fbpx

Користуйтесь VPN, щоб обійти блокування українських сайтів окупантами

4 Min Read

Росіяни на тимчасово захоплених територіях намагаються приєднати українців до російських інтернет-мереж, де стоїть обладнання для фільтрації інтернет-трафіку, що дозволило заблокувати безліч українських та міжнародних вебресурсів. Таким чином росіяни намагаються проводити свої інформаційно-психологічні операції та збирати дані.

Щоб уникнути слідкування та обійти обмеження, радимо українським користувачам, яких під’єднали до російських мереж, використовувати VPN-сервіси.

VPN (Virtual Private Network) – це віртуальна приватна мережа, яка забезпечує шифрування трафіку між клієнтом та VPN-сервером і зміну IP-адреси. При підключенні до VPN створюється захищений канал між комп’ютером користувача і VPN-сервером. Дані в ньому надійно зашифровані: ваш інтернет-провайдер не дізнається вашої локації та вебресурсів, які ви відвідали.

Оновлена IP-адреса зазвичай створюється з іншого міста або країни. Наприклад, ви можете увійти в систему з Києва, перебуваючи в Україні, але ваша IP-адреса буде вказувати, що ви, наприклад, у Лондоні, Великій Британії.

VPN-сервіси дозволяють користуватися ресурсами, доступ до яких заборонено за географічним принципом або на підставі рішень органів влади. Завдяки VPN можна вільно відвідувати заблоковані сайти, достатньо лише вибрати та завантажити додаток на свій комп’ютер або мобільний пристрій.

Коли варто користуватись VPN

  • Під час користування незахищеними загальнодоступними мережами Wi-Fi, щоб захистити свої дані.
  • Коли необхідний захищений доступ до інтернет-мережі та систем під час організації віддаленої роботи.
  • Щоб захистити себе від вебсайтів, програм і сервісів, які хочуть відстежувати ваші дії.
  • Щоб оператор або провайдер не міг відслідковувати ваших дій в інтернеті.
  • Щоб отримати доступ до заблокованих окупантом інформаційних ресурсів.

Як обрати VPN

При виборі платного VPN зверніть увагу на такі критерії:

  1. Захист. Краще обрати VPN, в якому є шифрування військового класу (наприклад, AES-256), асортимент протоколів безпеки (OpenVPN, L2TP, IKEv2, WireGuard та інші), захист від витоків через DNS, технологія TrustedServer, яка видаляє всі ваші дані при кожному перезапуску, та функцію автоматичного аварійного відключення (kill switch).
  2. Підтримка операційних систем. Переконайтесь, що VPN підтримує операційні системи, якими ви користуєтесь: Android, iOS, Windows та інші потрібного покоління.
  3. Кількість одночасних активних пристроїв. Головне, щоб вам вистачило.
  4. Вартість. VPN бувають платні та безкоштовні. Платні можуть мати кращий рівень захисту, вищу швидкість з’єднання, підтримку більшої кількості операційних систем.

Якщо користуєтесь безплатним VPN

  • Перевірте репутацію сервісу у пошуковику – чи не було фактів витоку або продажу даних користувача.
  • Не використовуйте російських VPN, вони, ймовірно, можуть надсилати дані російським спецслужбам.

Кілька варіантів VPN-сервісів, які рекомендують фахівці

Деякі VPN-програми при завантаженні можуть необґрунтовано запитувати доступ до даних користувачів. Насторожити повинні ті, які запитують:

  • доступ до особистих даних;
  • запис на зовнішніх накопичувачах;
  • зміну системних налаштувань;
  • управління локальними файлами;
  • доступ до журналів дзвінків.

Застосунки, які просять по чотири і більше дозволів: Yoga VPN, proXPN VPN, Hola Free VPN, Seed4.Me VPN, OvpnSpider, SwitchVPN, Zoog VPN та інші.

Для забезпечення стабільного та безпечного з’єднання рекомендуємо користуватися платними VPN-сервісами. Обов’язково завантажувати додатки VPN-сервісів з офіційних сайтів, дотримуючись усіх ліцензій та рекомендацій постачальника.

Застосунки, які користувач встановлює не через офіційні вебресурси, можуть у своєму коді містити вразливості, які дозволять деанонімізувати користувача.

Будьте у безпеці, користуючись інтернетом, захищайте себе та свою інформацію.

Джерело: Центр національного спротиву

Share This Article
Leave a comment

Залишити відповідь