fbpx

Коктейль молотова та інші саморобні засоби. Як виготовити власноруч

4 Min Read

Як зробити «коктейль Молотова»:
покрокова інструкція та поради

https://sprotyv.mod.gov.ua/storage/2022/03/pic_800_01-1.jpg

Що потрібно для «коктейлю Молотова»

  1. Скляна пляшка, 0,5 або навіть 0,7 літра чи 1 літр. Пляшки з тонкими стінками легше розбиваються – а це необхідно для того, щоб “коктейль Молотова спрацював”. Добре підходять пляшки від горілки радянського типу, гірше – пляшки від вина чи пива.
  2. Бензин.
  3. Ганчірка в якості гніту. Зазвичай це смуга завтовшки сантиметрів 10-15 і завдовжки 20-35 см. Це в жодному разі не має бути синтетична тканина, лише бавовна. Синтетична може частково розчинитись. Крім того, після запалювання синтетика згоряє дуже швидко і може догоріти ще до того, як коктейль долетить до цілі.
  4. Ацетон. Щоб коктейль був більш дієвим і горів довше, гарячіше та концетрованіше.
  5. Пінопласт. Його треба ламати на дрібні шматки. Добре підходить пінопласт, який уже складається з невеликих кульок. (Замість ацетону і пінопласту можна використати машинне масло)
  6. Корок. Бажано щільний. Для безпечного запуску коктейлю Молотова.
  7. Скотч.

Як виготовити «коктейль Молотова»

У найпростішому випадку використовують просто бензин. У цьому разі він швидко вигоряє, не налипає до поверхні об’єкту. Щоб підвищити час та температуру горіння, а також прилипання запальної суміші до об’єкту, роблять так званий напалм.

Найпростіший спосіб виготовлення сумміші «напалму»:

  1. В ацетон додають пінопласт і помішують до розчинення. Близько 100 г ацетону для початку достатньо, а пінопласт додають до утворення густого сиропу. Пінопласту може бути потрібно значно більше, ніж здається на перший погляд.
  2. Потім до “сиропу” додають бензин у співвідношенні 1:1. Суміш дуже добре і довго горить, налипаючи в місці влучання “снаряду”, щільно прилипаючи практично до будь-якої поверхні. Деякі види пінопласту краще й рівномірніше розчиняються одразу в суміші бензину й ацетону.

Саморобний “напалм” буквально за один день розкладається на шари: більш тяжкі елементи осідають внизу, легші опиняються вгорі. Тоді він перетворюється просто на суміш своїх елементів.

Пляшку заповнюють рідиною приблизно на 3/4 або менше в разі нестачі суміші. Якщо снаряд не будуть використовувати одразу, пляшку щільно закривають корком або металевою кришкою-закруткою. Оскільки зі зберіганням суміш розпадається – з кожною годиною “коктейль Молотова” стає все менш дієвим.

Смуга тканини вставляється так, щоб приблизно половина була всередині пляшки, тоді вона просякується сумішшю. Іншу половину слід просякнути тією ж рідиною окремо. В найпростішому випадку, вільний кінець гноту просто звисає і підпалюється.

Техніка безпеки

Головне, щоб поблизу не було джерел відкритого вогню. По-друге, випари бензину й ацетону небезпечні для здоров’я. Тому виготовлення рекомендують проводити на відкритому повітрі, у крайньому разі – в провітрюваних приміщеннях.

Для збільшення безпеки того, хто користується снарядом, смуга тканини змочується не повністю. Залишається сухою та частина, що йде біля горла пляшки. Змочену ж частину варто примотати скотчем до пляшки, щоб не обпектися під час кидання.

За наявності, замість гноту можна також використати мисливські сірники – це такі великі сірники, що не гаснуть за будь-якого вітру. Вони також примотуються до пляшки скотчем. Це значно безпечніше, ніж “класичний” простий запал. Руки після виготовлення “коктейлю Молотова” варто добре вимити, а під час використання вдягати рукавиці.

Як діє «коктейль Молотова»

Тканина легко запалюється й не гасне на вітрі. Запалювати треба хорошою запальничкою – краще такою, яка не гасне на вітрі. Кидати треба сильно і по твердому. Пляшка повинна розбитися від удару.

Російська техніка горить чудово, перевірено на практиці!

Нашатирний спирт

Якщо нашатирний спирт потрапить в повітрозабірник бронетехніки ворога, пари цього розчину заставлять екіпаж поспіхом покинути кабіну. Пари нашатиру викликаю сильний дискомфорт, подразнюють дихальні шляхи і провокують рвоту.

Нашатирний спирт продається в будь-якій аптеці, придбати його не складе труднощів. Сама речовина – це 10% розчин аміаку.

Джерело: Центр національного спротиву

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь