fbpx

Президент Польщі оголосив про передачу Україні роти танків Leopard 2 для України: ще більше буде передано коаліцією

2 Min Read

Україна отримає танки Leopard 2, про це офіційно було оголошено після зустрічі у Львові президентів України, Польщі та Литви – Володимира Зеленського, Анджея Дуди та Гітанаса Науседа.

Відповідно до повідомлення канцелярії польського президента: “Україні передадуть роту танків Leopard у рамках створення міжнародної коаліції. Таке рішення вже прийнято Польщею”.

Зазначимо, що рота танків – це 10 машин. І саме таку кількість Leopard 2 у Варшаві вважали цілком реальною для передачі. Як і те, що ці машини будуть надходити до України шляхом зусилля цілого ряду країн, які є операторами цих машин, тобто, у “складчину”.

Зазначимо, що цей сценарій був найбільш реалістичним з огляду на те, що передача умовної сотні машин не було підйомним для кожної окремої країни. Бо мова тоді б йшла про передачу або майже всіх наявних машин у строю, як для Фінляндії чи Швеції, половини запасів, як для Іспанії, Німеччини чи Польщі. І навіть кількість у 100 Leopard 2 значно перевищує кількість наявних у строю, наприклад Данії (44 танки) чи Норвегії (36 танків).

Leopard 2A6
Leopard 2A6

Водночас колективна передача означає значно менший тягар для кожної з країн, кожна з яких може передати відносно незначну кількість, але разом утворить вже значний ресурс. Зазначимо, що навіть, якщо не враховувати можливість передачі танків Leopard 2 з Австрії, Греції, Туреччини та Угорщини, то все одно мова йде про декілька сотень у запасі та понад 1100 у строю.

Наразі точної інформації щодо переліку країн, які будуть передавати Leopard 2 немає, як і щодо строків, а також конкретних типів Leopard 2. Також треба зазначити, що рішення Польщі не могло бути прийнято без позитивної відповіді Берліна щодо передачі до України цих машин.

Джерело: DEFENSE EXPRESS

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь