У Львові презентували аналітичну доповідь “Машина російської експансії: доктринальний, інформаційний та зовнішньополітичний аспекти”

7 Min Read

23 лютого 2023 року в приміщенні Першої львівської медіатеки відбулася презентація аналітичної доповіді “Машина російської експансії: доктринальний, інформаційний та зовнішньополітичний аспекти”. Документ охопив та систематизував передумови, підготовку та безпосередній перебіг російсько-української війни, від перших спроб доктринального обгрунтування у 2000-х роках до інформаційних кампаній протягом повномасштабної війни та сценаріїв розвитку подій в найближчій перспективі.

Дослідницько-аналітична група Infolight.UA поставила собі амбітну мету дати комплексне бачення передумов, в тому числі й історичних, війни та продемонструвати логіку її перебігу. Окремо йшлося про роль “п’ятої колони” та російські інформаційні кампанії в Європі та США.

Структурно доповідь складалася з розділів:

  • Базові причини новітньої російської експансії
  • Доктрини російської експансії
  • Доктринальні завдання інформаційної війни. Стратегічний рівень
  • Тактичні цілі рф
  • Тактичне планування вторгнення
  • Інформаційний вимір кампанії рф 2022 – 2023
  • Прогнози та висновки

Доповідь представили експерти Дослідницько-аналітичної групи Infolight.UA кандидат політичних наук Валерій Майданюк та керівник проєкту Infolight.UA Юрій Гончаренко, модерував захід громадський діяч та експерт з суспільно-політичних питань проєкту Infolight.UA Валентин Балагура.

В розробці доповіді також брав участь провідний аналітик проєкту Костянтин Канішев.

скріншот з доповіді

Захід проводив Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні.

Після представлення доповіді до обговорення долучилися запрошені експерти:

  • Петро Черник, полковник, військовий експерт, кандидат політичних наук, доцент
  • Микола Посівнич, кандидат історичних наук, голова Львівського обласного осередку Центру національного відродження ім. С. Бандери.
  • Микола Бучин, політолог, професор Національного університету “Львівська політехніка”.

Микола Посівнич відзначив, що “з історичної точки зору Україна є на зламі двох світів, двох культур і ця транскордонність нам вилазила і вилазить завжди боком. Ця війна є визначенням природніх союзників і ворогів. Росія для України завжди була природнім ворогом. Зараз російська імперія проходить цей півстолітній цикл, коли вона має або вмерти або переродитись.

І в путіна вже синдром літньої людини, коли його цікавить залишити після себе щось величне. І тому він як вихідець з кдб мислить категоріями холодної війни. Так само він використовує підручники часів кдб-нквс, і саме звідти наративи про фашистів-нацистів, які тиражуються останні сто років.
Для путіна дуже важлива нумерологія, і тому і на Грузію, і на Україну він нападав «під дати». Чому напад відбувся у 2022 році? Бо це сторіччя створення срср і він мріяв до цієї дати вийти максимально на його кордони, хоча б в Україні. А, можливо, якби за його розрахунками ми впали за тиждень-два, пішли б інтервенції в інші держави.”

Чому росія нападає? Вона нападає там де є підготовлений грунт. Маючи монголо-татарський наратив, вона не приходить на територію яку не знає, її не готові прийняти, або там де буде спротив.

Відзначив він.

На питання, чому росія напала сьогодні, а не у 2014-му, полковник Петро Черник відзначив, що “якщо брати суто воєнну компоненту, вони не були готові. В тому компоненті, який ми називаємо зброєю – вони його не мали в достатній кількості.
Проте сценарій саме воєнного захоплення України в росії розроблявся давно.

На мою думку, хоча я і не маю достеменного підтвердження цієї інформації, путін змусив януковича відмовитися від підписання Асоціації з ЄС, показавши йому детально розпрацьований план нападу на Україну, повноцінної бойової наступальної операції.

Майдан сплутав плани росії, бо за моїми оцінками вони готували вторгнення приблизно на 2018-2019 роки. Коли Революція Гідності завадила їх планам і вони не змогли інформаційними, економічними та політичними методами повернути Україну в «лоно російської імперії», вони вдалися до останнього аргументу, який тільки існує в геополітиці – аргументу воєнної сили.”


Росія не відмовилася від свого парадигмального імперіалізму і зрозуміла, що вікно можливостей закривається. Що український корабель встав і розвернувся в бік євроатлантичної спільноти. Також вони побачили, що у світі наростає протистояння між двома глобальними блоками, на чолі з США та Китаєм і зробили, на мою думку, цілком логічний крок, щоб залишитися третім гравцем. А для цього Україна має бути з ними.

Сказав Петро Черник.

“Говорячи про причини війни, погоджуючись з тим, що говорили колеги, я б хотів підкреслити, що все ж таки існує одна найбільша, найголовніша, якій підпорядковані всі інші. Щоб зрозуміти її суть, нагадаю що путін свого часу назвав розпад радянського союзу найбільшою катастрофою двадцятого сторіччя. І другий момент, нагадаю слова відомого професора Збігнева Бжезинського, що росія як імперія неможлива без контролю над Україною” – зазначив політичний аналітик Микола Бучин.

І якщо глянути з цієї точки зору, то можна зробити два висновки: по-перше, ця війна була неминучою. По-друге, будь-які наші дії окрім повної капітуляції не могли зупинити цю війну.

На мою думку, думку, росія прагнула очолити т.зв. недемократичний табір. І якщо оцінювати не економічну потугу, а саме військову, то у світі є дві наддержави – США та росія. Китай не може і близько зрівнятися з цими гравцями в ядерному компоненті. І тому росія бачить себе другим центром сили, відновлюючи біполярний світ”.

Кожна тема, яка підіймалася під час обговорення, викликала жваві дискусії серед присутніх.

Також було багато питань до кожного з доповідачів та експертів.

Також під час обговорення було окреслено сценарії майбутнього та ризики для України. Дивіться повний запис трансляції тут:

Вони (росія) насправді дуже добре підготувалися і все прорахували. Тільки одного не врахували – свідомості українців, нашого національного характеру. Що українці масово стануть до бою! Це фундамент спротиву нововідродженої української нації. Це фундамент того Божого благословення складання всіх чинників, які допомогли нам вижити.

Підкреслив полковник Петро Черник.

Доповідь “Машина російської експансії: доктринальний, інформаційний та зовнішньополітичний аспекти” буде опубліковано на нашому сайті.

Проєкт реалізується Фондом сприяння демократії (Україна) за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні (Німеччина).

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X