Служба безпеки України у співпраці з іноземними партнерами та Держприкордонслужбою затримала Дмитра Чистіліна, відомого кремлівського ідеолога, який займався розробкою та просуванням антиукраїнських наративів для виправдання збройної агресії рф проти України. Чистілін був помічником колишнього радника путіна сергія глазьєва, який також відігравав важливу роль у плануванні анексії Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей.

Чистілін займався створенням аналітичних матеріалів для Кремля, які підтримували окупацію українських територій, а також організовував пропагандистські заходи в країнах Східної та Центральної Європи. Під час цих подій він намагався послабити підтримку України з боку західних партнерів, зображуючи свої дії як «представник української громадськості». Його затримали у Молдові, де він намагався повернутися до Москви через треті країни.

Чистіліну висунули обвинувачення за статтями Кримінального кодексу України: за державну зраду та за публічне виправдовування агресії рф. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна, оскільки він активно сприяв російським спецслужбам і допомагав обходити санкції, запроваджені проти рф.

Наразі Чистилін перебуває під вартою і отримав підозру одразу за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪ державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111);

▪ виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2).

Залишити відповідь