Весна прийшла!.. І починається городній сезон. Всі городники із задоволенням потирають руками. Нарешті! Нарешті, вже можна йти на свій город. Для українців – землеробів це святе.
Із чого ж усе починається? Як обробити землю, щоб отримати добрий урожай? Здається, що нового? Питань багато, незважаючи на те, що займалися цим споконвіку. А доробилися до того, що без хімії урожаю не збереш. Та й земля волає про екологію і, зрештою, хочеться споживати їжу без нітратів. Що робити? На виручку приходить органічне землеробство. І в Охтирці багато городників застосовують його принципи. Ми не збираємося викладати наукові статті щодо особливостей та користі органічного землеробства. Ми звернемося до людей, які цим займаються вже більше 10 років. Тож сьогодні помандруємо на 10 сотню до садиби подружжя Валентини Кузьменко та Олексія Мартиненка.
ВЕСНЯНІ РОБОТИ НА ГОРОДІ
Екскурсія почалася із двору. Квітник та виноградник – територія Валентини Арсентіївни. Багатолітні квіти вже почули весну й тягнуться до сонця.
Валентина Арсентіївна розповідає:
— Квіти – це моя «хвороба». На моєму квітнику – лілії, гіацинти, півонії, нарциси, тюльпани, маки. І жоржини люблю. Насіваю чорнобривці, уздики, айстри. У далекому 2009-ому році у міській бібліотеці відбулася зустріч зі спеціалістом по органічному землеробству – Сергієм Пономаренком. Він поділився з охтирчанами своїми напрацюваннями у цій справі. І ми захопилися ідеєю органічного землеробства. Їздили в Полтаву на презентацію і на сільгоспвиставки. Також їздили в Полтаву до Бориса Бублика на його город. Найбільшим здивуванням було – чиста земля, без бур’янів. Із тієї мандрівки привезла додому червоних черв’яків- «старателів». Тепер ці «старателі» обробляють нашу землю.
Дуже важливо зберегти наш насіннєвий фонд. Наші сорти дуже цінуються за кордоном. А ті , що привозяться із-за кордону, вони гібридні, і добрий урожай тільки рік, два – і купуй новий. Я розвела 48 сортів помідор. Сама збираю, сушу і висаджую на свій город і ділюся з людьми. А перець заводила різні сорти, але вподобала тільки «гогошари». Тому зберігаю свої сорти. На розсаду посіяли в ящик по 8 сортів помідорів. Щодня маю нову інформацію. Вичитала вчора, як правильно черенкувати калачі на висадку у квітник. Треба зробити. Потім піду обрізати сухе та хворе листя на полуниці. Його потім треба винести і спалити, щоб не розводилися паразити». В хаті на вікнах зеленіє розсада перців та помідорів. Всі пронумеровані.
А ми з господарями йдемо далі, на город. Першими нас зустрічає горластий півень і невгамовні кури. «Плантація» приблизно соток 10, плюс лужок в кінці городу. Посередині встановлена теплиця. Майже вся площа вкрита соломою, яка в органічному землеробстві називається мульча. Копиці торішнього сіна-соломи(мульчі) складені з обох країв городу. Ще є малинник, смородинник і полуничні ділянки.
Олексій Семерович додає зі свого боку:
— Все починається із землі. Щоб отримати добрий врожай, землю треба годувати. Все в природі придумано так, що все зверху. Раніше, мільйони років тому, на нашій планеті росли ліси, степи і луки. Земля не знала плуга і її ніхто не удобрював спеціально, а родючість збереглася аж до культурного землеробства. А потім почалося втручання людини в природу: хімізація, меліорація, гербіциди, ГМО… Від цього почалися у людей хвороби, бо все оте впливає на генетику. Хочеться споживати натуральну продукцію. У домашньому господарстві все іде в діло: бадилля, коріння, курячий навоз(гумус) – зверху. Мульча «вбиває двох зайців»: добре і землі і живності, зберігає вологу і земля пухка сантиметрів на 10. Її не треба спеціально перекопувати, а все що залишається – згодом перегніє. За зиму солома підпріває, і целюлоза, яка міститься в соломі починає брати азот із землі. Мульчу, звісно, треба зволожувати, поливати водою. Бо посохне і в ній заведуться миші. Землю треба «накормити», це дуже важливо. Тоді й овочі і ягоди будуть смачніші. Років десять тому, помідори чомусь були кислі, тепер аж солодкі, так і все інше. Полуниця має природний смак і ароматний запах.
Далі важливо,правильно розмістити наші овочі. Наш город поділений на умовні квадрати, Під картоплю – окремий квадрат. А на інших садимо культури, які дружать між собою: Капуста – помідори, морква – чорнушка – морква, кавуни – цибуля, або кавуни – перець. Квадрати засаджуємо із допомогою міток на дерев’яній палиці. Для кожної культури позначені різні проміжки. Сьогодні знімемо мульчу із часнику і розрихлимо землю на цій ділянці. А поряд на ділянці – мульчу зняли раніше і прокультивували землю, будемо сіяти редиску. Коли прийде час, посадимо п’ять доріжок капусти, перець і кавуни. Мій город зображений на папері, там усе розписано, де, що і коли садити. В теплиці поки що підтримується температурний режим. Там посадили цибулю на зелень. І поступово будемо висаджувати розсаду. Все залежить від погоди, температури і прогрівання землі. Працюємо удвох із дружиною. Робимо все вряд, все разом, у кого руки вільні.
Полуниця потребує постійного і ретельного догляду. На сьогодні маємо сортів десять. Весь час оновлюємо ділянки. Рік, два – дивимось, як показує себе новий сорт. Який сподобається – розводимо. Полуниця вибаглива ягода, три роки вродила – і «під снос». Саджаємо рядками: два рядки ягід – стежка – два рядки ягід … Визначаємось, що ми хочемо: ягоду чи розсаду. Якщо ягоду – то вуса треба убрать, якщо на розведення – вуса треба оберігати.
Кущі малини, смородини на зиму вкриваємо різноманітним бадиллям, кукурудзинням, картоплинням, корінням. Нічого не викидаємо. Ми не боремося з бур’янами, у нас їх немає. Невдовзі знімемо бадилля з під кущів і прорихлимо землю. Такі роботи на сьогодні й завтра. А далі все залежить від погоди. Роботи вистачить до кінця сезону.
Мета органічного землеробства – відтворити екосистему. Цей метод зберігає грунт і якість землі. Органічне землеробство не порушує життєвий ланцюг: грунт, рослини, тварини, людина. Ми вирощуємо здорову та безпечну їжу. Діло клопітке, але воно того варте. Наше здоров’я в наших руках».
МАЛИНКА НА МАПІ ОХТИРКИ
Так за розмовами, ми дійшли до кінця городу, проз лужок і. будь-ласка вам, озеро Малинове, або просто Малинка. Зовсім невеличкий ставок, наче намальований. Хмари купаються у воді, піщаний берег, чагарники й людські городи довкола. Краса! Олексій Семенович згадує, як бувало весною затоплювало городи, як підіймалась вода в озері. Зараз воно мілке. Влітку тут можна відпочити, порибалити і гусям є де поплавати й попастися.
Сподіваюсь, що вам сподобалась наша екскурсія. Можливо, ми прийдемо сюди влітку і восени, щоб дізнатися більше про методи органічного землеробства і побачити все на власні очі. Ну і, звичайно, спробувати солодкі помідори і соковиті кавуни, органічні гогошари… І посидіти на піщаному березі Малинового озера. Ось так неочікувано відкриваєш для себе нові місця на мапі Охтирки і дізнаєшся щось нове та корисне.
Джерело: “vorskla1930“
Новину створено за матеріалами сайту “vorskla1930” в межах проєкту “Посилення голосу прифронтових медіа: Партнерство для розширення впливу”, який має на меті допомогти гіперлокальним ЗМІ розширити свою аудиторію та підвищити їхній вплив на інформаційний простір. Вся відповідальність за зміст та достовірність інформації лежить на редакції сайту “vorskla1930“.
Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA здійснює загальну перевірку матеріалів сайтів, які підтримується в рамках проєкту, та виключає з нього редакції, які свідомо поширюють неправдиву інформацію та російську пропаганду.
Залишити відповідь