fbpx

Обережно, фейк: жодних обмежень щодо вступу чоловіків до вищих навчальних закладів не планувалося

2 Min Read

Сьогодні російські ЗМІ та анонімні Telegram-канали поширили новину про те, що незабаром в Україні нібито збираються заборонити військовозобов’язаним вступати до вищих навчальних закладів, а отже – їх нібито обов’язково мобілізують та відправлять на фронт. Ця інформація була опублікована з посиланням на статтю в українському виданні “Фокус” «Студенте, вам повістка. Чи можуть в Україні мобілізувати учнів університетів і коледжів».

Характерно, що весь зміст статті є виключно теоретичним, в ньому немає жодних посилань, фактів чи навіть припущень про те, що в Україні розглядається можливість “заради виконання мобілізаційного плану заборонити чоловікам вступати до навчальних закладів”. Йде згадка лише що “в країні зараз тривають дискусії”, проте хто і з ким дискутує – не зазначається.

Весь матеріал побудований на припущеннях і поясненнях юристів щодо того, як діяти студентам та чому подібна заборона буде незаконною. Хоча чому і хто має заборонити – невідомо.

Цю статтю і було використано для публікації абсолютно фейкових повідомлень в числених телеграм-каналах та соціальних мережах, при цьому варто відзначити, що публікація заперечень в цій ситуації спрацьовує також негативно. Відзначимо, що нагнітання панічних настроїв щодо мобілізації одним з елементів інформаційних психологічних операцій ворога, який передовсім адресує це російській аудиторії, де дійсно збирають “гарматне м’ясо”.

Просимо колег зі ЗМІ не ставати першоджерелом для таких маніпуляцій. До цього закликає і Центр стратегічних комунікацій.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь