Чому важливо не публікувати подробиці перебування в полоні українських захисників? 

2 Min Read

Оприлюднення інформації про обставини перебування наших воїнів у російському полоні може зашкодити як їм, так і їхнім побратимам, які залишаються в російських катівнях і чекають обміну. Про це на прес-конференції розповіли нещодавно визволені з полону офіцери полку «Азов». 

З їхніх слів, коментарі в ЗМІ про конкретні ситуації, які траплялися в полоні, часто призводять до ще більших тортур з боку росіян. Наприклад, після оприлюднення інформації про те, що «азовцям» дозволили в полоні носити бороди, окупанти одразу поголили налисо всіх українських захисників, які лишалися в неволі. Зі слів «азовців», цей випадок – один з найбільш «безневинних» з поміж тих, які траплялися в російських катівнях.

Нерідко будь-яка інформація про перебування наших воїнів в полоні, яка оприлюднюється в ЗМІ або соціальних мережах, призводить до побиттів та інших катувань. 

«Припустимо, я вийшов з однієї камери з іншою людиною, дав інтерв’ю, а він знає мене в обличчя, і він може вплинути фізично або психологічно на мого побратима, тому що ми прожили чотири місяці разом», — пояснив начальник штабу полку «Азов» Богдан Кротевич.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими наголошують: привернення уваги в ЗМІ до конкретних полонених, поширення їхніх персональних даних і надання їм публічності ускладнює процес повернення цих воїнів додому. Адже в такому випадку росіяни усвідомлюють цінність конкретного захисника для українського суспільства, піднімають «ціну» за його визволення, або ж взагалі зривають обмін полоненими.

Україна і надалі продовжує постійну роботу щодо визволення своїх бійців з ворожого полону.

Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version
X