fbpx

Поведінка під час затримання. Інструкція

4 Min Read

Перш за все варто зазначити що зараз в Україні введено військовий стан. Отож Правоохоронні органи, військовослужбовці, представники прикордонної служби та територіальних органів оборони мають право перевіряти документи та здійснювати затримання. Також кожен громадянин України може здійснювати громадянський арешт. Інший випадок – вас можуть затримати окупанти. Наводимо рекомендації для обидвох випадків.

1. Затримання проводять українські військові, бійці ТРО або представники інших правоохоронних органів

Отож, ви опинилися в ситуації коли вас затримують. Причини цього можуть бути помилкові, проте не варто діяти на емоціях.

Перш за все поводьте себе настільки спокійно наскільки це можливо. Тримайте руки так щоб їх було видно. Чітко виконуйте всі вказівки. Не сперечайтеся, якщо причина затримання помилкова, пізніше це буде визначено.

Не робіть різких рухів. Якщо ви збираєтеся дістати щось із кишені, спершу повідомте що і звідки ви збираєтеся дістати. Після того як отримаєте схвальну відповідь, повільно і без різких рухів дістаньте предмет із сумки чи кишені, та продемонструйте чи передайте його якщо у цьому є потреба.

Не сперечайтеся під час затримання. Виснаження та загальна ситуація у країні призводить до нетерплячості та виснаження не лише вас але й наших захисників. В разі якщо вас просять продемонструвати вміст ваших кишень чи сумки\рюкзака, повільно виконайте наказ.

Спокій та безпека затримання залежить від вас в такій же ж мірі як і від правоохоронця. Спокійна і неконфліктна поведінка допоможе вам мінімізувати загрози та ризики.

2. Затримання проводять окупанти

Ті самі поради стосуються і громадян, які опинились на окупованих територіях. Важливо розуміти, що окупанти проводитимуть пошукові заходи і намагатимуться виявити усіх нелояльних до режиму людей. Тому громадянам України на окупованих територіях потрібно заздалегідь готуватись до такої зустрічі. Ось декілька важливих порад.

Перше, намагайтеся під час спілкування з окупантами завжди мати поруч свідків, які можуть побачити що вас затримують, якщо ситуація почне розвиватися у погану сторону. Не допускайте ситуацій, коли ви залишаєтесь із окупантами один на один. Не заходьте добровільно у приміщення, зайняті окупантами. Намагайтеся  повідомити когось із знайомих по телефону або СМС, якщо зустріч із окупантами є імовірною.

Ніколи не носіть з собою речі, які можуть свідчити про будь-яку вашу діяльність проти окупаційної влади. Наприклад, відомості про противника, будь-які дані які стосуються інфраструктури, виробництва, осіб, які співпрацюють з окупантами, тощо. Це може розцінюватись противником як збір розвідувальної інформації.

Не носіть з собою жодних агітаційних матеріалів, забороненої літератури, інструкцій, тощо. Цим ви можете привернути до себе увагу як особи, що має чіткі наміри організації підпілля.

Слідкуйте за своїми електронними гаджетами. Зараз мобільний телефон невід’ємна частина нашого життя. Там зберігаються наші контакти, переписки, аккаунти в соцмережах, фото, тощо. Мати абсолютно чистий телефон – теж не варіант, оскільки в сучасному світі людина без контактів та профілів в соцмережах викликає набагато більше питань на кшталт «Вам є що приховувати? Тоді ми зараз виб’єм з вас усю правду».

Підписуйте важливі для вас контакти видуманими іменами. Чистіть непотрібні контакти. В профілях соцмереж не публікуйте інформації, яка може не сподобатись окупанту. Видаляйте з історії браузерів інформацію про відвідування українських ресурсів. Тобто, залишайте лише те, що не викличе в окупанта підозр або підстав зацікавитись вашою особистістю.

Запам’ятайте, у будь-якій ситуації зберігайте спокій і холодну голову.

Джерело: Центр національного спротиву

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь