fbpx

У Львові презентували звіт Дослідницько-аналітичної групи проекту InfoLight.UA «Про що говорила пропаганда росії: основні наративи»

6 Min Read

28 грудня о 15:00 в Львівському обласному молодіжному центрі відбулася презентація звіту за 2022 рік Дослідницько-аналітичної групи проекту InfoLight.UA «Про що говорила пропаганда росії: основні наративи». Проект реалізується Фондом сприяння демократії (Україна) за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні (Німеччина).

Учасники розказали присутнім в залі та глядачам, які дивилися презентацію онлайн, про основні напрацювання команди проекту, який було розпочато в жовтні 2022 року.

Так, було відзначено, що охоплення публікацій проекту сягнуло понад 2 мільйони користувачів соцмереж. При цьому в публікаціях здійснювалося постійне та оперативне спростування дезінформації та російської федерації, спрямованої на українську аудиторію. Для комунікації при цьому використовувалися всі доступні методи, від сайту проекту, який є агрегатором всіх новин і публікацій команди, до сторінок в популярних соціальних медіа. Було оприлюднено 29 просвітницьких роликів щодо актуальних викликів та спростування дезінформації і пропаганди росії.

Серед основних наративів російської пропаганди на презентації були відзначені наступні:

  • Українських солдат кинули на передову без зброї на смерть” – поширення неправдивої або викривленої інформації про перебіг бойових дій, стан забезпечення війська та гіперболізація існуючих реально проблем.
  • Українська влада забула про тих, хто перебуває в полоні” – маніпуляція справедливим бажанням рідних та близьких полонених бійців якнайшвидше повернути своїх рідних додому. Використовується росією для деморалізації українського війська та провокування масових заворушень.
  • Поки українці замерзають/сидять без світла, влада/олігархи збагачуються, торгують електрикою…” – маніпулювання складною ситуацією в енергетиці, спричиненою ракетними атаками росії. Здійснюється зміщення акценту уваги з ворожих дій росії, провокування конфліктів і заздрості до тих, в кого немає проблем з електропостачанням, або вони значно менші. Окремий напрямок – використання традиційної недовіри до влади серед населення та схильних до теорій змов з метою звинувачень в “торгівлі електрикою коли українці замерзають”.
  • Україна торгує західним озброєнням” – наратив, орієнтований переважно на західну аудиторію. Мета – зупинити поставки зброї Україні.
  • Наступ з Білорусі” – щонайменше півроку в інформаційний простір України вкидується інформація про буцімто точну дату і близьку загрозу відкриття ще одного фронту на півночі України. Основна мета – відволікти сили і засоби Сил оборони України від реальних напрямків бойових дій. Додаткова мета – посіяти паніку серед мешканців України.

Валентин Балагураексперт з суспільно-політичних питань проекту InfoLight.UA, який презентував звіт, окремо наголосив, що це не означає того, що наступ не відбудеться взагалі. Навпаки, велика ймовірність, що путін обов’язково використає цю можливість як додатковий шанс відтермінувати поразку у війні. Проте наразі для реагування на цю ймовірну загрозу вже і зараз немає об’єктивних підстав.

Керівник проекту InfoLight.UA віцепрезидент Фонду сприяння демократії Юрій Гончаренко подякував партнерам проекту, передовсім – Фонду Ганнса Зайделя в Україні. Також він наголосив на важливій підтримці Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, з яким укладено офіційний меморандум про співпрацю. Подякували Центру національного спротиву за наданих лекторів та іншу підтримку.

оголошення подяки в.о. начальника відділу молодіжної політики управління молоді та спорту Назарківу Тарасу.

Серед партнерів проекту – Управління молоді та спорту Львівської ОДАЛьвівський обласний молодіжний центр, в приміщенні якого відбувався захід, сайт Новини та Львівська майстерня організації подій.

Також було наголошено на ще одній важливій складовій проекту – на навчальних програмах підвищення медіаграмотності, боротьби з фейками та пропагандою. Валерій Майданюк, кандидат політичних наук, лектор та методист проекту InfoLight.UA, розказав про зміст навчальних програм, їх особливості та важливість.

Він же вручив сертифікати про навчання для присутніх учасників онлайн-тренінгів.

Всього за два місяці навчання відбулося 22 лекції, 4 практикуми, в навчанні, попри проблеми зі зв’язком та електрикою, які почалися майже одночасно зі стартом навчальної програми, взяло участь 196 учасників.

Серед лекторів такі відомі фахівці як Дмитро Золотухін, виконавчий директор Інституту постінформаційного суспільства, Микита Книш, СЕО HackControl, український експерт у сфері інформаційної безпеки, Андрій Качор, військовослужбовець, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, екс-головний редактор вінницького інформаційного порталу “Вежа”, Михайло Басараб, кандидат політичних наук, офіцер ЗСУ, співзасновник організації «Інститут актуальних досліджень», отець Михайло Греділь, військовий капелан, наставник молодіжної духовно-патріотичної громадської організації «Апостольська Чота», Микола Малуха, директор з комунікацій центру CASE Ukraine.

Було наголошено, що основна мета навчання – підготувати тих, хто може далі передавати ці знання іншим або брати участь в реальному інформаційному спротиві ворожій пропаганді.

команда проекту та ті, хто отримав сертифікати за навчання.

Лекції проекту та інші відеоматеріали можна переглянути на YouTube-каналі проекту:

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь