РФ поширює брехню, що українська сторона масово порушує права російських військовополонених та інші дезінформаційні кампанії березня

5 Min Read

Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA продовжує публікації нового щомісячного продукту – дослідження “Основні дезінформації місяця”. В ньому ми висвітлюємо найбільш серйозні, на наш погляд, дезінформаційні кампанії рф в українському і світовому інформаційному полі, особливий акцент на тих, які мають довгостроковий руйнівний ефект.

З 30 березня по 1 квітня кремлівські пропагандистські ЗМІ та підконтрольні їм телеграм-каналами запустили інформаційну кампанію, яка має на меті продемонструвати світу та народу росії, що Україна не дотримується Третьої Женевської Конвенції, яка встановлює вимоги до поводження з військовополоненими.

“Режут ножом, пытают током, лишают сна и избивают – в ООН рассказали, что делают ВСУ с российскими пленными” – такими заголовками рясніли практично усі новинні стрічки нашого ворога. Вони також пишуть, що ці катування здійснювали до половини полонених. Особливістю даної інформаційної кампанії є те, що Кремль посилається на ООН, але водночас викривляє подану від них інформацію так, начебто саме українці вчиняють злочини, а не росіяни.

Важливо зазначити, що Україна надала ООН конфіденційний доступ до військовополонених у місцях інтернування, де міжнародні представники мали можливість з ними спілкуватися. Російська Федерація такого доступу не надала, а тому моніторингова місія спілкувалась з українськими військовополоненими лише після їх звільнення. Тобто міжнародна організація, яка займається правами людини, не має можливості оцінити реально те, як, де і за яких умов утримуються українські військовополонені.

24 березня ООН оприлюднила “ЗВІТ ПРО СИТУАЦІЮ З ПРАВАМИ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ”, який опирається на дати з 1 серпня 2022 року по 31 січня 2023 року. На одній зі сторінок описується тема поводження з військовополоненими українською стороною. У ньому йдеться, що було опитано 88 росіян, де 46 % з них зазначили про незадовільне ставлення.

По-перше, слід розуміти, що 88 росіян – це не всі полонені, що вже не відповідає дійсності в статтях з кремлівською тезою “половина всіх наших зазнають катувань”. По-друге, до незадовільного ставлення відноситься і незручне транспортування з поля бою до місця утримання, що не є грубим порушенням в умовах повномасштабного вторгнення. По-третє, не варто вірити словам росіян. Уся наведена статистика оцінювалась лише зі слів цих злочинців. Неважливо де вони знаходяться – вони завжди намагаються нас дискредитувати.

Звісно, що з боку України зафіксовані якісь порушення, проте не ми прийшли захоплювати їхні землі, а тому ставитись до цього треба по-іншому. Ми виступаємо з позицій захисту своіх територій. Водночас уряд України докладає максимальних зусиль для того, щоб дотримуватись міжнародних договорів щодо питань прав людини. Це і відзначає у своєму звіті ООН.

Важливо й те, що російська сторона говорить лише про порушення з боку України, хоча ООН у своїх звітах чітко демонструє, що РФ вчиняє величезну кількість злочинів. Водночас ці злочини характеризують великою цинічністю. Для прикладу чоловік, якого катували в колонії біля Оленівки, розповів моніторинговій місії, як представники з РФ «приєднали дроти до його геніталій і носа та били струмом. Вони просто розважалися, і їх не цікавили відповіді на їхні ж запитання».

Цікавою деталлю під час аналізу інформаційної кампанії ворога стало й те, що на англомовному та російськомовному сайті Відділення Організації Об’єднаних націй в Женеві є різна подача статей щодо ситуації в Україні за 24 березня – день оприлюднення звітів. Англійською мовою з’явилась стаття з назвою “Ситуація з правами людини в Україні залишається жахливою на тлі широкомасштабних порушень”. Здебільшого там йдеться про те, що Росія системно здійснює злочини у різних сферах: обстріли енергетичної системи, викрадення дітей, сексуальне насилля тощо.

Якщо ж перемкнутись на російську мову, то аналогічної статті за 24 березня ви не знайдете. Проте знайдете статтю із назвою “Дві доповіді ООН щодо України: шокуючі масштаби злочинів”. Там також описано про жахіття, зроблені Росіє, але вже не так деталізовано, що в свою чергу не викликає реального розуміння ситуації читачем. Там вирішили не описувати деякі речі, як наприклад осбстріли енергетичної інфраструктури. Також у ній надається більше уваги злочинам України. Через таку подачу складається враження, що дві сторони порушують правила ведення війни і немає хороших чи поганих.

Здебільшого люди не читають довжелезні звіти, а лише коротко описану інформацію. Через це в російськомовних людей може скластись викривлене враження про перебіг подій в Україні. Сайту ООН в Женеві варто було б писати однаковий текст як англійською, так й іншими мовами, щоб унеможливити такі ситуації у майбутньому.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X