В Бєлгороді провели показове затримання мобілізованих за відмову їхати в Україну

2 Min Read

В російському Бєлгороді у військовій частині затримали двох мобілізованих за відмову їхати в Україні. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на низку Telegram-каналів та російських ЗМІ.

За законом для них передбачений строк позбавлення волі до трьох років.

Затримання провели під час шикування. Повідомляють, що обидва мобілізованих підтвердили своє небажання їхати в Україну усно і письмово.

Мобілізованих затримали відповідно до порушеної справи за частиною 2 (примітка 1) статті 332 Кримінального кодексу РФ “Невиконання наказу”.

В тексті статті зазначено:

“Невиконання підлеглим наказу начальника, відданого в уставному порядку, в період воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту чи ведення бойових дій, дорівнює відмові від участі у воєнних та бойових діях. Карається позбавленням волі на строк від двох до трьох років”. 

Зауважимо, що примітка введена законом РФ від 24 вересня 2022 року.

Затримання мобілізованих за відмову їхати в Україну, Бєлгород, РФ, листопад 2022 Кадр з відео

Відповідні зміни до законодавства РФ були внесені після оголошення “часткової мобілізації”, яку Путін оголосив 21 вересня.

Зокрема у Кримінальний кодекс РФ було введено поняття  “мобілізація” і “воєнний час”, а також поправки щодо відповідальності за дезертирство під час мобілізації або у воєнний час.

Також Держдума ввела кримінальну відповідальність за добровільну здачу в полон (від 3 до 10 років) і за мародерство (до 15 років).

Обох військових обшукали та посадили в автозак після повідомлення про затримання, Бєлгород, РФ, листопад 2022 Кадр з відео

Також якщо в період мобілізації або воєнного стану військовий залишив частину на термін до 10 днів, йому загрожує до 5 років в’язниці. Якщо залишив частину на місяць – то 7 років ув’язнення. Якщо був відсутній більше місяця – може отримати строк у 10 років.

Призвані на військові збори росіяни, які перебувають у запасі, нестимуть кримінальну відповідальність за неявку або дезертирство нарівні з контрактниками і призовниками.

Російські мобілізовані у Молькіно, Краснодарський край. Жовтень 2022. Росія. Фото: ЗМІ РФ

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X