fbpx

Про енергетику, ворога та економію простими словами

2 Min Read

Як влаштована наша енергосистема і по чому б’є ворог?

Перше, що нам потрібно знати: енергосистема генерує рівно стільки, скільки споживає вся країна. НІ ВАТОМ БІЛЬШЕ, НІ ВАТОМ МЕНШЕ.

Найбільше генерують атомні електростанції. Це найдешевша електроенергія в Україні.

Їхній найголовніший недолік — не можна різко змінювати обсяг генерації. АЕС не любить ні коли генерацію збільшують, ані тим більше – коли різко зменшують. Це для них небезпечно.

Ворог це знає, тому намагається бити по больових точках енергосистеми, щоб занурити Україну в темряву:

 (1) Трансформаторні станції біля атомних електростанцій. Особливо 750-ті, тому що їх практично неможливо відремонтувати (бо трансформатори на 750кВ роблять лише РФ, країни Середньої Азії і Запорізький Трансформаторний завод).

Якщо зруйнувати трансформаторну станцію – вона не зможе передати ВЕЛИКИЙ шматок генерації і перейде в аварійну зупинку. Кожна аварійна зупинка сильно знижує ресурс АЕС.

(2) Ключові транспортні вузли. Мережа являє собою «павутиння», де все пов’язано.

При ураженні кількох вузлових підстанцій одночасно, система перейде в жорсткий перекіс областей (де або генерується занадто багато електроенергії, або споживається значно більше, ніж виробляється), що викличе відключення автоматикою генеруючих потужностей або навантаження.

Щоби не трапилася аварія та обладнання не було пошкоджене при стрибку або при швидкому обвалі напруги, автоматика просто все вирубає.

Таким чином, знищивши кілька вузлових електростанцій, можна спровокувати каскадний блекаут по всій країні, коли на якийсь час “вирубається все”.

Саме з цією метою русня і б’є ці два типи цілей!

Лише за 2 дні було випущено близько 150 ракет по нашій енергетиці.

Навіть десяток ракет, що долетіли, могли б завдати істотної шкоди нашій енергетичній системі та спричинити блекаут більшості системи, яку довелося б «піднімати» кілька днів.

Керівництво та ЗСУ активно працюють над тим, щоб розробити таку систему оборони та ремонту інфраструктури, щоб ми стабільно могли ремонтувати швидше, ніж вони руйнують.

Однак пересічним громадянам також варто долучатися до захисту української енергосистеми.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь