Німеччина допоможе Україні судити російських військових злочинців

3 Min Read

Кілька днів тому до Києва прибув міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн, який підписав зі своїм українським колегою Денисом Малюською двосторонню угоду про співпрацю у створенні спеціального трибуналу для розслідування військових злочинів, вчинених росією і Україні, а також відшкодування збитків, завданих російською агресією. Німеччина — перша з 30-ти країн, яка відгукнулася на представлений Україною проєкт міжнародного трибуналу і почала цей процес, пише Закарпаття24 .

“Винні в цих злочинах мають понести відповідальність. Для них ніде не повинно бути безпечних притулків: це спільне переконання українського уряду та федерального уряду Німеччини”

— заявив міністр Бушманн.

Одним з дипломатів, які опрацьовували ґрунт для запуску створення міжнародного трибуналу у Німеччині, є представник Уповноважного Верховної Ради з питань прав людини Роланд Цебер.

29 вересня посадовець у Берліні зустрівся з депутатами Бундестагу Маркусом Фабером та Петером Хайдтом. За словами Цебера, саме Хайдт був одним з генераторів ідей, який доклав чимало зусиль для того, щоб цей військовий трибунал запрацював. Тоді представники комітету з прав людини Бундестагу разом з генпрокуратурою та німецьки Мін’юстом оголосили про напрацьований механізм для створення цього трибуналу.

За місяць після цього візиту міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн прибув до України і підписав цю угоду, згідно з якою Берлін зобов’язується допомагати Україні переслідувати військових злочинців і досягнути правосуддя.

“Український та німецький Міністерства юстиції підписали двосторонню угоду про міжнародну правову співпрацю з напрацювання спільних рішень щодо створення цього трибуналу […] Створюються всі умови фінансування і все необхідне для того, щоб цей механізм запрацював. Військові злочинці і загалом росія мають заплатити за скоєне. Ми, як Україна, претендуємо на компенсацію збитків, які російська федерація завдала Україні”, — сказав представник омбудсмена.

Окрім трибуналу, нова програма українсько-німецької співпраці передбачає ще кілька важливих пунктів, зокрема: пенітенціарна сфера та умовне засудження; примусове виконання рішень судів; судова експертиза та діяльність призначення судом експертів; протидія корупці; банкрутство; обмін досвідом щодо Гаазьких конвенцій.

Крім того, Німеччина сприяє вступу України до Євросоюзу. Також, за словами Роланда Цебера, Берлін планує нові поставки зброї для українських військових.

Такі конкретні дії несхожі на німців, які, зазвичай, є доволі стриманими. Важливим сигналом є нещодавній візит до Києва президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, який таки заявив про нові поставки зброї.

Загалом програма співпраці між Україною та Німеччиною розписана до кінця 2024 року. Очікується, що до цього моменту перед військовим трибуналом постане головний військовий злочинець сучасного світу — володимир путін.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X