fbpx

Чи варто шукати винних у відсутності електропостачання під час війни? – експертна думка (ВІДЕО)

3 Min Read

Останнім часом в соцмережах набувають широкого поширення обговорення відключень електропостачання, в яких акцент робиться на несправедливості, відсутності чіткого графіку або його недотримання, що в окремих районах чи містах світло є постійно, а в інших – постійно вимикають. Ці обговорення бурхливі і емоційні, часто супроводжуються звинуваченнями на адресу влади.

Давайте розберемося, скільки в них правди, скільки – зайвих емоцій, а скільки – дезінформації і ворожої пропаганди.

відеоверсія статті

Для початку треба приблизно зрозуміти, як працює українська енергетична система. І чому ворогу вдається завдавати нам болючих ударів.

Перше. Ця система будувалася за часів СРСР, її плани і розрахунки були і є в Москві. Останні 30 років вона зазнавала ремонту і модернізації, але принципово – це та сама система. Яка була глибоко інтегрована з аналогічними системами всіх країн-сусідів, проте переважно – з рф, Білоруссю та Молдовою.

Друге. Якщо дуже спрощено, то лінії електромереж мають граничну потужність, яку здатні пропускати через себе. І у випадку перенавантаження вони не витримають і згорять. Саме тому ви можете іноді в новинах почути, що ця лінія витримує 400 мегават, інша – 750. Іноді характеристикою ЛЕП є їх гранична напруга, через що мова часто йде про високовольтні ЛЕП.

Відповідно, якщо, умовно, в Чернівцях буде знайдено безкінечне джерело безмежної потужності, в Сумах від цього потужність не збільшиться. Бо треба будувати нову лінію, яка буде транспортувати електричну енергію з Чернівців у Суми.

Саме з цієї причини українська електрична генерація: атомні та гідроелектростанції, теплова генерація та альтернативні джерела електрики рівномірно розподілені по території України. І найбільш потужні електростанції будувалися неподалік найбільших споживачів електрики. Яскравий приклад – окупована нині Запорізька атомна електростанція, яку оточують металургійні гіганти.

Відповідно, ворог, який б’є прицільно, також знає ці особливості. І за рахунок масованих ракетних ударів здатен тимчасово зробити так, що певні області України матимуть проблеми з електрикою, в той самий час як в інших – буде її надлишок.

Це не є зрадою. Це не є “свідомим знущанням влади над українцями”. Тим більше, корупція тут не до чого. Проблеми з електрикою виникають виключно через дії ворога і неможливість скасувати закони фізики.

Також, якщо у великому місті ви бачите, що у вашому будинку світла немає, а сусідів – постійно є, це не є змовою енергетиків проти вас особисто чи вашого будинку. У такої ситуації може бути багато пояснень, від того, що ваш будинок живиться від перенавантаженої лінії, а сусідський – ні, до того, що на одній лінії з сусідами знаходиться підприємство критичної інфраструктури, наприклад – лікарня. І ніякої зради і в цій ситуації немає.

Пам’ятайте, що ворог у нас один – російська федерація. І від нашої моральної стійкості та здатності відрізняти фейки та брехню, інформаційні маніпуляції та дезінформацію залежить дуже багато.

Юрій Гончаренко, для InfoLight.UA.

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь