерв’ю The Post у Києві відкинув твердження американської розвідки як “фантазії”, але захистив своє право на використання нетрадиційної тактики для захисту своєї країни.

“Україна має повне право захищати себе, і ми це робимо. Україна нікого не окупувала, а навпаки, – сказав Зеленський. “Коли стільки людей загинуло, коли є масові поховання, коли наших людей катують, я впевнений, що ми повинні використовувати будь-які хитрощі”.

Використання ракет дальнього радіуса дії для ураження території Росії є особливо чутливою темою для Білого дому, який вже давно занепокоєний тим, що конфлікт в Україні може вийти з-під контролю і призвести до катастрофічного протистояння між США і Росією, найбільшими ядерними державами світу.

Хоча Вашингтон надав Зеленському новітнє озброєння на мільярди доларів, президент Байден постійно відмовляв українському лідеру в наданні ПТРК великої дальності (скорочено від армійського тактичного ракетного комплексу), здатного вражати цілі на відстані до 185 миль. З початку війни Байден заявляв, що Сполучені Штати “не заохочують і не дозволяють Україні завдавати ударів за межами своїх кордонів”.

Відповідаючи на запитання про розвіддані, які свідчать про те, що він зважував можливість використання ракет дальнього радіуса дії для удару по Росії, Зеленський сказав, що це не те, чим Україна займається. “Ніхто в нашій країні не віддавав наказів про наступальні дії або удари по російській території”, – сказав він.

Невідомо, чи поділилися Сполучені Штати розповідями про змову Зеленського з країнами-союзниками, але український президент продовжує користуватися сильною підтримкою західних урядів, які надають йому все більш досконалі види озброєнь.

Минулого тижня Британія стала першою західною країною, яка надала Україні ракети великої дальності. Дальність дії крилатих ракет Storm Shadow, що мають стелс-функції, становить 155 миль, що значно перевищує 50-мильну дальність пускових установок HIMARS, наданих США.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив у п’ятницю, що ця ракета дасть Україні “найкращий шанс” захистити себе і буде використовуватися лише “в межах української суверенної території”. Речник посольства Великої Британії у Вашингтоні відмовився коментувати, чи може витік висловлювань Зеленського змусити Лондон призупинити своє рішення.

Адміністрація Байдена заявляє, що перехоплені коментарі Зеленського не є причиною для відмови у наданні АТАСМС.

“Україна неодноразово брала на себе зобов’язання використовувати зброю, надану США, відповідально і стратегічно, коли це необхідно для протидії російській агресії, і ми впевнені, що так буде і надалі”, – сказав представник оборонного відомства США, який, як і інші опитані для цього звіту, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити чутливу тему.

З минулого року Зеленський пообіцяв, що Україна ніколи не використовуватиме американську зброю для нанесення ударів по території Росії, і Білий дім вважає, що він виконав цю обіцянку.

“Президент Зеленський виконав обіцянки, які він дав президенту Байдену, і ми не віримо, що це зміниться”, – сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

Однією з причин ненадання ракет великої дальності є “відносно невелика кількість ПТРК”, які Сполучені Штати мають для власних оборонних потреб, заявив у березні генерал Марк А. Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, в інтерв’ю телеканалу Defense One.

Зеленський, однак, заявив, що вважає, що Сполучені Штати не надсилають зброю, бо не довіряють Києву.

“Я думаю, вони бояться, що ми можемо використати її на території Росії, – сказав Зеленський в інтерв’ю The Post. “Але я завжди казав би нашим партнерам… “У нас є пріоритетна мета, на яку ми витрачаємо пакети боєприпасів, які ми отримуємо, і ми витрачаємо їх на деокупацію суто українських територій”, – сказав він.

Хоча немає жодних ознак того, що Україна використовувала західні ракети для ураження російської території, цього не можна сказати про використання Києвом озброєних безпілотників.

Вибухи, спричинені безпілотними літальними апаратами, стали регулярним явищем у Росії, зокрема в Ростові, де цього місяця безпілотник врізався в нафтопереробний завод. Українські посадовці часто скромно говорять про ці інциденти, натякаючи на їхню відповідальність, але не беручи на себе пряму провину.

Дві грудневі атаки безпілотників на російську авіабазу “Енгельс” у Саратові, розташовану більш ніж за 370 миль від українського кордону, показали, “що ми здатні діяти на багато кілометрів далі, ніж вони могли очікувати”, – сказав Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони України, в інтерв’ю на початку цього року.

Цього місяця Росія звинуватила Україну в інсценуванні атаки безпілотника з метою вбивства президента Володимира Путіна в Кремлі. На відеозаписах, поширених у соціальних мережах і підтверджених The Post, видно, як два безпілотники прямують до Кремля приблизно о 2:30 ночі за місцевим часом. Українські офіційні особи, в тому числі Зеленський, рішуче заперечували це твердження.

Не всі засекречені документи свідчать про те, що Зеленський підштовхує до більш агресивних дій.

В одному документі описується план, розроблений військовою розвідкою України минулого року, щодо проведення таємних атак на російські війська в Сирії з використанням таємної допомоги курдів. Цей детальний план відкрив би нове поле бою за тисячі кілометрів від України, але в грудні Зеленський наказав своїм помічникам “припинити планування операцій проти російських сил у Сирії”, – йдеться в документі, не пояснюючи, чому план було скасовано.

У нещодавньому інтерв’ю Зеленський заявив, що залишає за собою право розглянути низку військових варіантів.

“У мене є багато генералів, з якими я працюю, – сказав Зеленський. “І це мої особисті розмови”.

“Війна стосується окупації України, – додав він. “Україна повинна перемогти”.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X