Американські розвідники вважають Юрія Швеця поширювачем токсичних теорій змов

7 Min Read

В наших дослідженнях і лекціях ми неодноразово наголошували на достатньо сумнівній біографії популярного в YouTube-сегменті блогера Юрія Швеця, якого іноді запрошують на телебачення та цитують в ЗМІ як експерта. Ця людина робила дуже шкідливі вкиди в інформаційний простір, зокрема, які повторювали і посилювали тези російської пропаганди. Ба більше, його “експертність” є настільки вражаючою, що 19 і навіть 23 лютого 2022 року він стверджував, що повномасштабного вторгнення не буде.

Авторитетний в розвідувальних колах сайт OpsLens, редакція якого складається з колишніх співробітників розвідки, правоохоронних органів і військових США, опублікував матеріал, в якому навів докази, що Швець використовує свій канал YouTube для просування токсичної теорії змови в стилі КДБ.

Автором статті є Барт Маркуа, який був головним заступником помічника міністра енергетики з міжнародних справ під час адміністрації Буша. Крім того, Маркуа працював кадровим офіцером зовнішньої розвідки в Державному департаменті.

Трохи історії.

Вперше Швець привернув увагу заходу в 2006 році після того, як колишній офіцер ФСБ Александр Литвиненко був вбитий в Лондоні в результаті отруєння, викликаного радіоактивним хімічним елементом полонієм. Розслідування показало, що Литвиненка було вбито за те, що він викривав організовану злочинну діяльність російських спецслужб, зокрема ролі Володимира Путіна в замовному вбивстві російської журналістки Анни Політковської. .

У той час, як світ був зосереджений на ролі Путіна в обох вбивствах, і з’являється Юрій Швець. Він заявив, що “справжньою причиною” вбивства Литвиненка є досьє, над яким він працював разом з Швецем, про потенційні британські інвестиції в рф. В підсумку, він зробив все, щоб відволікти увагу від ролі Путіна у двох вбивствах.

Він стверджував, що КДБ ідентифікував Трампа в 1980-х роках як потенційного кандидата в президенти. Він стверджував, що КДБ бачив у Трампі здібності державного діяча, ще коли він був сумнозвісним міжнародним плейбоєм.

Насправді, як стверджував Швець, КДБ підштовхнув Трампа балотуватися в президенти, посіявши насіння, яке врешті-решт розквітло, та дало так званого “маньчжурського кандидата” (особа, особливо політик який використовується ворогом в якості ляльки для просування власних інтересів).

Швець і війна в Україні.

Війна в Україні дала Швецю ще одну можливість включитися в інформаційний простір. Етнічний українець, колишній радянський розвідник використовував будь-яку нагоду, щоб критикувати українські служби безпеки, а не критикувати російську агресію.

Відома дослідниця інформаційного простору Оксана Мороз та ініціатива “Як не стати овочем” висвітлила роль Юрія Швеця в спробі зірвати поставки західної зброї в Україну.

Ініціатива VoxUkraine неодноразово наголошувала, що тема про те, що гуманітарну та військової допомогу Україні масово розкрадають — це елемент інформаційної війни, спрямований на те, щоб Україна втратила довіру партнерів та отримувала менше підтримки в боротьбі з російською агресією.

Цей наратив розповсюджують щонайменше з квітня 2022 року. Наприклад, Юрій Швець, ексрозвідник КДБ та блогер, стверджував, начебто в статті CNN повідомляли про розкрадання допомоги в Україні.

йшлося в матеріалі VoxUkraine

Варто наголосити, що канал на «YouTube» Швеця з’явився у червні 2021 року. Саме тоді, коли стали активно говорити, що росія запланувала повномасштабне вторгнення в Україну. Спочатку Швець записував декілька відео на місяць, як розпочалася війна – відео стали виходити буквально щодня або через день.

Коментуючи історію зі вбивством Дениса Кірєєва, Щвець протиставляє матеріал The Wall Street Journal про цю історію статті Washington Post про поїздку Білла Бернса в Україну для консультацій. У статті йдеться про те, що українці довіряють Бернсу, тому що він попереджав їх про небезпеку для київського аеропорту перед вторгненням. Швець бере цей випадок, коли два джерела розвідки підтверджують звіт, і називає це протиріччям.

Бернс розповів Україні про аеропорт чи Кірєєв?

– ставить він питання з натяком на несумісність цих варіантів.

Швець використовує свій канал YouTube для просування токсичної теорії змови в стилі КДБ, заявляючи, що між Washington Post і Wall St. Journal існує протиріччя. Його приголомшливі висловлювання проти начальника ГУР Буданова та проти Бернса перетворюються на непослідовну тезу про Буданова, роль Кірєєва та Бернса.

Він навмисно перекручує правду, відволікаючись від загальної картини, яка полягає в тому, що ГУР відіграв важливу роль у перемозі в битві за Київ. Крім того, він пропускає важливу цитату американського чиновника у Washington Post, яка підтверджує активну співпрацю розвідок України та США “Директор Бернс відвідував Київ, де зустрічався зі своїми візаві з української розвідки, Президентом України В.Зеленським та підтвердив нашу триваючу підтримку України в її стримуванні російської агресії”.

Його метою здається було створити розкол між ГУР та ЦРУ, що є класичною тактикою КДБ – об’єднання двох наративів, які не мають реальних зв’язків між собою.

вважають аналітики OpsLens

Воєнна розвідка України та західні розвідувальні організації тісно співпрацюють в рамках протидії агресії рф. Українська воєнна розвідка, яку очевидно проінформували як ЦРУ так і пан Кірєєв, успішно відбила російську атаку на аеропорт в Києві. ГУР також мало великі успіхи у здійсненні підривної діяльності на об’єктах в рф. Обмін розвідувальною інформацією безумовно відіграє ключову роль в здійсненні окремих з таких операцій. В той час, як у будь-якій війні безумовно присутній елемент хаосу, не має будь яких доказів того, що існує розлад у відносинах між Україною та її західними союзниками.

Якщо б пан Швець не був професійним шпигуном підготовленим КДБ, то було б набагато легше відкинути його непослідовні наративи, сприймаючи їх як безпідставні теорії змови, метою яких є привернути увагу якомога більшої аудиторії. Але від його підходу так і тхне тактиками КДБ, які були випрацювані протягом останнього століття та полягають у тому, щоб забити клин між союзниками. Чому це так важливо для нього, особливо зараз? В чиїх інтересах всі ці його зусилля? В чиїх інтересах діє Юрій Швець? Саме час для того, щоб хтось провів розслідування та дав відповіді на ці питання.

підсумовують в OpsLens.

Команда InfoLight.UA неодноразово звертала увагу на сумнівну роль Юрія Швеця і не радить використовувати його слова, відео чи іншу інформацію як надійне джерело будь-якої інформації.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X